support Casper
 
COMPETITIESTAND
pos team W G V P
1 ADO 0 0 0 0
2 JAJ 0 0 0 0
3 JAZ 0 0 0 0
4 CAM 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0
9 EXC 0 0 0 0
10 GRA 0 0 0 0
11 HEL 0 0 0 0
12 MVV 0 0 0 0
13 JPS 0 0 0 0
14 RJC 0 0 0 0
15 TEL 0 0 0 0
16 TOP 0 0 0 0
17 JUT 0 0 0 0
18 VIT 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 26-04-2024 13:52:00

Ervin Lee, trainer ADO 021: Spel niet mooi, punten belangrijker


Afgelopen zaterdag heeft ADO Den Haag o21 een grote stap genomen op weg naar Divisie 1. Zelf versloeg het thuis FC Dordrecht o21, terwijl de concurrent punten verspeelde.


tekst: Glenn Duijzer      


De voorsprong, met nog drie wedstrijden te spelen, bedraagt nu respectievelijk vijf en zes punten. De komende twee wedstrijden van ADO Den Haag o21 betreffen de thuiswedstrijden tegen FC Volendam o21 en SC Heerenveen o21.

Promotie heeft de ploeg dus geheel in eigen handen. Deze week sprak Haaglandenvoetbal met de trainer van ADO Den Haag o21: Ervin Lee.Het was wel de ideale zaterdag met de 1-0 overwinning en de resultaten op de andere velden.
"Het ziet er heel goed uit, laten we het zo zeggen. Als ik naar het resultaat kijk, is het super gegaan. Maar als ik kijk naar het spel, dan had ik op een gegeven moment wel het idee dat wie zou scoren ook de wedstrijd zou winnen. Daarbij moet ik wel aantekenen dat ik niet het idee had dat Dordt zou scoren, omdat wij gewoon goed stonden."


Als ik het even alleen over de eerste helft mag hebben, dan vond ik ADO goed starten, maar kwam Dordt gedurende de eerste helft wel iets meer uit haar schulp. Overigens zonder gevaarlijk te worden.
"Ik denk dat Dordt na rust meer balbezit had dan ons, maar ze hebben niet veel kansen gehad. Wij hadden ook niet veel kansen, maar waren wel de bovenliggende ploeg. Ik vond de treffer van Sacha verdiend. Zeker op basis van de kansen die we voor rust kregen. Wij waren wel de ploeg die het uiteindelijk verdiende. Het was niet mooi, maar de drie punten zijn nu even belangrijk. Dat heb ik de spelers na afloop in de kleedkamer ook verteld."


Soms zijn de punten belangrijker dan het vertoonde spel.
"Precies, tegen Dordrecht was dus zo’n wedstrijd waarbij het resultaat belangrijker was. Ik ben er daardoor niet minder tevreden door, dat het spel nu iets minder was dan tegen Vitesse. In Arnhem waren er spelers die er echt bovenuit staken, die hadden tegen Dordt een mindere dag. Daar is niets mis mee, dat kan altijd gebeuren. Dan is het nog mooier dat je uiteindelijk toch wel die overwinning pakt."


Op resultaat spelen is toch ook een onderdeel van opleiden?
"Dat is het zeker. Ik denk ook dat hoe meer wedstrijden die jongens winnen hoe meer ze zich kunnen ontwikkelen."


Het maakt natuurlijk niet uit wie de winnende treffer scoort, maar is het niet mooi dat juist Sacha Komljenovic de winnende treffer voor zijn rekening neemt? Hij heeft de laatste tijd een lastige periode doorgemaakt.
"Jazeker, als ik kijk hoe Sacha bezig is bij ons team, nadat hij te horen had gekregen dat hij definitief bij ADO o21 was ingedeeld. Als ik kijk naar zijn trainingsarbeid, dan heeft hij echt de absolute focus om te willen winnen. Dan heb ik het niet over de wedstrijden, maar ook zijn duels wil hij winnen. Dat druipt er gewoon vanaf. Ik merk ook dat hij geïrriteerd kan zijn als andere spelers lopen te klootviolen om het maar even zo te zeggen. Dat zegt zoveel over die jongen, dat hij zo graag wil slagen in het voetbal. Ik ben alleen maar blij met hem. Dat hij aanvoerder is, is niet meer dan duidelijk voor mij. Als Finn de Bruin erbij is, zal Sacha ook die band dragen. Terwijl dat ik Finn net zo’n speler vindt. Hij wil ook tot het gaatje gaan om te winnen. Ik vind het fijn om zulke jongens in mijn ploeg te hebben."


