support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
rtvwest.nl

Datum plaatsing: 12-09-2023 18:59:00

Naast voetbalcarriere bij ADO is Nikki ook een masterstudent


"ADO is eigenlijk mijn bijbaantje"


tekst: Francis Kleijwegt
 
 
De eerste oefenwedstrijden zijn alweer gespeeld, er wordt volop getraind en de eerste echte wedstrijd staat voor de deur. De eredivisie voor vrouwen staat op het punt van beginnen voor ADO. In het Bingoal Stadion speelt het vrouwenelftal vrijdag de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Maar naast al deze voetbaldrukte is ADO-middenvelder Nikki IJzerman (23) ook nog hard bezig met haar master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. 'Eigenlijk is ADO mijn goedbetaalde bijbaantje', grapt ze.
 
 
Vrijdagavond 15 september klinkt om 19.30 uur het fluitsignaal van de eerste eredivisiewedstrijd voor de ADO Den Haag Vrouwen tegen de PSV Vrouwen. 'Ik heb echt weer zin om te beginnen', zegt Nikki, die dit jaar werd bekroond tot 'speelster van het jaar' bij ADO.
 
'We hebben natuurlijk een tijdje vakantie gehad, dat is ook heel lekker. Daarna hebben we zes weken voorbereid en oefenwedstrijden gespeeld om op te bouwen naar het nieuwe seizoen', legt ze uit. 'Dat is heel goed. Maar op een gegeven moment duurt dat wel lang en wil je weer voor het echt gaan spelen, dat de wedstrijden echt om punten draaien.'
 
 
Rugnummer 19
Dit wordt het vierde seizoen voor Nikki bij de Haagse club en ook dit vierde jaar speelt ze met rugnummer 19. 'Eigenlijk heeft dat nummer niet echt een betekenis voor mij. Ik heb dat rugnummer in mijn eerste seizoen gewoon gekregen', vertelt de ADO-middenveldster.
'Dit seizoen heb ik dan wel de mogelijkheid gehad om te switchen van rugnummer. Maar dat heb ik niet gedaan, omdat ik al drie seizoenen hierin heb gespeeld en 19 gewoon bij ADO Den Haag hoort', voegt Nikki toe. '19 begint dus eigenlijk betekenis te krijgen', lacht ze.
 
 
'Elke trainer is anders'
Een van de grote veranderingen voor het team van de ADO-vrouwen dit seizoen is langs de lijn. Na vier jaar Sjaak Polak, heeft het vrouwenteam twee nieuwe trainers: Stephan Vos en Alex Scholte.
Echt gloednieuw is de komst van de trainers ook weer niet. 'De meeste van ons kenden de twee trainers al. Stephan kenden we al als assistent en Alex heeft vorig jaar de taken een tijdje overgenomen toen Sjaak ziek was. Dus het valt mee qua wennen', lacht Nikki.
 
'Maar elke trainer is toch altijd weer anders', gaat ze verder. 'Stephan is bijvoorbeeld meer bezig met de persoonlijkheden binnen het team en hoe hij ieder teamlid het beste kan coachen. Dat deed Sjaak minder.'
Die nieuwe aanpak bevalt de ADO-speelster wel. 'Sjaak heeft ons echt heel erg geholpen en is gewoon een heel goede trainer. Maar na vier seizoenen is het ook wel goed dat we iets nieuws proberen. Dat houdt ons scherp.'
 
 
Semiprofs
Ondanks haar voetbalcarrière, de titel 'speelster van het jaar' en zelfs een eigen Wikipedia-pagina, is Nikki ook nog eens druk bezig met haar masterstudie Journalistiek en Nieuwe Media in Leiden.
'De ADO-vrouwen zijn semiprofs en dat betekent dat we geen goed contract en salaris hebben waarmee we kunnen rondkomen van alleen het voetballen. Dus ik combineer voetbal met een studie', legt ze uit. 'Overdag ben ik dus student en aan het eind van de middag ben ik sporter.'
 
Dat houdt in dat Nikki een contract van 22 uur heeft bij ADO Den Haag en aanzienlijk minder verdient dan haar mannelijke collega's van de Haagse club.
'Dat verschil tussen de mannen en vrouwen vind ik ergens wel jammer, want het liefst zou je je hele dag willen inrichten voor de sport', geeft de ADO-middenveldster toe. 'Stiekem zou ik wel willen weten hoe goed ik had kunnen zijn als ik de hele week aan voetbal had kunnen wijden', vertelt ze.
 
'Maar dat kan gewoon niet', stelt Nikki. En dus studeren of werken de vrouwen van ADO Den Haag naast hun voetbalcarrière. 'Onze keeper geeft bijvoorbeeld zwemles, een ander teamlid studeert geneeskunde. Het is heel uiteenlopend', vertelt de voetbalster.
'Ik volg nu, na een bachelor geschiedenis, een master journalistiek. Ik heb dus ook gewoon een studenten-ov en studielening bij DUO', gaat ze verder. 'Eigenlijk is ADO mijn goedbetaalde bijbaantje', voegt de ADO-speelster lachend toe.
 
 
Geen sportjournalistiek
Maar waarom journalistiek? 'Het leek mij gewoon altijd een leuk beroep. Geen dag is namelijk hetzelfde en je bent steeds met een ander onderwerp bezig', vertelt Nikki enthousiast. 'Ik vind vooral het schrijven van artikelen heel erg leuk. Het liefst zou ik later ook de onderzoeksjournalistiek in gaan en verhalen schrijven voor een krant of tijdschrift.'
En de sportjournalistiek dan? 'Het klinkt misschien onlogisch, maar ik heb niet echt de ambitie om daar iets mee te gaan doen', lacht ze.
 
 
Laatste loodjes
Maar zo'n studie naast de voetbal is af en toe best intens. 'Afgelopen jaar was ik doordeweeks van 11.00 uur tot 14.00 uur in Leiden, daarna nam ik de trein naar Rijswijk voor de training en 's avonds deed ik thuis nog wat voor mijn studie', somt Nikki op. 'Maar in sommige weken moest je gewoon echt veel doen voor de master en dan zat ik soms tot in de late uurtjes te werken. Het was af en toe best pittig en op piekmomenten wel even stressen', legt ze uit.
 
Ondanks de stressmomenten en het drukke rooster, is Nikki ondertussen wel bezig met de laatste loodjes van haar masterstudie. 'Ik heb mijn scriptie deze zomer ingeleverd, daar hoop ik deze maand de uitslag van te krijgen. Ik moet nog een stageverslag schrijven en inleveren. Als alles dan loopt zoals gepland, hoop ik eind september te kunnen afstuderen', vertelt ze trots.
 
 
Journalist en voetbalster
En dan? 'Eerst ga ik nog drie maanden stagelopen om wat meer ervaring op te doen op een redactie en te ontdekken wat ik echt het leukste vind om te doen binnen de journalistiek. Daarna moet ik nog even kijken wat ik precies ga doen, daar ben ik eigenlijk nog niet zo heel erg mee bezig', vertelt Nikki.
'Het is wel de bedoeling dat ik ga werken in de journalistiek en voetballen. Maar eerst dit jaar alle focus op mijn studie afronden, het nieuwe voetbalseizoen en winnen natuurlijk', voegt ze vrolijk toe.