support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 19-01-2024 12:37:00

Franken:Afgelopen tijd veel getraind op spelmomenten, was ook duidelijk te zien


De eerste wedstrijd na de winterstop zit er voor ADO Den Haag o21 weer op. De ploeg ging op bezoek bij FC Volendam o21 in het kader van de KNVB Beker ".


ADO Den Haag, Giovanni Frankentekst: Glenn Duijzer
 
 
Hoewel de laatste competitiewedstrijd tegen dezelfde ploeg nog met 3-2 werd verloren, behaalde de Haagse ploeg wel een beter resultaat (0-0). Het mocht alleen niet baten, omdat de Volendammers doorgingen na het nemen van strafschoppen (4-3). Komende zaterdag staat de eerste competitiewedstrijd van de voorjaarreeks op het programma en de geelgroenen gaan voor de derde maal richting het IJsselmeer om het op te nemen tegen FC Volendam o21
 
Na afloop van de bekerwedstrijd sprak Haaglanden Voetbal met de Haagse oefenmeester Giovanni Franken.
 
 
Je moet zeker teleurgesteld zijn.
"Jazeker, verliezen is altijd een teleurstelling. Hoewel we in de reguliere tijd 0-0 hebben gespeeld. Ik denk dat wij iets dominanter waren dan Volendam, zonder dat uit te drukken in kansen. We hebben wel mogelijkheden gehad. Ik denk dat we daarin meer hebben gecreëerd dan Volendam. In de wedstrijd vond ik ons de betere ploeg, maar we maken het in de reguliere speeltijd niet af. En dan komen de strafschoppen."
 
 
Ik vond dat jullie de dominantere ploeg waren tot ongeveer de tachtigste minuut. Volendam kreeg in de blessuretijd nog een heel goede kans met een speler die alleen op doelman Azmi afliep.
"Niet helemaal alleen op de keeper, meer half. Aiman Achemlal liep nog met hem mee en daarom kon die aanvaller niet goed schieten."
 
 
Vorige wedstrijd stond je met rust al 3-0 achter, nu had je voor kunnen staan.
"Dat hebben we vooraf ook besproken. We hebben de verbeterpunten van de vorige ontmoeting meegenomen. We incasseren 60% van onze tegentreffers uit spelhervattingen. Die hebben we in deze wedstrijd goed onschadelijk kunnen maken. Daar heb ik de spelers wel voor gecomplementeerd. Daarentegen ben ik niet tevreden over de corners die wij mogen nemen. We hebben in de competitie 55 corners gehad en daaruit hebben we slechts één treffer gescoord. En dan tegen De Graafschap en dat was nog een eigen treffer ook. Dat zijn geen goede cijfers, maar daar hebben we de afgelopen periode ook aan gewerkt. We moeten meer rendement halen uit onze speelhervattingen. Dat ging nu wat beter, maar daar moeten we wel aan blijven werken. We geven gewoon iets te veel weg, ook strafschoppen bijvoorbeeld. De vorige wedstrijd hier was één strafschop en twee corners."
 
 
Niet om de strijd in de KNVB-beker te devalueren, maar ben je niet blij dat je eerst deze wedstrijd had, voordat de competitie gaat beginnen? Terug op het hoogste niveau is de doelstelling toch?
"Ik had liever eerst een oefenwedstrijd gespeeld. Dan weet je al eerder hoe je ervoor staat na drie weken rust. Maar ik weet wel wat deze jongens kunnen en daar heb ik ook vertrouwen in. De competitie is nummer één, laat dat duidelijk zijn. Maar het zou ook heel fijn om in de beker door te gaan. Wij beschouwen de beker ook als een heel belangrijke prijs."
 
 
Ben je tevreden met wat je tegen Volendam hebt gezien van je team?
"Ja, ik ben blij met wat ik heb gezien. Zeker op de heel belangrijke punten, zoals de spelhervatting en het vertoonde spel. We wilden dominant spelen en daarin zijn we geslaagd. Ik ben met al die stappen wel blij. Alleen dat we uiteindelijk verliezen na strafschoppen, daar ben ik niet blij mee."
 
 
Strafschoppen betekent altijd een loterij, dat wordt vaak genoeg gezegd!
"In heel mijn carrière heb ik eerdere finales mogen spelen. Zowel bij de amateurs als in het betaalde voetbal en dan weet je dat bij de strafschoppen het altijd even zoeken is naar de juiste flow. Argentinië moet op weg naar het wereldkampioenschap tweemaal een strafschoppenserie nemen en gaan beide keren door. Daar heeft niemand het meer over, omdat ze het WK winnen. Die hadden dus die flow mee en houden dat dan verder vast."
 
