support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 10-08-2023 09:43:00

'ADO is een slapende reus die al iets te lang slaapt'


ADO Den Haag begint morgen bij en tegen De Graafschap aan alweer het derde seizoen op rij op het tweede niveau van Nederland.


tekst: Maarten Teunisse
 
 
Wat betekent dit voor de stad en hoe kijken vier bekende Hagenaars naar de club? Van de sfeer in 'vakkie F' tot ADO als cake tot de hunkering van de eredivisie.
 
 
Pierre Wind: 'ADO is net als cake, de spelers als gehaktbal'
Pierre Wind heeft als 'rashagenees' en als chef op meerdere manieren een band met de club. Zo verzorgde hij er dinertjes in voetbalthema, ontwierp hij ooit de groengele gehaktbal en organiseerde hij met duizenden kinderen 'de grootste keuken ooit' in het Bingoal Stadion - een stadion dat hem aan een pan doet denken.
 
Veel tijd om naar het stadion te gaan heeft Wind niet, maar als voetballiefhebber leest en kijkt hij veel. Zijn band met de Haagse club vergelijkt hij met een familieband. "Als ADO wint, moet je het zien als een familielid die jarig is. Omdat het familie is, doet het je wat. In mijn Haagse bloed zit ook ADO. Daarom volg je ze ook als ze niet de eredivisie spelen. Het blijft familie."
 
Wind zit vol met herinneringen van ADO en is ervan overtuigd dat ze van iedereen kunnen winnen, zolang het draait. "Maar je moet het eerst draaiende krijgen. Het is als een soort cake. Als die cake niet mooi gelijkmatig rijst, dan wordt het niks. En het zakt in als je de oven vroegtijdig open doet." Het doet Wind dan ook goed dat de club nu rust uitstraalt. "Dan zijn de verwachtingen lager en is het fantastisch als ze als een raket gaan."
 
Nu Henk Veerman heeft getekend hoopt Wind ook dat er meer spelers enthousiast worden. "Jonge talenten kunnen hier groeien en oudere spelers kunnen een tweede kans krijgen. Je kan furore maken", aldus de chef, die nog wel advies heeft voor trainer Kalezic. "Spelers kneden is net als gehaktballen. Niet te hard kneden, dan wordt het niks. En je moet wel ruimte creëren in de pan, die mag niet te klein zijn. Maar geef zo ook niet te veel ruimte."
 
 
 
Marcella Mesker: 'Dat rauwe randje moet terugkomen'
Voormalig toptennisser Marcella Mesker weet als geen ander wat ADO nodig heeft. Vanuit de adviesraad voor sport stond ze dicht bij de verhuizing naar het nieuwe stadion, maar als geboren Haagse kent ze de club nog vanuit het Zuiderpark. "De rode loper was uitgerold voor een prachtig Haags voetbalteam", vertelt ze. En dat is volgens haar jarenlang goed gegaan. "Tussen 2010 en 2019 heb ik het heel erg gevolgd op televisie. Er waren goede coaches en er waren ook altijd wel twee of drie smaakmakers in het team. Denk aan Wesley Verhoek, Tom Beugelsdijk of Dmitri Boelykin."
 
En dat is precies wat ze nu mist: spelers of een coach met een band met de stad. "Vroeger volgden we met een wijntje en een kaasplankje op de bank iedere wedstrijd. Het was niet het beste team, maar de strijdbaarheid was geweldig. Een sport is altijd leuk als je voor iemand bent. Maar het niveau is afgegleden en het gerommel op bestuurlijk niveau heeft natuurlijk ook niet geholpen."
 
Mesker hoopt dat de Haagse identiteit weer terugkomt. "Als fan zoek ik toch naar die Haagse band. Die uitstraling van enorme passie en een rauw randje. Dat moet terugkomen."
 
Want een stad als Den Haag moet simpelweg een eredivisieteam hebben, vindt Mesker. "Het is te gek voor woorden dat we dat niet hebben. Volgens mij is de kweekvijver van talenten hier groot, waardoor we bij zowel de mannen als de vrouwen een goed team kunnen hebben. We hebben veel amateurvoetbal, haal dan ook jongens uit je eigen stad, met wie fans zich kunnen identificeren."
 
 
 
Anneke van Zanen-Nieberg: 'Top 5 én periodetitel'
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, werd geboren in een Haagse handbalfamilie en koos zelf ook voor die sport. "Eigenlijk ben ik helemaal niet met voetbal opgegroeid, maar we volgden sport thuis. En je bent Hagenees en we hebben maar één eredivisieclub... althans, dat hadden we. Den Haag verdient een grote club."
 
Sinds corona heeft ze een seizoenskaart gekocht. Als voorzitter van NOC*NSF wordt ze vaak uitgenodigd voor andere tribunes, maar 'vakkie F' heeft voor haar de beste sfeer. "Ik wilde de club uit mijn stad toch steunen en ik merkte dat er een enorme positieve sfeer in het stadion hangt, waarbij iedereen welkom is. Iedereen vraagt dat er hard gewerkt wordt, elke vrijdagavond."
 
Succes van de club heeft op zowel sociaal als sportief gebied een positief effect, zegt Van Zanen-Nieberg. "Als het het goed gaat met ADO, heeft dat een positieve uitstraling aan de stad. Ik denk dat het mensen aanzet om zelf in beweging te komen." Daarbij zag ze bij een bezoek aan de oefenwedstrijd tussen ADO en Laakkwartier hoe erg voetbal leeft in de stad. "Het is mooi dat elk jaar die traditionele wedstrijd wordt gespeeld. Het is hartstikke vol, de sfeer is goed en er was één politieagent. Dat geeft ook aan: in de basis is er geen reden om met elkaar op de vuist te gaan."
 
Hoe ver ADO kan komen dit seizoen? Van Zanen-Nieberg twijfelt niet: top 5 en minstens één periodetitel moet kunnen. "Er is altijd ambitie in Den Haag. Ze moeten keihard gaan bouwen en knokken voor elkaar."
 
 
 
Richard de Mos: 'Het is by far de mooiste club van de KKD'
"Teleurstellend", reageert De Mos vastberaden op de vraag hoe hij de afgelopen seizoen van ADO Den Haag heeft beleefd. Hij vindt dat de club veel groter kan zijn, passend bij de grote stad die het vertegenwoordigt. "Kijk, ADO is een slapende reus. Maar wel een slapende reus die al iets te lang slaapt."
 
Op het seizoen 2021/2022, waarbij ADO dicht bij promotie was, zijn er de afgelopen jaren te veel seizoen geweest waarin er te weinig te juichen viel, vindt De Mos. "En dat is zonde. Er wordt nog te weinig uitgehaald. Een club als ADO kan een gigantische verbindende factor zijn voor de stad, zowel voor autochtoon als allochtoon. Maar daarvoor is wel wat succes nodig."
 
De Mos denkt dat rust in de bestuurskamer en de nieuwe trainer een goede start zijn van de weg omhoog. "Alleen zijn er ook nieuwe spelers nodig. Henk Veerman is een leuke start, maar de selectie is te summier." Hoe hij spelers zou overtuigen om naar ADO te komen? "Het is by far de mooiste club van de Keuken Kampioen Divisie. Prachtige fans, altijd sfeer. En het is juist het avontuur om de nummer 12 van de KKD kampioen te maken."
 
De voorwaarde is daarbij voor de politicus wel dat de spelers met trots voor de club spelen. "Ze moeten echt voor het logo van de club spelen, dan worden ze ook omarmd door de fans. En dan heeft ADO alles in zich om het linkerrijtje te halen en te promoveren."