support Casper
 
COMPETITIESTAND
pos team W G V P
1 ADO 0 0 0 0
2 JAJ 0 0 0 0
3 JAZ 0 0 0 0
4 CAM 0 0 0 0
5 DBO 0 0 0 0
6 DOR 0 0 0 0
7 EIN 0 0 0 0
8 EMM 0 0 0 0
9 EXC 0 0 0 0
10 GRA 0 0 0 0
11 HEL 0 0 0 0
12 MVV 0 0 0 0
13 JPS 0 0 0 0
14 RJC 0 0 0 0
15 TEL 0 0 0 0
16 TOP 0 0 0 0
17 JUT 0 0 0 0
18 VIT 0 0 0 0
19 VOL 0 0 0 0
20 VVV 0 0 0 0
Bron van dit artikel
De Telegraaf

Datum plaatsing: 21-05-2024 17:14:00

ADO snakt naar terugkeer in Eredivisie en revanche op Excelsior


"Wat er toen gebeurde, ga ik zeker aanhalen"


tekst: Jeroen KapteijnsNa de snelle eliminatie in de play-offs van Roda JC en FC Dordrecht, de nummer drie en vier van de reguliere competitie, lijken er kansen te liggen voor ADO Den Haag om na drie seizoenen terug te keren op het hoogste niveau. De nummer vijf van dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie ging zelf tegen De Graafschap met de hakken over de sloot.

Na de 3-2 zege in Doetinchem werd het na een 2-0 ruststand in Den Haag 2-2 en in de slotfase stond ADO, dat door een tweede gele kaart van Amir Absalem met een man minder speelde, met de rug tegen de muur. De opluchting na het laatste fluitsignaal, dat ADO een marge van drie niet had vergooid, was enorm.3-0 voorsprong uit handen geven
In de halve finale van de play-offs volgt de uiterst saillante confrontatie met Excelsior (morgen staat het eerste duel in Den Haag al op het programma). De gedachten van iedereen in de Hofstad gaan direct terug naar twee seizoenen geleden toen ADO tegen Excelsior in een kolkend Bingoal Stadion onder leiding van trainer Giovanni Franken en met het koningskoppel Thomas Verheijdt-Sem Steijn op weg leek naar promotie, maar na een rode kaart voor Tyrese Asante in het laatste kwartier een 3-0 voorsprong uit handen gaf. Die historie herhaalde zich in de verlenging, waarin ADO met een man minder wéér op voorsprong kwam, maar ook die marge weer verspeelde. Uiteindelijk werd de club via strafschoppen uitgeschakeld, wat nog altijd een open wond is. "Wat er toen is gebeurd, ga ik zeker naar voren halen in de voorbereiding. De spelers zullen extra gemotiveerd zijn”, denkt trainer Darije Kalezic.ADO Den Haag De figuurlijk grote man aan Haagse zijde was tegen De Graafschap de in januari uit Japan teruggekeerde spits Alex Schalk. De kleine Brabander zette ADO op een 2-0 voorsprong met twee echte spitsengoals. "De positiviteit overheerst. Met het publiek erachter hebben we het over de streep gebracht. Tot de 65e minuut hadden we niks te vrezen. Daarna werd het toch nog een hectische slotfase. Ik begrijp dat iedereen in Den Haag dan terugdenkt aan die wedstrijd tegen Excelsior van twee jaar geleden. De Graafschap gaat va-banque spelen en dan krijgt Amir natuurlijk ook een heel domme rode kaart. Dat mag niet. Zoiets kunnen we niet hebben. Amir heeft twee keer fantastisch gespeeld, maar dit mag niet gebeuren. Met welke speler dan ook”, aldus Schalk, die in de slotfase met hamstringklachten werd gewisseld en volgens prognose in ieder geval de eerste wedstrijd tegen Excelsior niet zal halen.
Ook trainer Kalezic kielhaalde Absalem om de knullige tweede gele kaart. De middenvelder trapte met al geel op zak een bal weg nadat scheidsrechter Alex Bos al had gefloten. "Dat was totaal onprofessioneel. Hij benadeelt het team.”Tekort van 8 miljoen euro
De druk op Kalezic om met zijn team te promoveren is groot. De club stevent af op een tekort van 8 miljoen euro, dat wordt afgedekt door de Amerikaanse eigenaar. Er zijn kosten noch moeite gespaard om ADO terug op het hoogste niveau te krijgen. "Ik heb intern te maken met technisch directeur Joris Mathijsen. Samen hebben we te maken met een contactpersoon van de eigenaar. Het is een tweejarig project om met ADO te gaan promoveren, maar Joris en ik hebben meteen gezegd: ’Ons doel is om meteen in het eerste jaar het hoogste te halen met ADO, want wij vinden dat deze club altijd voor het hoogste moet gaan.’ Iedereen is blij met de stappen die we gemaakt hebben, maar het blijft wel een tweejarig proces. De blijdschap overheerst maar niet de druk.”


Hoewel De Graafschap na rust ook de kwetsbaarheid van ADO heeft blootgelegd, ziet Schalk kansen voor de Hagenaars om het tegen Excelsior te gaan redden. "Het zijn telkens weer bizarre wedstrijden, waarin alles kan gebeuren. Ook Excelsior begint weer helemaal op nul. Als wij zo weten te spelen als we de afgelopen wedstrijden hebben gedaan, dan heb ik er vertrouwen in dat we het kunnen halen."