 
Je gaat eruit, omdat je zelf twee strafschoppen mist, niet omdat ze gestopt worden.
"Een strafschop overschieten is niet heel fijn. Ze waren technisch niet goed ingeschoten. Ik heb ze liever tussen de palen. We hadden de vijf namen opgeschreven en de spelers die missen, stonden er wel als zekerheid op."
 
 
Was het inbrengen van Lorenzo Maasland voor de strafschoppenserie? Hij viel vrij laat in en mocht een strafschop nemen.
"Nee, hij is terug na een blessure van bijna drie maanden en hij maakte op de trainingen een goede indruk. We hadden de indruk dat Elijah Velland op was en we wilden daar een frisse jongen inbrengen om voor een aanvallende dreiging te zorgen. We hebben gewoon geprobeerd om tot het laatst een winnende treffer te maken. We hadden wel een lijstje klaar staan, maar daar hebben we niet bewust op gewisseld."
 
 
Hoe kom je dan aan de lijst met vijf spelers? Wijzen jullie die aan of gaven de spelers zelf aan dat ze een strafschop wilden nemen?
"Ik moet eerlijk zeggen dat alleen Nigel Owusu zich meldde, verder gaf niemand aan dat hij een strafschop wilde nemen. Dat verbaasde mij eerlijke gezegd wel. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt als trainer. Overigens vond ik Volendam wel volwassener omgaan met de strafschoppen dan ons. Hoe de keeper en spelers ermee omgingen richting onze spelers. Dat is wel een punt waar we nog mee aan de slag gaan. Daarin hebben we ons laten aftroeven en kon ik als trainer niet meer bij ingrijpen. Ik sta langs de kant en de spelers in de cirkel. Dat moet vanuit de spelers zelf komen op dat moment. De enige die dat wel probeerde was Azmi in de goal. Daar hadden de spelers in mee moeten gaan. Ik heb Azmi daarover nog wel een compliment gegeven na afloop. Ik weet niet of we daarmee onze missers hadden kunnen voorkomen, maar misschien had Volendam er meer gemist."
 
 
Als ik naar de opstelling kijk, dan vond ik die best verrassend. Emre Ates, Aiman Achemlal en Robyn Esajas op de bank.
"In navolging van ADO 1, volgen wij ook het beleid en daarin worden beslissingen genomen om door te selecteren."
 
 
Je geeft aan dat er één beleid wordt doorgevoerd. Is er dan ook een speelstijl opgelegd in dat beleid?
"Nee, er is geen speelstijl opgelegd."
 
 
Op dinsdag stond er een bekerwedstrijd voor het eerste (tegen Excelsior Maassluis – red.) op het programma. Had dat nog invloed op jouw selectie voor deze wedstrijd?
"Ja, normaliter zouden Finn de Bruin, Calvin Gustina en Sacha Komljenovic bij onze selectie aansluiten. Dat hoeft trouwens geen minpunt te zijn, want nu krijgen onze spelers de kans om minuten te maken. Dat is natuurlijk ook weer door selecteren."
 
 
Dit was de tweede maal op rij op bezoek bij FC Volendam o21 en de komende week staat er wederom een uitwedstrijd tegen FC Volendam o21 op het programma. Alle drie de wedstrijden zijn ook nog eens in verschillende competities. Hoe groot is die kans?
"Ik heb in mijn carrière nog nooit meegemaakt dat we driemaal op rij tegen dezelfde tegenstander spelen en dan ook nog eens in drie verschillende competities. Maar waar ik mij wel zorgen over maak, is dat ik er één wil winnen. De eerste hebben we verloren, voor de beker gelijk, dan begrijp je wel dat ik komende zaterdag wel eens wil winnen."
 
 
Ze zouden geen geheimen meer voor jullie moeten hebben, na twee wedstrijden op rij.
"Dat kan best wel. Dat heb ik al eens als positieve kritiek op onze competitie gegeven. We hebben de opstellingen van beide ontmoetingen eens naast elkaar gelegd en in de beker speelde Volendam met zeven andere spelers in de basis. Dat hebben we al eerder in de competitie meegemaakt en dat kan soms een voordeel zijn als een team wat jonger is. Het nadeel kan ook zijn dat het een meer ervaren team is. We weten dus eigenlijk niet tegen welk team we komende zaterdag spelen en daarmee dus ook de speelstijl die ze gaan hanteren."