support Casper
 
COMPETITIESTAND
pos team W G V P
1 ADO 0 0 0 0
2 JAJ 0 0 0 0
3 JAZ 0 0 0 0
4 CAM 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0
9 EXC 0 0 0 0
10 GRA 0 0 0 0
11 HEL 0 0 0 0
12 MVV 0 0 0 0
13 JPS 0 0 0 0
14 RJC 0 0 0 0
15 TEL 0 0 0 0
16 TOP 0 0 0 0
17 JUT 0 0 0 0
18 VIT 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-11-2018 11:10:00

Hoe aloude ADO Post van de ondergang werd gered en een nieuw leven kreeg


'Weinig trofeeen, veel verhalen'Een clubblad dat al sinds 1925 bestaat; dat kon toch niet zomaar verdwijnen? Toch leek dat het geval. Na eerst te zijn ingehaald door de digitale media, ging de ADO Post dan zelf maar digitaal. De noodgreep bleek een gouden greep.


door Martin van Zaanen
 
 
Er zijn deze ochtend in Brasserie MaZo in het Atrium van het stadhuis maar weinig tafeltjes onbezet. En dan is het aan dat van oud-journalist en communicatieadviseur van de gemeente Frans Leermakers en oud ELF-hoofdredacteur Jan-Hermen de Bruijn ook nog eens een drukke boel. Dit is hun vaste plek voor de redactievergaderingen voor de ADO Post nieuwe stijl. Ze zijn volop bezig met uitzetten en concretiseren van plannen voor komende uitgaven. Zoals ze al bijna hun hele leven doen. Om hun levens te beschrijven, volstaan vanaf halverwege de jaren zestig grotendeels drie letters: A, D en O.
 
 

ADO Den Haag, ADO Post compilatie

Om alle werkzaamheden die ze in de loop der jaren in diverse functies voor ADO Den Haag uitoefenden op te sommen, ontbreekt hier de ruimte. Al is het in deze context wel relevant dat Leermakers zijn eerste artikelen schreef voor de ADO Post. En als tiener nog de scholier De Bruijn interviewde, die op eigen initiatief een ADO-boekje had gemaakt dat bij de toenmalige bestuursleden danig in de smaak viel. Leermakers volgde ADO en FC Den Haag onder andere namens Het Vaderland en schreef de afgelopen jaren twee boeken over de club. De Bruijn was bijna veertig jaar verbonden aan het programmablad en nam de redactionele uitvoering van diverse magazines en presentatiegidsen voor zijn rekening.
 
 
Op het tafeltje in het Atrium liggen de prints van het meest recente nummer. Dat bevat onder meer een interview met hoofd opleiding en prominent oud-speler Frans Danen. Ook staan er oude tips (uit de ADO Post van weleer) in van legendarisch midvoor en trainer Wim Tap. Er worden herinneringen opgehaald aan de degelijke oud-speler Jan van der Meer. Alex Scholte, technisch manager van de ADO Vrouwen, komt aan het woord. Tevens is er aandacht voor het Chinese talent Sam Li. Deze dwarsdoorsnede onderstreept de analyse van Leermakers: "ADO Den Haag is een club met weinig trofeeën, maar met veel verhalen."
 
 
In de lente van dit jaar was er de onheilstijding dat het door social media ingehaalde en tot beperkte omvang afgenomen ADO Post zou gaan verdwijnen. Een steek door het hart is overdreven, maar veel scheelde het ook weer niet. Gezamenlijk besloten de mannen de schouders onder een herstart te zetten. Op naar een tweede leven, als maandelijks digitaal magazine. Gezien de reacties een gouden greep. Auteur Roeland Gelink wilde graag helpen. Fotograaf Marc Klaui ook. Oud-speler Sylvio Mansveld bood aan de vormgeving te doen.
 
 
Groter publiek
Leermakers: "Doordat ze digitaal wordt aangeboden, is de uitgave nu voor een veel groter lezerspubliek beschikbaar. ADO is van oudsher een vereniging met verschillende stromingen. Het zou prachtig zijn als de ADO Post 2.0 kan uitgroeien tot een bindmiddel voor de club."
 
 
De Bruijn: "Moet mogelijk zijn om het 100-jarig bestaan te halen. Omdat het een maandblad is, zit de actualiteit je niet zo op de hielen. Daardoor kunnen we heerlijk de tijd nemen om uitgebreid in mooie onderwerpen te duiken. Zo zijn we nu bezig met een verhaal over Holland Sport, de partner van de fusie in 1971. Dat doen we onder meer via een interview met Sjaak Roggeveen."
 
 
Leermakers: "Oud-speler Thor Fuglset werd na zijn actieve loopbaan journalist in zijn vaderland Noorwegen. Als die toch eens namens de ADO Post nieuwe stijl zijn landgenoot Harald Berg zou kunnen interviewen... dat zou een droom zijn die uitkomt. Harald Berg was de beste buitenlandse speler van ADO ooit." De Bruijn: "Je hoort het: ideeën minstens tot voorbij 2025."