De volgende competitiewedstrijden zijn thuis tegen Volendam en Heerenveen. Je zou zomaar tegen Volendam kunnen promoveren en tegen Heerenveen kampioen kunnen worden.
"Dat zou mooi zijn om dat in beide thuiswedstrijden te kunnen bewerkstellingen. Dat zou het ideale plaatje zijn. Maar laten we eerst richting FC Volendam werken. Die staat pas 11 mei op het programma. Dat vind ik wel weer jammer. Want hierdoor raak je wel een beetje uit je ritme. Gelukkig hebben we op 3 mei een oefenwedstrijd thuis tegen Excelsior op het programma staan. Maar komend weekend hebben we helemaal niets. Dat zou het ritme wel degelijk kunnen verstoren. Maar onze spelers willen promoveren en het liefst met een kampioenschap en zo ben ik ook. We zijn deze week lekker ontspannen aan het trainen en de spelers hebben het weekend vrij."


Als de spelers zelf al gemotiveerd zijn, maakt het voor jou toch iets makkelijker?
"Ik heb de spelers verteld dat er op dit moment weinig tijd is voor sentiment. Waarom speel ik niet, waarom speel ik weinig? Voor mij is daar nu geen tijd voor. We willen ergens naartoe, we zijn in de winterstop gedegradeerd en we willen weer terug. Dat soort opmerkingen vind ik op dit moment zeker niet gepast. Als die toch gemaakt worden dan mag je gaan klagen bij het hoofd jeugdopleidingen, maar laat mij lekker met rust. Ik focus mij op het team, dat is nu belangrijker dan een speler."


Het is natuurlijk ook een pluspunt dat je de wedstrijd tegen FC Dordrecht wint met je ‘eigen team’.
"Dat is zeker mooi. Ik ben ook ontzettend trots op deze jongens. Ik heb niet alle jongens laten invallen, maar ik bekijk het wedstrijd per wedstrijd hoeveel en welke spelers ik nodig heb. Dat heb ik ze ook duidelijk gemaakt. Als het niet nodig is om te wisselen, dan doe ik dat niet. Maar als ik merk dat spelers echt aan een wissel toe zijn, dan heb ik die mogelijkheid om te wisselen. Om een paar frisse jongens in te zetten. Dan verwacht ik van de wissels dezelfde strijd als van de spelers die ik eruit heb gehaald. De ene keer gaat het goed en de andere keer gaat het wat minder. Dat heeft te maken met de vorm van de dag. Daar doe ik niet al te moeilijk over."


Dat zijn toch ook allemaal facetten van opleiden?
"Klopt. Je kan niet altijd top zijn, maar je moet wel altijd de intentie hebben om top te zijn. Dan ben je aan het opleiden, dan ben je aan het ontwikkelen, zo zie ik het. Ik ben echt blij dat ik onderdeel ben van ADO o21. Samen met Ronald Samson en de rest van de staf. Daar ben ik iedereen dankbaar voor. Dit is nog steeds het leukste wat ik kan en wil. Blij dat ik de mogelijkheid om deze jongens te helpen."


Tegen FC Dordrecht zat Ronald niet op de bank, maar werd je bijgestaan door Frans Danen.
"Ronald had die zaterdag een privé-aangelegenheid en daar moet je niet moeilijk over doen. Nu had ik Frans naast mij zitten. Daar heb ik ook heel veel steun aan. Ik bespreek ook diverse zaken met Frans. Het is ook fijn om dat eens met een andere trainer te doen. Dan krijg je toch weer terugkoppeling vanuit een andere invalshoek. Dat is voor mij ook weer mooi, want ook ik ben mijzelf verder aan het ontwikkelen. Ik wil ook graag een betere trainer worden. Hoe mooi is het dan om dat te doen met iemand die al een tijdje bij ADO werkzaam is en ook betaald voetbal heeft gespeeld."


Je hebt vroeger ongetwijfeld vroeger tegen Frans Danen gespeeld?
"Ik heb zeker tegen Frans Danen gespeeld. Toen had hij nog lang haar, dat was in het Zuiderpark. Ik speelde toen nog bij Haarlem, ik was nog echt jong. Volgens mij heb ik ook nog tegen hem gespeeld toen ik bij Fortuna Sittard speelde. De naam Frans Danen ken ik al sinds ik zelf voetballer ben geworden en dat ik ook nog tegen hem heb mogen voetballen is alleen maar mooi. Dan zitten we tegen Dordt nog naast elkaar op de bank en praten we over voetbal. Dat maakt de cirkel van mijn beginjaren wel weer rond."