support Casper
 
COMPETITIESTAND
pos team W G V P
1 ADO 0 0 0 0
2 JAJ 0 0 0 0
3 JAZ 0 0 0 0
4 CAM 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0
9 EXC 0 0 0 0
10 GRA 0 0 0 0
11 HEL 0 0 0 0
12 MVV 0 0 0 0
13 JPS 0 0 0 0
14 RJC 0 0 0 0
15 TEL 0 0 0 0
16 TOP 0 0 0 0
17 JUT 0 0 0 0
18 VIT 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0
Bron van dit artikel
ESPN

Datum plaatsing: 07-05-2024 15:42:00

Revaliderende Wentges vindt nieuwe passie in tactiek


"Wilde mijn tijd nuttig besteden."


ADO Den Haag, Hugo Wentjestekst: Robbert Jacobs & Thijs Zwagerman


“Ik ben opnieuw verliefd op voetbal geworden.” Aan het woord is Hugo Wentges, die zijn maandenlange revalidatieperiode aangrijpt om een opvallende passie te ontwikkelen. Tijdens het herstel van zijn kruisbandblessure raakt de keeper van ADO Den Haag en Jong Oranje verknocht aan tactiek


Op 16 september vorig jaar slaat het noodlot toe voor Wentges. De talentvolle keeper scheurt op bezoek bij FC Groningen zijn voorste kruisband af. Een zware revalidatieperiode volgt, maar al snel besluit Wentges deze periode zo nuttig mogelijk in te steken. “De eerste weken kon ik niet veel anders dan op de bank liggen. Nadat ik veertig potjes FIFA had gespeeld en al mijn colleges Filosofie wel had gezien, wilde ik mijn tijd toch nuttiger besteden. Ik wilde iets hebben om mij écht in vast te kunnen bijten. Toen raadde een goede vriend me aan om wedstrijdbeelden te gaan kijken.”


Het blijkt een cruciaal advies en de opmaat naar het vinden van een nieuwe passie. In de maanden die volgen wordt Wentges gegrepen door tactische voetbalanalyses. “Voetbal loopt hierin misschien nog een beetje achter, maar in veel sporten - zoals NBA en NFL - hebben alle grote spelers eindeloos zichzelf, hun tegenstanders en het spel bestudeerd. Mijn revalidatieperiode gaf mij de gelegenheid om hier ook vol op in te zetten en hier veel tijd in te stoppen.”


Wentges kijkt tijdens zijn revalidatie op een andere manier naar voetbal dan voorheen. “Tijdens mijn herstel ben ik opnieuw verliefd op voetbal geworden. Ik vind alle teams die een moderne en eigen stijl hebben gecreëerd ontzettend leuk en interessant om naar te kijken. Ik kijk graag naar Tottenham Hotspur, RB Leipzig en Bayer Leverkusen, maar natuurlijk ook naar Manchester City en Arsenal. En ook van Carlo Ancelotti bij Real Madrid kan ik enorm genieten, hoewel dat weer heel ander voetbal is.”


“Elke ploeg die een bijzondere karakteristiek heeft, vind ik leuk om te zien”, vervolgt Wentges, waarna hij nog een opvallende, persoonlijke favoriet uitlicht. “Leicester City vind ik boeiend in de Championship. Wingback Ricardo Pereira is daar dit jaar in balbezit getransformeerd tot verdedigende middenvelder. Dat vind ik mooie ontwikkelingen om te volgen.”

 

Analyses voor ADO Den Haag
Kort na zijn kruisbandblessure en het vinden van zijn interesse in tactiek, besluit Wentges analyses voor ADO Den Haag te gaan maken. “Ik ben begonnen met korte en bondige analyses van onze tegenstanders, vanuit de ogen van een keeper. Daarin kijk ik naar dingen als: waar liggen onze kansen in balbezit? Hoe kan je de opbouw het beste neerzetten? En welke patronen vallen op in het aanvalsspel van de tegenstander?”

Zijn bevindingen rapporteert Wentges met animaties en wedstrijdbeelden in een presentatie voor de keepers van ADO Den Haag. “De feedback die ik van de jongens krijg, is dat ze het als nuttig ervaren. Maar ook als dat niet zo zou zijn, dan heb ik er zelf in ieder geval veel van geleerd”, stelt de jonge doelman nuchter.


Advies van Pasveer
Wentges maakt zijn tactische analyses mede op advies van Ajax-doelman Remko Pasveer. “Ik heb hier inderdaad ook met Pasveer over gesproken. In eerste instantie keek ik heel gedetailleerd en veel naar technische dingen. Pasveer raadde mij vooral aan om naar het grotere, tactische plaatje te kijken. Hij stimuleerde mij om te gaan begrijpen waarom je het beste bepaalde keuzes kunt maken en hoe je in iedere situatie je verdediging op de beste manier kan neerzetten, zowel in de opbouw als in het verdedigende aspect.”


Om op dat vlak stappen te maken, analyseert Wentges tijdens zijn revalidatie naast tegenstanders van ADO ook de beste keepers ter wereld. “Daar kan ik natuurlijk veel van leren. Voor balbezit heb ik veel gekeken naar Ter Stegen, Ederson en Donnarumma. Puur keepend kijk ik meer naar jongens met mijn bouw. Courtois is daarin een groot voorbeeld.”


Wentges vertelt hoe hij deze topkeepers analyseert. “In de opbouw zet ik een fragment op pauze. Ik bekijk hoe zijn eigen ploeg staat en hoe de tegenstander staat. Dan bepaal ik welke keuze ik hier zou maken. Vervolgens laat ik de video lopen en check ik of dat overeen komt met wat de topkeeper doet. Dat is leerzaam.”


In aanloop naar zijn rentree, Wentges heeft de groepstraining bij ADO Den Haag inmiddels hervat, heeft de keeper het gevoel dat zijn tactische interesses hem een betere doelman hebben gemaakt. “Ik denk dat ik bekender ben geworden met tactische patronen, waardoor ik dingen in de wedstrijd makkelijker en sneller ga zien. Hierdoor vergroot ik de kans dat ik in wedstrijden steeds de juiste keuzes maak. Ik verzamel zo veel mogelijk informatie om een zo goed mogelijk geïnformeerde beslissing te kunnen maken. Dat ik hier de afgelopen maanden zo bewust mee aan de slag ben gegaan, gaat mij straks helpen in het veld. Daar ben ik van overtuigd.”