19 TOP 36 10 3 23 33
Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-09-1948 14:49:00

Aardige wedstrijd: pech voor ADO

Er zat iets pijnlijks in een ploeg als ADO op deze manier te zien ondergaan tegen Xerxes (op Wilkes na) dat veel minder in de aanval was dan de Hagenaars en niet veel bijzonders heeft laten zien.

Bovendien ADO was zo goed begonnen. De 1-0 ruststand gaf de verhouding niet eens weer het had wel 2-0 of 3-0 moeten of mogen zijn Maar toen was ’t afgelopen met de roodgroenen.  Een herboren Xerxes (zoals als dat heet) veroverde het initiatief
scoorde door Wilkes een briljante gelijkmaker en haalde door dezelfde speler zelfs de volle buit binnen. Het was sneu voor ADO en ook niet helemaal verdiend.

Zoals gezegd de rood-groenen hebben een uitstekende start gehad. Er werd veel beter gespeeld dan tegen Haarlem in veel hoger tempo ook en minder kort hoewel toch
nog te veel kort spel ten beste werd gegeven. De opstelling van De Jong als midvoor (een verrassing) leek in de 1e helft een groot succes te worden. Hij zwierf herhaaldelijk van stopper De Leeuw weg en deed uitstekende dingen met de bal. Maar na rust
bleek de ADO-voorhoede (speciaal  Mangelmans) uitgespeeld. Het warme weer en het hoge tempo wreekten zich en er ging geen kracht meer de Haagse aanval uit. Nee vóór
rust hadden de roodgroenen hun slag moeten slaan I Toen vielen er 3 corners in 5 minuten op het Rotterdamse doel te noteren doelman Wilkes moest keer op keer ingrijpen en zijn backs stonden krampachtig en nerveus te schutteren. Dat de Xerxesploeg weinig van een kampioensteam had lag vooral aan het onzekere optreden
treden van de verdedigers van wie vooral de eens zo befaamde Louwe blunder op blunder beging.

Hij kon Mick Clavan die uitstekend op dreef was (evenals zijn broer op de andere vleugel) bij lange na niet houden en poogde door uittrappen terugspelen of hands maken te redden wat te redden viel. Ook v d Toorn en stopper De Leeuw deden de
vreemdste dingen overspeeld als zij werden door de pittige Haagse aanvallen.

Na nauwelijks 10 minuten kon de Haagse aanhang dan ook al juichen nl toen De Jong naar rechts uitgezwermd was goed voorzette en M Clavan tussen de stijve benen van
Louwe door (!) hard en hoog inkogelde  nadat hij vlak tevoren tegen de paal geschoten had. Dat was 1-0 voor ADO levendig spel een flinke veldmeerderheid en een schutterende tegenpartij alles leek wachtende op een forse overwinning.

De kans gemist
Maar hier bleek weer de tekortkoming bij onze stadgenoten geen schutter (behalve M Clavan) Zijn fraaie kopbal werd via de lat corner gestompt ADO had een grote cornervoorsprong 8-3 maar wist de doelpuntenvoorsprong maar niet te vergroten
groten en dat was erger Mangelmans kwam voor open doel Louwe en M Clavan misten bijna op de doellijn staande. En Louwe speelde de bal ook nog bijna in eigen doel
zodat de 1-0 ruststand voor ADO geenszins geflatteerd was.

Daarna een totaal veranderd spelbeeld Xerxes ging nu voetballen en een vermoeid-rakend ADO moest alle zeilen bijzetten om de magere voorsprong te behouden Dat lukte 20 minuten. Toen maakte v Kampen freekick en Faas Wilkes knalde van zeker
20 meter ineens laag en vervaarlijk hard hard in (1-1)

Een bliksemsnelle ADO-aanval deed even de hoop herleven Clavan speelde ’t leer uitmuntend vrij; en De Jong kogelde hoog in tegen de lat Maar Xerxes bleef de toon aangeven geven opgestuwd door Faas Wilkes die steeds beter ging spelen maar
geremd door onnauwkeurig spel der andere voorwaartsen En bovendien was er de pittige Jan van Beek die Faas herhaaldelijk de voet dwars zette er menig open doekje voor kreeg maar de internationaal ook wel eens moest laten gaan.

Maar 10 min voor tijd trok Wilkes er op rechts alleen tussen uit 3 Hagenaars konden hem niet houden en hij scoorde prachtig (1-2 )En een uitgespeeld ADO zag geen kans meer ook maar Iets In deze uitslag te corrigeren.