Het Vrije volk

Datum plaatsing: 17-06-1968 09:38:00

Harry Heijnen kanon in Lugano

Na een 2-1 overwinning op Lugano is ADO in de volgende ronde van de strijd om de internationale na-competitie gekomen. De Hagenaars hebben uit de drie gespeelde wedstrijden het maximale aantal van zes punten behaald en ze kunnen van overgang naar de volgende ronde niet meer worden tegengehouden.

Op een ontzettend slecht bespeelbaar veld (het had in Lugano zelden zo hard geregend) heeft ADO Lugano slechts in de eerste helft de illusie op een overwinning gegeven: een droombeeld, dat door Harry Heijnen in de tweede helft finaal aan flarden werd geschoten. De ongeveer vierduizend toeschouwers zagen in de beginfase een volkomen gelijkopgaande strijd, waarbij de partijen zich wel kansen schiepen. Na een half uur spelen tilde de gevaarlijke Luttrop Lugano naar een 1-0 voorsprong.

Hoge pass
ADO vocht verbeten terug, wat acht minuten voor rust in de verdiende gelijkmaker resulteerde. Uit een hoge pass door het centrum kopte Maassen op voortreffelijke wijze in: 'moreel bezien was dit een uiterst belangrijke treffer. In de tweede helft drong ADO meteen heftig aan. In de achtste minuut klonk er een daverend applaus op in de Lugano-stadion: het gold Harry Heijnen, die opneiuw bewees in dergelijke beslissende wedstrijden goud waard te zijn. Harry Vos ging voor de zoveelste maal mee naar voren en bracht met een gave voorzet kanon Heijnen in stelling. Op de hem karakteristieke wijze (Ajax kan ervan meepraten) nam Heijnen de bal ineens op de schoen en waanzinnig hard zwiepte de bal achter de verbouwereerde Zwitserse goalie (1-2). Na deze magistrale treffer ging de strijd gelijk op. Beide ploegen wisten zich kansen te scheppen, maar de produktiviteit liet te wensen over. Beide elftallen speelden met twee invallers. Bij ADO waren Van der Burch en Aarts afwezig en bij Lugano de snelle Brenna en Pullica.