support Casper
 
COMPETITIESTAND
pos team W G V P
1 ADO 0 0 0 0
2 JAJ 0 0 0 0
3 JAZ 0 0 0 0
4 CAM 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0
9 EXC 0 0 0 0
10 GRA 0 0 0 0
11 HEL 0 0 0 0
12 MVV 0 0 0 0
13 JPS 0 0 0 0
14 RJC 0 0 0 0
15 TEL 0 0 0 0
16 TOP 0 0 0 0
17 JUT 0 0 0 0
18 VIT 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 19-04-2024 10:40:00

KKD-international Vdr Sande: Bonaire heeft zijn eigen mensen en een eigen visie


Jort van der Sande is de eerste fulltime profvoetballer die uitkomt voor de nationale ploeg van Bonaire.


ADO Den Haag, Jort van der SandeDe spits van ADO Den Haag is trots op die primeur. "De bondscoach deed de teambespreking in het Papiaments. Ik spreek Nederlands, dus tegen mij zei hij alleen: 'Jort, geen bier drinken'. Dat was bij mijn eerste interland."


tekst: Sander Berends

Van der Sande is geboren in Den Bosch, maar komt uit voor Bonaire.  "Ik hoefde geen nieuw paspoort te regelen. Een uittreksel van het gemeenteregister was voldoende." Van der Sande bracht in zijn jeugd vijf jaar door op het eiland. "Dat vertelde ik eens in een podcast. Kennelijk is dat daarginds opgepikt, waarna ik een uitnodiging kreeg", vertelt hij in ELF Voetbal nummer 3, die afgelopen maand is verschenen en die je online kunt bestellen.


Uitnodiging
Daarin een artikel over vijf spelers uit de Keuken Kampioen Divisie die de internationale voetbalwereld betreden met een andere kleur dan oranje om de schouders. Matthew Garbett (NAC Breda, Nieuw-Zeeland), Enrico Duenas Hernandez (TOP Oss, El Salvador), Ozan Kökçü (Azerbeidzjan, FC Eindhoven), Sheddy Barglan (FC Den Bosch, Soedan) en dus Van der Sande. Toen de uitnodiging kwam, hoefde hij geen twee keer na te denken, want een belletje van bondscoach Ronald Koeman hoefde hij niet te verwachten, vertelt hij tegenover onze medewerker Steven Walter.


Met wie ik speel? Een paar jongens wonen hier in Nederland. De meesten spelen echter in de competitie op Bonaire. Dat zijn jongens die werken bij de marechaussee, de politieopleiding volgen, een fysiotherapeut, studenten. Natuurlijk wordt er naar mij geluisterd. Ik ben niet de jongste in de selectie, maar ook niet de persoon die arrogant zegt: 'Luister, ik ben prof en ik ga wel even uitleggen hoe het werkt'. Zo steek ik niet in elkaar. Het eiland heeft zijn eigen mensen en een eigen visie. Dat hoort erbij en dat wil ik ervaren. Het hoeft niet allemaal precies zo te zijn als in Nederland."


Vermoeidheid
Hij kent wisselende ervaringen met jetlags. "Ik dacht altijd dat het gewoon tussen je oren zit, maar ik voel het wel. Ik ben na een vlucht wat vermoeider dan normaal. Dan duik ik 's middags het bed in om een paar uurtjes bij te slapen. Echt lang heb ik er geen last van en na een paar dagen is de vermoeidheid uit mijn lijf."


Als Van der Sande scoort op een KKD-veld krijgt hij appjes van zijn mede-internationals. "Ze zijn echt betrokken. Ja, de bondscoach reageert ook weleens. 'Bij ADO scoort hij wel' schreef hij een keer (Van der Sande heeft op het moment van schrijven nog geen interlandgoal gemaakt, red.). Beetje prikkelen. Hoort erbij."