support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 38 23 10 5 79
2 GRO 38 22 9 7 75
3 RJC 38 21 12 5 75
4 DOR 38 18 15 5 69
5 ADO 38 17 12 9 63
6 GRA 38 19 6 13 63
7 EMM 38 17 6 15 57
8 NAC 38 15 11 12 56
9 MVV 38 16 8 14 56
10 JAZ 38 16 8 14 56
11 HEL 38 14 9 15 51
12 CAM 38 13 8 17 47
13 VVV 38 12 10 16 46
14 EIN 38 9 16 13 43
15 JAJ 38 10 11 17 41
16 JPS 38 11 7 20 40
17 TEL 38 9 8 21 35
18 TOP 38 10 4 24 34
19 DBO 38 8 9 21 33
20 JUT 38 5 11 22 26
Bron van dit artikel
Den Haag Centraal

Datum plaatsing: 01-08-2023 08:45:00

'Slechte voorbereiding: ADO begint seizoen met incomplete selectie'


Promotie naar de eredivisie is de doelstelling van de Amerikaanse eigenaar van ADO Den Haag, maar de voetbalclub heeft nog niet eens een complete selectie voor het nieuwe seizoen.


tekst: Klaas-Jan Droppert
 
 
ADO zou ADO niet zijn als de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet chaotisch zou verlopen. Een nieuwe algemeen directeur, een nieuwe technisch directeur en een nieuwe trainer werden pas heel laat aangesteld, zodat de club nu al aan een inhaalrace bezig is. Want ruim een week voor de start van de competitie is de selectie allesbehalve op orde.
 
Onmiddellijk na de laatste Keuken Kampioen Divisiewedstrijd van het voor ADO Den Haag teleurstellend verlopen en zonder promotie afgesloten seizoen begon de grote uittocht. Trainer Dick Advocaat had, mede door de besluiteloosheid van eigenaar Bolt, al eerder aangegeven niet nog een jaar in het Bingoal Stadion werkzaam te willen zijn. Technisch manager Daryl Janmaat was in november al opgestapt en nooit vervangen, en de houdbaarheidsdatum van algemeen directeur Edwin Reijntjes was ook al lang verlopen. Zijn vertrek zou uiteindelijk pas in juni plaatsvinden, omdat er maar geen opvolger werd aangesteld. Tel daarbij op dat veel spelers aan het einde van hun contract waren en niet wisten waar hun toekomst zou liggen en de chaos was compleet.
 
Een periode van radiostilte volgde, want al die tijd hield de Amerikaanse eigenaar de kaken stijf op elkaar en trad niet naar buiten. Niemand wist waar Bolt precies mee bezig was. Hier en daar vielen zelfs opmerkingen als ‘dat je in Noord-Korea meer hoort’.
 
Maar onduidelijkheid is wel een goede voedingsbodem voor speculatie en het gonsde daarom van de geruchten en namen voor de diverse posities. En daarbij viel vooral op dat alle media en andere zogenaamde betrokkenen telkens op het verkeerde paard hadden gewed. Iedere genoemde naam werd het uiteindelijk niet.
 
Ten slotte toverde Bolt drie namen uit de hoge hoed: Natascha van Grinsven-Admiraal als algemeen directeur, Joris Mathijsen als technisch directeur en Darije Kalezic als trainer.
 
 
Vanaf nul
De Amerikanen kiezen – alweer – voor een nieuwe start, waarbij vanaf nul moet worden opgebouwd, en ze doen dat met frisse gezichten. De in de voetbalwereld niet zo bekende Natascha van Grinsven, een ex-voetbalster, was hiervoor commercieel directeur bij Telstar. Nu is ze samen met Laura van Leeuwen bij MVV de enige vrouw aan het hoofd van een betaaldvoetbalorganisatie.
 
Joris Mathijsen is dan weer geen onbekende. De Brabander is oud-speler van onder andere Willem II, AZ en Hamburger SV en speelde met Oranje 84 interlands. Met als belangrijkste de verloren finale van het WK in 2010. Na zijn spelersloopbaan werd hij technisch manager en technisch directeur bij Willem II. Zes seizoenen lang was hij werkzaam in Tilburg, totdat hij in het voorjaar van 2022 op non-actief werd gesteld en later werd ontslagen. De slechte resultaten, die uiteindelijk tot degradatie uit de eredivisie zouden leiden, werden hem zwaar aangerekend.
 
