19 TOP 37 10 3 24 33
20 JUT 37 5 10 22 25

Datum plaatsing: 12-11-2023 16:27:00

Verslag en foto's: ADO verliest met tien man van Cambuur Leeuwarden

ADO Den Haag verloor zondagmiddag thuis in het Bingoal stadion van Cambuur Leeuwarden. Na een achterstand van 0-2 speelde ADO het laatste half uur met een man minder door een rode kaart van Silvinho Esajas die amper 5 minuten in het veld stond. Toch wist ADO nog een aansluitingstreffer te maken.

ADO Den Haag trainer Darije Kalezic stelde Lasse Vigen in de basis op, hij verving Kursad Surmeli die deze wedstrijd niet inzetbaar was.

Bij winst zou ADO Den Haag met Willem II de eerste plaats op de ranglijst kunnen gaan delen. Maar daarbij was ADO ook nog afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd die later op de middag werd gespeeld door nr. 2 van de ranglijst, Roda JC, die tegen FC Groningen uitkwam.

Maar eerst moest ADO natuurlijk de wedstrijd tegen Cambuur winnen. En dat lag niet zo maar voor de hand. Want de Friese club versloeg in de vorige competitieronde Top Oss met maar liefst 1-8. De Brabantse formatie speelde dan wel een groot gedeelte van de wedstrijd met 1 man minder. Maar het gaf wel aan dat het vanmiddag niet op voorhand een makkelijke wedstrijd voor ADO zou worden. In ieder geval wist ADO zich gesteund door een nagenoeg vol stadion.

ADO liet zich in de beginfase onder druk zetten. In de 7e minuut was er de eerste serieuze kans voor de Friesen, maar die mondde op niets uit. Daarna vatte ADO moed en kwam van eigen helft af,  dat een uitbraak van Ideho en een vrije trap door Van Mighem tot gevolg had, maar Cambuur hield nog steeds het spel onder controle alhoewel het spel wat rommelig werd. Een en ander leidde wel tot overtredingen over en weer. In de 17e minuut kwam Veerman, op aangeven van Ideho, voor het doel van Yarick van Osch, maar de aanval was te zwak om gevaarlijk te zijn.
Er kwam wat leven in het stadion toen in de 24e minuut uit een vrije trap van Van Mieghem een corner voortkwam. Keeper van Osch kon die in eerste instantie pareren, maar in de rebound leverde het bijna een doelpunt op. Van der Sande wist de bal voor te geven op Klas, maar ook hier bracht de Friese keeper redding
Een paar minuten later opende Cambuur de aanval en doordat Nikiema uit zijn doel kwam leek de bal voor het intikken, maar tot opluchting van alles wat geel/groen is voorkwam Van Hintum dat de bal in het lege doel terecht kwam.
De mooiste en grootste kans was voor Veerman die in de 36e minuut de verdediging wist te omzeilen en hard op het doel schoot van Van Osch, maar ook hier bracht de keeper redding. Een minuut later was het wel aan de overkant raak toen Fedde de Jong de bal achter Nikiema werkte: 0-1. Daarna verdween het tempo uit de wedstrijd en behalve een verprutse corner aan beide zijden viel er tot de rust weinig te beleven.

In de rust bleef Bart van Hintum in de kleedkamer achter. Zijn vervanger was Amir Absalem.
De tweede helft was amper begonnen of Nikiema kon wederom vissen. Uldrikis vergrootte de voorsprong voor Cambuur: 0-2.
ADO probeerde nog wat terug te doen, maar de kansjes leverden niets op. Dat gold ook voor een afstandschot van Klas.
Kalezic wisselde in de 57e minuut Lasse Vigen voor de van een blessure teruggekomen Silvinho Esajas. Zijn rentree duurde maar een kleine zes minuten, want scheidsrechter Blank hield hem in de 63e minuut de rode kaart voor na een overtreding op Van Kaam.
In de 72e minuut werd Komljenovic voor Ideho ingebracht.
Het wachten was op het haags kwartiertje, waarin ADO de laatste tijd altijd wel een doelpunt weet te maken en/of de stand om te buigen. Maar daar leek het dit keer niet van te komen.
Nikiema wist in ieder geval in de slotfase meerdere keren een derde treffer van de tegenstander te voorkomen.
In de 83e minuut werden Van der Sande en Klas vervangen door Sellouki en Siereveld.
Er kwam toch nog hoop voor ADO. Het aansluitingsdoelpunt kwam drie minuten later door een benutte penalty, die vanwege een overtreding op Siereveld in de 17 werd gegeven, door Henk Veerman: 1-2.
ADO zette daarna nog aan, maar de gelijkmaker bleef uit.

Helaas geen winst voor ADO en dus ook geen zicht op een gedeelde eerste plek.

De volgende wedstrijd staat op vrijdag 24 november op het programma. Dan speelt ADO uit tegen FC Dordrecht.