support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 17-10-2023 19:02:00

Franken:Ik vond dat wij vooral verdedigend een heel dominante wedstrijd speelden


Afgelopen zaterdag wist ADO Den Haag o21 de thuiswedstrijd tegen FC Volendam o21 met 1-0 te winnen.


tekst: Glenn Duijzer 
 
 
Ondanks het feit dat Het Andere Oranje vorig seizoen nog uitkwam in de Tweede Divisie, wist het in Den Haag geen kans te creëren. De thuisploeg had daarentegen een overtalsituatie beter moeten uitspelen, nadat de bezoekers twee rode kaarten hadden gekregen.
 
In de slotfase kreeg ADO Den Haag o21-speler Dijkhuizen ook een rode kaart voorgehouden. Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met de Haagse trainer Giovanni Franken.
 
 
Het leek vanaf de zijlijn een moeizame overwinning. Voor de rust leek het erop dat jullie niet van jullie eigen helft kwamen.
"Je weet hoe onze opbouw begint, die begint vanaf de eigen zestien. Maar Volendam is wel een technische ploeg met ervaren en snelle spelers. Wij kunnen als ADO moeilijk een tegenstander als Volendam, maar ook Groningen en Feyenoord, negentig minuten onder druk houden. We probeerden Volendam zoals gebruikelijk naar onze helft te lokken om meer ruimte te creëren achter hun verdediging. Maar het klopt, dat we voorin in de individuele acties tekortkwamen. Je moet die één tegen één op dat moment wel winnen. We kwamen wel in hun laatste lijn, maar we creëerden daar voor rust te weinig."
 
 
Je had ook maar vier spelers op de bank zitten. Hoe zit dat dan met het doorschuiven van spelers uit de o18?
"We willen de o18 ook de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen en ondanks dat het team vrij was, had ik ook niet de opties om er spelers bij te nemen. Ik had twee aanvallers en twee verdedigers op de bank zitten. Omdat Finn de Bruin zich op de wedstrijddag ziek afmeldde, miste ik wel een middenvelder op de bank. Maar de mogelijkheid om spelers uit de o18 erbij te betrekken is wel aanwezig."
 
 
Als je de wedstrijd niet hebt gezien en je hoort dat er drie rode kaarten zijn gevallen, dan moet het toch een enorme schoppartij zijn geweest?
"Niet van onze kant in ieder geval, maar van de kant van Volendam ook niet echt. Ik vond de momenten waarop de kaarten vielen wel heel cruciaal voor ons en dan in positieve zin. Ik vond beide wel terecht. De eerste was voor een doorgebroken speler en de tweede voor naschoppen. De arbiter kwam later ook de rode kaart in combinatie met de strafschop netjes uitleggen en die klonk ook best logisch. Als de verdediger de tegenstander in een voetballende beweging onderuithaalt, dan is het dus een gele kaart. Maar als het een bewuste overtreding, dan is het dus rood. Dat was hier wel het geval. Die van ons, ja … daar kan ik niet heel blij mee zijn. Met elf tegen negen, hadden we de wedstrijd onder controle."
 
 
Misschien een heel gekke vraag, maar als dat voorval bij RCK Waalwijk tegen Ajax met doelman Vaessen niet was gebeurd, had Dijkhuizen dan misschien een gele kaart gekregen?
"Een heel goede vraag. Misschien speelt dat onbewust bij een scheidsrechter wel mee. Scheidsrechters hebben nu iets dat ze de doelmannen beter moeten beschermen. Maar vanuit mijn standpunt vond ik het wel een rode kaart."
 
 
Voor die rode kaart staan jullie tegen negen man bijna constant op eigen helft.
"Dat was geen druk, maar de Volendam hanteerde de lange bal. Een lange bal is altijd lastig en je hebt twee lange spitsen, dan wordt het altijd hachelijk voor de goal. Ik vind wel dat we in die fase ook genoeg kansen hadden om die 2-0 te scoren. Dan gaan die kopjes hangen en wordt het misschien ook nog 3 of 4-0. Zolang het 1-0 blijft staan, heeft de tegenstander nog iets om voor te vechten. Daar deden wij het niet goed, waardoor Volendam die lange bal bleef spelen en hoop bleef houden. Gelukkig kregen we die controle ook weer terug door in de verdediging een overtal situatie te creëren. Hierdoor ging de balcirculatie weer omhoog en daardoor de overgang tot de aanval. Soms is het een nadeel om er gelijk een aanvaller bij te gooien, omdat je dan misschien de balans in het elftal kwijtraakt."
 
Toen dit allemaal speelde, enkele minuten voor tijd, zat je ook op een dubieus punt. Doordrukken voor de 2-0 of de 1-0 over de streep halen.
"Achterin hebben we het stabiel gehouden, zoals in de wedstrijd eigenlijk. Ik kan mij geen kansen van Volendam herinneren. Die bal waar onze keeper onderdoor ging was geen kans. Dat kwam door een fout van onze kant. Ik vond het van ons vooral verdedigend een heel dominante wedstrijd. Ook voor rust kan ik mij geen kans van Volendam herinneren. We geven achterin heel weinig kansen weg. Niet alleen in deze wedstrijd, maar in alle wedstrijden tot nu toe. Alleen voorin, een wedstrijd beslissen! Dat is ons grote verbeterpunt."
 
 
Uiteindelijke conclusie na de wedstrijd tegen een degradant: verdiend 1-0 gewonnen!
"Je ziet hoe zwaar de competitie is, dus ik ben blij en tevreden. FC Volendam heeft een duidelijke doelstelling om direct weer te promoveren. Daarbij hebben ze een vaste selectie, dat is ook heel fijn voor een trainer. Het is een geduchte tegenstander."
                                                                                                                                                                    
 
Komende zaterdag een bekerwedstrijd in plaats van competitie. Lekker om de focus te verzetten of had je liever doorgegaan met de competitie?
"Ik vond ons goed gefocust op de competitie, maar ik vind een bekerwedstrijd tussendoor niet vervelend. We oefenen heel hard op onze winnersmentaliteit. Dit laten we iedere week zien dus ook volgende week. Dit was onze zeventiende wedstrijd van het seizoen en daarvan hebben we er maar drie verloren. Twee daarvan waren ongelofelijk, tegen Cambuur Leeuwarden en Go Ahead Eagles en één tegen Feyenoord. Dat is voor deze groep best een goed resultaat, waarop we verder kunnen bouwen."