volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Sport in beeld

Datum plaatsing: 22-01-1935 23:03:00

A.D.O. telt dertig levensjaren


Op 1 Februari I905 opgericht door Dorus van Zee


Het voetbalseizoen 1934-35 bracht in de eerste helft weinig goeds aan de diverse vereenigingen, welke de stad 's Gravenhage vertegenwoordigen in de hoogste regionen van den K. N. V. B.: V. U. C. onderaan, H. B. S. onderaan, A. D. O. ook in de onderste gelederen, H. V. V. met bedenkelijken achterstand op C. V. V. en andere gegadigden voor het eerste klasseschap, fraai was het allesbehalve. Maar langzamerhand kwam er verbetering in dien toestand der vier toonaangevende Haagsche clubs: op 13 Februari wonnen alle drie eerste klassers, iets wat in lange tijden niet voorgekomen was, en op het moment, dat we dit schrijven heeft V.U.C. de onderste plaats vaarwel gezegd, A.D.O. staat in de bovenste helft van het ranglijstje, H. B. S. heeft een verrassenden eindspurt ingezet en H. V. V. maakt een serieuze kans op het kampioenschap van haar tweede klasse afdeeling.

De depressie van eind 1934 schijnt bij de intree van het nieuwe jaar voorbij te zijn voor de Haagsche clubs, de hofstad telt weer mee op voetbalgebied en juist in deze periode van herstel valt de dertigste verjaardag van de energieke roodgroene volksclub A. D. O., die den grootsten aanhang van alle Haagsche voetbalverenigingen bezit. Op 1 Februari 1905 werd „Alles Door Oefening" opgericht door wijlen Dorus van Zee en zijn vrienden van het Kerkplein achter het Postkantoor, het dertigjarig bestaan kan dus over enkele dagen herdacht worden. Niet op de uitgebreide feestelijke wijze van 1930, toen de club haar zilveren jubileum vierde met een souper, receptie, officieel diner, seriewedstrijden en 'n door Wouter Loeb geschreven A.D.O.-revue het zal nu een eerste februari worden, die voor de buitenwereld ongemerkt voorbij zal gaan, maar toch in de groote A. D. O.-familie met warmte gevierd zal worden.

A. D.O. begon zooals een groot deel van onze voetbalclubs begonnen is: als een klein jongensclubje zonder veld en zonder bal. We herinneren ons uit het jubileumboek, dat A. D. O. bij haar 25-jarig bestaan deed verschijnen onder den titel „voetbal-idealisme", hoe een der eerste foto's in die jubileum-uitgave van Kloos c.s. als onderschrift droeg: „A. D. O.'s eerste oefenterrein"; de foto gaf weer .... het Kerkplein achter het Postkantoor, waar omstreeks 1905 van Zee, Wezenberg, Rooymans en hun vrienden verwoede voetbalgevechten leverden met een tennisballetje, dat herhaaldelijk de ruiten der omliggende huizen bedreigde. Toen de Haagsche politie al te veel belangstelling ging koesteren voor deze voetballerij op de straatkeien en geen wedstrijd meer ongestoord ten einde kon worden gebracht, verhuisde het jeugdige A. D. O., wier leden destijds in roode broek en wit shirt gestoken waren, naar de Maliebaan, waar echter de boschwachter even lastig was als de politie op het vorige terrein.

Via de schuttersvlakte in Klein Zwitserland en een landje bij de oude Scheveningsche wielerbaan wist A. D. O. in 1906 eindelijk beslag te leggen op een echt voetbalveld, dat op Hanenburg gelegen was, dicht bij het oude Quickterrein. Onderlinge oneenigheden (de doodelijke kwaal van veel jonge clubjes)' maakte de club een tijdje schijndood, doch in 1907 herrees A. D. O. onder leiding van Dorus van Zee, het clubcostuum werd gewijzigd in zwarte broek met groenzwart jersey, versierd door twee roode sterren, een nieuw veld werd gevonden bij de boerderij can Pex achter de boschjes van Poot en van toen af aan ging het regelmatig cresvendo. In 1909 promotie naar de eerste klasse van den Haagschen Voetbal Bond (de tweede klasse werd overgeslagen), in I9I3 debuut in de derde kiasse N.V. B., in I9I9 tweede klasser en in I920 oversjanpsklasser.

Achtereenvolgens werd gespeeld aan de Laan van Meerdervoort, in Westduinen en aan de Nieuwe Parklaan, waar de inmiddels in roodgroen gestoken A. D. O.'ers twee seizoenen een middenmootspositie in de overgangsklasse innamen. Het derde seizoen vlotte het minder: op haar zooveelste nieuwe terrein, ditmaal aan den Wassenaarscheweg, eindigde de club op de tiende plaats van de twaalf clubs uit de overgangsklasse, de drie ondersten degra. deerden : A.D.O. was weer tweede klasser.

Sindsdien was A. D. O. telkens favoriet voor het eerste klasserschap, maar eerst liet Unitas in I924 de roodgroenen onder zich in de promotiewedstrijden, daarna was het V. O. C., dat in I925 de baas bleef, doordat na zeven uur V. O. C.-A. D. O. voetbal (vier wedstrijden en nog verlengingen !) de historisch geworden penalty van Groosjohan voor V. O. C. het behoud van het eerste klasseschap en voor A.D.O. het einde van alle illusies beteekende. Ten derde male werden de roodgroenen afdeelingskampioen: in I927 bereikte de club, die sinds twee seizoenen in het nieuwe Zuidersportpark speelde, eindelijk de eerste klasse, doordat D. H. C. en A. S. C. het moesten afleggen in de promotie- en degradatie-wedstrijden. Aan de reeks verhuizingen was daarmee een einde gekomen: A. D. O. bleef als eerste klasser spelen in het Zuidersportpark, dat door mr. Droogleever Fortuyn (een trouw A. D. O.-bezoeker) in zijn functie van Haagsch wethouder geopend was.

We kennen A. D. O. thans als een krachtige volksclub met een groot aantal elftallen in K. N. V. B. en H. V. B. en met den grootsten supportersaanhang van alle Haagsche clubs. Opgericht in een tijd, waarin H. V. V., H. B. S. en Quick reeds vermaarde voetbalvereenigingen waren, heeft de club van Dorus van Zee zich mede in het eerste gelid weten te plaatsen, ze mag momenteel wel als de sterkste Haagsche club worden beschouwd.

Uit A. D. O.'s ledenlijst in den loop der dertig jaren stippen we nog namen aan als Leurs, de broers van Leersum, Th. van Es, Kloos, Nijhuis, Piet Hein, Winterkamp, Phiiipsen, van Vriesland, van Roosendaal, de Jong, Rietveld, van Osch, van Soldt, die allen zeer veel voor de vereeniging gedaan hebben, terwijl Wim Tap, Quax, Breitner, G. Tap en Weber A.D.O. vertegenwoordigden in het Nederlandsch elftal. De verjongde ploeg, welke in het seizoen I934-'35 de A.D.O. kleuren in de eerste klasse verdedigt, neemt momenteel met zes overwinningen, twee gelijke spelen en zes nederlagen, 35 goals voor en 34 tegen, de vijfde plaats in afd. I in.