support Casper
 
COMPETITIESTAND
pos team W G V P
1 ADO 0 0 0 0
2 JAJ 0 0 0 0
3 JAZ 0 0 0 0
4 CAM 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0
9 EXC 0 0 0 0
10 GRA 0 0 0 0
11 HEL 0 0 0 0
12 MVV 0 0 0 0
13 JPS 0 0 0 0
14 RJC 0 0 0 0
15 TEL 0 0 0 0
16 TOP 0 0 0 0
17 JUT 0 0 0 0
18 VIT 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 08-07-2024 11:42:00

Chovanie Amatkarijo: Laakkwartier zit altijd in mijn hart


Afgelopen zaterdag is de traditionele openingswedstrijd voor ADO Den Haag weer gespeeld. De Haagse profclub speelde tegen Laakkwartier en won de wedstrijd met 0-9. Behalve de traditionele openingswedstrijd van een nieuw seizoen hebben beide clubs ook een link op het gebied van jeugdvoetbal.


Diverse jeugdspelers hebben de overstap gemaakt van Laakkwartier naar het Zuiderpark. Eén van deze spelers is Chovanie Amatkarijo. De 25-jarige aanvaller en internationaal van Sint Maarten heeft zo’n verleden. Op jonge leeftijd in de jeugd van ADO Den Haag gekomen en opgewerkt naar het eerste elftal.Eenmaal
Slechts eenmaal kwam Amatkorijo in actie bij ADO Den Haag in de hoofdmacht. Dat was tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax (3-0) op 29 januari 2017. In de 87e minuut kwam Amatkorijo als vervanger in het veld voor Sheraldo Becker.

