20 JUT 37 5 10 22 25
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 23-10-2023 10:57:00

Beker o21: ADO bekert door na overwinning op FC Eindhoven

Voor de het tweede jaar op rij heeft ADO Den Haag o21 in beker gewonnen van FC Eindhoven o21. Moest dat vorig seizoen nog vanaf de strafschopstip gebeuren, ditmaal werd de wedstrijd binnen negentig minuten beslist. De ploeg van traiuner Giovanni Franken won nipt met 1-0.

tekst: Glenn Duijzer

In de tussenronde van de KNVB-beker o21 stonden deze week slechts vier wedstijden op het programma, waarbij toevallig drie halve finalisten van het afgelopen seizoen in actie kwamen. Finalist SC Cambuur Leeuwarden o21 verloor na strafschoppen van Excelsior Rotterdam (2-3), Feyenoord o21 versloeg Roda JC o21 met 2-1 en ADO Den Haag o21 was te sterk voor FC Eindhoven o21. Alleen bekerwinnaar PEC Zwolle o21 kwam niet in actie. De laatste wedstrijd was overigens De Dijk o21 tegen Willem II o21, die door de bezoekers met 2-7 werd gewonnen.

De ‘voorwedstrijd’ in het regenachtige Zuiderpark gaf geen goed gevoel. ADO Den Haag O18 verloor zijn thuiswedstrijd tegen FC Utrecht o18 met 0-4. Op veld 2 was het als ADO-supporter beter vertoeven. ADO o14 versloeg FC Emmen o14 met 4-2, nadat de bezoekers eerst een 0-2 voorsprong hadden genomen.

Blessures
Het team van trainer Giovanni Franken kende zeven geblesseerde spelers en Issac Dijkhuizen ontbrak vanwege zijn rode kaart vorige week tegen FC Volendam. Daarom mochten twee spelers uit ADO o18 plaatsnemen op de reservebank: Sky Heesen en Feliciano de Ruiter. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was een bal die tussen de Haagse doelman Thijmen de Koning en aanvaller Kwint Erkelens terecht kwam. De Haagse doelman was eerder bij de bal, waardoor het gevaar werd voorkomen.

Middenveld
De eerste twintig minuten werd de wedstrijd hoofdzakelijk op het middenveld gespeeld. Daarna kreeg ADO Den Haag o21 de meeste kansen via Elijah Velland, Robyn Esajas, een directe vrije trap van Finn de Bruin en tweemaal Rafael Struick. Of de Eindhovense doelman Nino Fancito was een sta-in-de-weg of het vizier stond niet scherp genoeg afgesteld. In de extra minuut van de eerste helft had het zomaar 0-1 kunnen staan, als Tyrese Simons de bal niet onbesuisd had ingeschoten.

ADO Den Haag o21 startte de tweede helft met dezelfde elf spelers en binnen een minuut had Velland de kans op 1-0, nadat hij alleen voor de doelman opdook. Zoals ook in de eerste helft was gebeurd, vond ook na rust plaats. De wedstrijd werd op het middenveld uitgevochten, totdat ADO Den Haag o21 de controle weer in handen kreeg. De eerste kans was na 55 minuten toen Struick alleen richting het Eindhovens doel af mocht gaan. In plaats van de bal op de vrijstaande Esajas te plaatsen, koos de aanvaller voor eigen succes. Doelman Fancito wist zijn inzet te stoppen.

Wissels
Franken wisselde hierna tweemaal en bracht Enoch George in voor Struick en Sofyan el Hannoudi kwam in het veld voor Kaj van Houwelingen. Door deze wissels kregen de geel-groenen meer snelheid, waardoor de speelwijze van FC Eindhoven van één-op-één achterin meer onder kwam te staan. De wissels zorgden bijna binnen drie minuten voor resultaat nadat El Hannoudi op snelhied Velland wegstuurde. Het diagonale schot van Velland ging rakelings naast. Enige minuten later was er een mooie aanval over diverse schijven, die bij Velland eindigde. De inzet van Velland werd met de vuisten door doelman Fancito gekeerd.

Drie minuten voor tijd viel de bevrijdende treffer nadat er aan de linkerkant van het veld een scrimmage was, waarbij Velland de bal mee kon nemen. Zijn pass op Esajas werd door diezelfde speler netjes van de rand van het strafschopgebied in de rechterhoek van het doel geplaatst: 1-0. Die laatste minuten ging FC Eindhoven card blanche spelen wat juist meer kansen voor ADO Den Haag o21 opleverde. Esajas plaatste de bal op de paal en Velland vond de doelman op zijn weg. De goed leidende scheidsrechter Ramon Westhoff floot na enkele minuten blessuretijd af, waardoor ADO Den Haag o21 waarschijnlijk pas in januari weer doorgaat in de KNVB-beker o21.

Opstelling van ADO Den Haag o21
Thijmen de Koning, Aiman Achemlal, Emre Ates, Nigel Owusu, Ronnie Boakye, Kaj van Houwelingen (72. Sofyan el Hannoudi), Joey Brandt, Finn de Bruin, Elijah Velland, Rafael Struick (60. Enoch George), Robyn Esajas.

Programma
Voor komende week staat er een tweetal wedstrijden op het programma voor ADO Den Haag o21:
Dinsdag 24 oktober ADO Den Haag o21 – FC Dordrecht o21, aftrap in het Zuiderpark om 16.30 uur
Zaterdag 28 oktober De Graafschap o21 – ADO Den Haag o21, aftrap op Sportpark De Bezelhorst om 14.30 uur