support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
haagsetopsport

Datum plaatsing: 09-08-2023 17:46:00

Kalazic: "Zo'n goed veld als in Nieuw-Zeeland ben ik nooit meer tegen gekomen"


Voor trainer Darije Kalazic die sinds 29 juni de scepter zwaait bij ADO Den Haag betekent de wedstrijd vrijdag in Doetinchem een terugkeer op het oude nest. Op de Vijverberg begon voor de Bosnisch-Nederlandse coach, die het levenslicht zag in Zwitserland, zijn trainerscarrière.


Met de beloften van De Graafschap werd hij in 2008 kampioen en als hoofdtrainer bracht hij de Superboeren in 2010 terug op het hoogste niveau na het veroveren van het kampioenschap. Nu staat hij voor de zware taak om de Hagenaars in ieder geval mee te laten doen in de top van het linkerrijtje in de Keuken Kampioen Divisie.

 

Door Rob Blankenstein


Je bent nu zes weken werkzaam bij de club, is die tijd omgevlogen ?
Darije Kalazic ADO Den Haag"In voetbal vliegt de tijd altijd snel voorbij. We hebben nu zes zware weken achter de rug waar we stapsgewijs ons proces hebben bewandeld om ons zo goed mogelijk voor te breiden op de competitie en dat heeft heel veel energie en focus gevraagd. Nieuwe spelers kwamen sporadisch binnen. We hebben nu een totale nieuwe groep waarbij de meesten vorig seizoen niet of nauwelijks hebben gevoetbald bij ADO Den Haag en ook de staf is in de loop van de tijd geformeerd. Dus al met al is het een heel bijzondere voorbereiding geweest richting de competitie".


 

Pas na 1 september weet je min of meer over welke selectie je kunt beschikken dat wetende ben je dan tevreden over die zes weken voorbereiding ?
"De club is naar mijn gevoel heel zorgvuldig met dit proces omgegaan. We hebben tot nu toe maar vier nieuwe spelers erbij gekregen en als je kijkt naar alle andere clubs is dat veel meer maar nogmaals wij moeten dat zorgvuldig doen en wij willen en kunnen maar één keer geld uitgeven en de jongens die komen moeten wel weten dat ze echt een versterking zijn voor ADO Den Haag en daarmee niet alleen ons team sterker maken maar ook onze spelers die zoals gezegd nauwelijks of niet hebben gespeeld vorig seizoen en met hun kwaliteiten ook die spelers dagelijks beter zullen moeten maken. Dus ja ik ben tevreden met wat we tot nu toe hebben kunnen doen."
 

Hoe moeilijk is het voor jou om je te focussen op een groep waarvan je weet dat die nog niet compleet is terwijl de competitie vrijdag van start gaat ?
"Wat moet is niet moeilijk zo simpel is dat. Iedereen weet dat iedere trainer liever een completere groep tot zijn beschikking heeft. In het begin wisten we dat ook dat het zo zou zijn zoals het nu gaat. Ja het is moeilijk en we zijn heel zorgvuldig met dat gegeven omgegaan en ik denk als ik terugkijk naar de afgelopen zes weken dat we dat hebben gedaan en dat de groep die we nu hebben waanzinnig hard heeft gewerkt en dat we het maximale tot nu toe uit deze groep hebben gehaald."
 

 

Wie draagt vrijdag de aanvoerdersband en wie staat er onder de lat ?
"De aanvoerder is bij mij bekend en dat ga ik straks met de groep bespreken. Voor wat betreft de keeper die is ook bekend en hoef ik niet te bewaren want die gesprekken hebben al plaatsgevonden en dat heb ik inmiddels ook naar de keepers gecommuniceerd. Hugo Wentges is op dit moment de eerste keus."
 

Vrijdag naar Doetinchem geen onbekend terrein voor jou ‘ waar je in 2008 kampioen werd met de beloften, hoe bijzonder was dat destijds ?
"Ja nu je het erover hebt krijg ik rillingen het was mijn eerste jaar als coach van Jong De Graafschap en we zijn toen kampioen geworden van de Beloften competitie en gepromoveerd naar de hoogste afdeling, dat was heel bijzonder en in dat zelfde jaar hebben er zes spelers van dat team een contract getekend bij het 1e dus dat was een waanzinnig begin voor mij als coach en waardoor ik promotie maakte en later hoofdtrainer werd van de hoofdmacht."

 

Daarna pakte je de titel met de superboeren in de Jupiler League met als gevolg promotie naar de Eredivisie !
"Ja dat klopt in mijn eerste jaar als hoofdcoach zijn we ook kampioen geworden in de Jupiler league en dat was na de degradatie door gelijk terug te keren op het hoogste niveau. In twee, drie jaar twee kampioenschappen meegemaakt bij De Graafschap en dat jaar later zijn we eigenlijk met twee vingers in de neus erin gebleven."

 

Wat voor soort wedstrijd verwacht je vrijdag in Doetinchem ?
"Ik verwacht wel een wedstrijd waarin De Graafschap zijn identiteit en DNA zeker gaat laten blijken op het veld en dat betekent met opgestroopte mouwen en ons proberen te intimideren, in de goede zin van het woord, door middel van keihard werken en ons gelijk onder druk zetten om zo ook het publiek achter zich te krijgen. Ik denk ook dat het past bij de coach van De Graafschap (Jan Vreman, red.) die samen met mij heeft gewerkt destijds, dus in die zin is het niks nieuws hoe De Graafschap ons tegemoet zal treden. Ook zij zijn nog niet uit gewinkeld en ze hebben nu vier of vijf spelers op proef dus zij kijken ook naar mogelijkheden om zich verder te versterken."

 

Even een zijstapje naar het WK van de vrouwen. Je hebt ook nog een jaartje in Wellington (Nw-Zeeland, red.) gewerkt. Wat staat je daar nog van bij ?
"Een prachtig land met een waanzinnig prachtige mentaliteit een mooie cultuur. Ik heb daar een hele mooie periode uit mijn leven doorgebracht met de president van de club Rob Morrison en met andere mensen. Een prachtig stadion met een schitterend veld wat ik nog nooit eerder maar ook niet later nog heb gezien zo goed was dat veld en is eigenlijk niet te vergelijken met één veld in Europa zo goed dat blijft me gewoon bij. Een mooie stad op de bergen waar huizen eigenlijk op de punt van de bergen zijn gesitueerd maar waar ook veel aardbevingen voorkomen. Dat herinner ik me ook nog."