Na zijn verblijf bij ADO Den Haag heeft de Haagse aanvaller verder nog gespeeld voor RKC Waalwijk, TOP Oss, Scheveningen, IF Karlstad Fotboll (derde niveau Zweden), Östersunds FK (tweede niveau Zweden), NK Istra 1961 (hoogste niveau Kroatië) en momenteel staat Amatkarijo tot 31 december 2026 onder contract bij GAIS, dat momenteel vijfde staat in de Zweedse competitie (Allsvenskan).Sint Maarten
Voor het nationale team van Sint Maarten is Amatkarijo elfmaal uitgekomen en daarin scoorde hij vijf treffers. De laatste interland speelde Sint Maarten tegen Bonaire en deze wedstrijd werd in Nederland gespeeld. In Doorwerth, op sportpark De Waayenberg, was Sint Maarten met 1-3 te sterk voor Bonaire. Amatkorijo was met twee treffers de grote man van Sint Maarten en aan de zijde van Bonaire ontbrak Jort van der Sande vanwege een blessure. De wedstrijd werd op 4 juni gespeeld voor een kleine vijfhonderd enthousiaste supporters van – vooral – Bonaire.Haaglanden Voetbal was toen bij die wedstrijd in Doorwerth van de partij en sprak de voormalig ADO Den Haag-speler Chovanie Amatkarijo na afloop.Gefeliciteerd met je 3-1 overwinning op Bonaire, had je dat voor de wedstrijd verwacht?
"Dank je. Voorafgaand ga je altijd met het juiste gevoel het veld op, dat betekent dat je altijd voor de overwinning moet beginnen."Jij bent natuurlijk helemaal fit, want het voetbalseizoen van Zweden wordt in de zomermaanden gespeeld?
"Ja, dat klopt. Ik ben helemaal fit. Sommige van mijn teamgenoten zijn al klaar met het seizoen en andere gaan aan de play-offs beginnen."Als ik zeg; 29 januari 2017! Wat zeg jij dan?
"Tegen Ajax, dat was mijn debuut voor ADO Den Haag. Het is helaas bij één wedstrijd gebleven."Waarom is het bij één wedstrijd gebleven?
"Dat weet ik ook niet echt. Ik denk dat ik niet echt de kans heb gekregen om te laten zien wat ik daadwerkelijk kon. Soms gaat het zo in de voetballerij. Gelukkig heb ik daarna wel mijn kansen gekregen. Ik heb daarna bij RKC Waalwijk en TOP Oss gespeeld. Toen een stapje terug in niveau naar Scheveningen om daarna weer een stapje omhoog te maken naar Zweden. Daar ben ik langzaam van het derde niveau naar het hoogste niveau gegaan met tussendoor nog een uitstapje naar Kroatië gemaakt. Nu speel ik bij GAIS op het hoogste niveau."Dat klinkt een beetje als een voetbalzwerver?
"Soms moet je het avontuur aangaan. Je weet namelijk nooit hoe je carrière verloopt."Geniet je wel van die avonturen?
"Jazeker, maar als ik weer terug ben bij Sint Maarten kan ik echt mijn eigen spel spelen en daar geniet ik toch het meeste van."Heeft die stap terug naar Scheveningen jou goed gedaan?
"Absoluut, ik speel nu op het hoogste niveau in Zweden. Soms maak je carrière met stappen en soms met tegenslagen."Jij speelt nu op het hoogste niveau van Zweden en ADO Den Haag speelt in de Keuken Kampioen Divisie. Kijk je nu met enige rancune naar de prestaties van ADO?
"Niet zoveel meer, soms nog een beetje."Kan je het Nederlandse voetbal goed volgen in Zweden? Kijk je dan ook naar ADO Den Haag?
"Het Nederlandse voetbal is in Zweden makkelijk te volgen en dan kijk ik ook zeker naar de resultaten van ADO."En volg je Laakkwartier dan ook?
"Laakkwa? Laakkwa zit altijd in mijn hart. Waar ik ook ben. Daar ben ik begonnen, die club kan ik nooit meer vergeten."Op 6 juli speelde ADO Den Haag weer de traditionele wedstrijd tegen Laakkwartier. Chovanie Amatkorijo kon er niet bij zijn, want hij was al weer terug in Zweden, waar hij zondag met GIAS thuis speelde tegen Hammarby. Dat duel eindigde in 0-0 en Atmatkorijo viel tegen het einde van de wedstrijd in.Hoe voel jij je bij GAIS?
"Ik mag niet klagen, ik heb het naar mijn zin. Ik heb veel goede wedstrijden gespeeld, alleen de laatste twee wedstrijden ben ik niet actie gekomen."Hoe ben jij eigenlijk in beeld gekomen bij Sint Maarten? Vooraf gaf trainer Piet de Jong een interview waarbij hij aangaf hoe hij aan spelers van Sint Maarten kwam. De één via familie en de ander door een toevallige ontmoeting in de gym!
"Een goede vriend van mij, Ilounga Pata, die nu van TOP Oss naar FC Sheriff is overgestapt, heeft volgens mij aan Piet (trainer De Jong) doorgegeven dat ik ook voor Sint Maarten mag uitkomen vanwege de familiebanden. Sindsdien ben ik internationaal voor Sint Maarten. Dat was in maart 2023."Dan heb je al een paar leuke tripjes naar de Caraïben gemaakt. Jammer dat jullie geen thuiswedstrijden mogen spelen?
"Ik heb zeker een paar leuke trips gemaakt, maar wel altijd serieus, want ik wil iedere wedstrijd winnen. Het is zeker jammer dat we nóg niet thuis mogen spelen. Maar dat gaat ook goedkomen. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt om dat in de toekomst wel mogelijk te maken."De doelstelling is handhaving in de Nations League B?
"Handhaving is wederom zeker de doelstelling na de promotie en eerste handhaving in 2023. Dat gaat wederom zwaar worden, maar niemand had verwacht dat we ons zouden handhaven de laatste maal. Waarom zouden we niet nogmaals kunnen stunten en misschien het wel beter doen dan in 2023?"Het enige dat er voor Sint Maarten nog ontbreekt is de erkenning van de FIFA. Jullie mogen wel meespelen in de wedstrijd die georganiseerd worden door de Concacaf, maar niet aan de kwalificatiewedstrijden om de Wereld Beker.
"Ik weet dat de bond daarmee bezig is en dat dit een jarenlang traject is. Maar als wij het als voetballers goed doen op het veld, dan zou je denken dat de FIFA ons wel toe moet laten. Als de tijd er rijp voor is, zal dat best wel gebeuren. Ik ben pas 25 jaar, ik kan dat nog makkelijk als voetballer meemaken."