Mathijsen kwam in zijn zoektocht naar een trainer uit bij Darije Kalezic, een 53-jarige in Zwitserland geboren Bosniër die onder andere voor RKC Waalwijk en De Graafschap speelde. Kalezic is een ervaren trainer die bij diverse clubs heeft gewerkt. De Graafschap, Jong PSV, Roda JC, MVV, maar ook Wellington Phoenix (Nieuw-Zeeland), Al Taawoun (Saoedi-Arabië) en SV Zulte Waregem (België) staan op zijn conduitestaat. Zijn belangrijkste wapenfeit behaalde hij aan het begin van zijn trainerscarrière door met De Graafschap kampioen van de Keuken Kampioen Divisie te worden. Vorig seizoen was hij trainer van Jong Utrecht, competitiegenoot van ADO, maar vrij onverwacht besloot hij daar te vertrekken. Waarna ADO contact met hem opnam.
 
Naar verluidt moest Kalezic wel even zuchten. Hij wist meteen dat dit geen makkelijke klus zou worden. Verwacht van hem daarom geen sprankelend voetbal, hij gaat eerder uit van realisme. Kalezic houdt ervan om de boel achterin op slot te gooien en daarmee een stevig fundament voor goede resultaten te leggen. De vele onnodige tegengoals die ADO vorig seizoen incasseerde, moeten voor hem een doorn in het oog zijn geweest.
 
 
Weinig spelers
Trouwens, voorlopig kan hij moeilijk anders, want hij heeft er simpelweg de spelers niet voor. Op de eerste training op 3 juli had hij slechts negen spelers, van wie drie doelmannen (!), tot zijn beschikking. Die eerste training was trouwens voor eerder die week gepland, maar toen had ADO nog niet eens een trainer vastgelegd!
 
Kalezic, die vorige week Regillio Vrede als assistent mocht verwelkomen, zal merken dat ADO behoorlijk aan kwaliteit heeft ingeboet. Van de ploeg die twee seizoenen geleden via de play-offs terugkeer naar de eredivisie net misliep, is nog weinig over. Sterkhouders als Boy Kemper (NAC), Ricardo Kishna (onbekend) en vooral Thomas Verheydt (Corum FK) hebben de deur van het Bingoal Stadion achter zich dichtgetrokken. Vooral het vertrek van topscorer en icoon Verheydt naar Turkije was een gevoelig verlies.
 
Volgens Mathijsen moeten er acht tot tien spelers bij komen, maar voorlopig wil dat niet erg vlotten. Henk Veerman (Volendam), Kürsad Sürmeli van het Turkse Altinordu en MVV-verdediger Matteo Waem – de laatste twee zijn bekenden van Kalezic – zijn samen met Henri Koudossou tot nu toe de enige nieuwelingen. Koudossou wordt gehuurd van FC Augsburg, eveneens een club waarvan Bolt eigenaar is.
 

 

 

Dat biedt voorlopig weinig perspectief, al is Veerman, die in het verleden nog een aanbieding van ADO afsloeg, op papier wel een goede vervanger voor Verheydt. Een spits die het qua doelpuntenproductie op het tweede niveau van Nederland altijd goed doet maar dan vervolgens in de eredivisie niet uit de verf komt.
 
 
Op achterstand
Kortom, ADO Den Haag heeft zijn zaakjes op het veld nog lang niet op orde en dat terwijl de competitie al op vrijdag 11 augustus met een uitwedstrijd bij De Graafschap in Doetinchem begint. Nederlagen tegen SK Beveren en FC Dender in de voorbereiding geven aan dat er nog een lange weg te gaan is. Bizar genoeg voert Bolt ondertussen onnodig de druk op door doodleuk te beweren dat promotie naar de eredivisie de doelstelling is. Hoe dat moet gebeuren als de samenstelling van de selectie nog niet eens bekend is, vertelt de eigenaar er niet bij.
 
Met clubs als FC Emmen en Cambuur, die veel beter gestructureerd zijn, als grote concurrenten begint ADO Den Haag al met een achterstand aan de competitie. Het is voor de fans en de stad te hopen dat ze die nog in een voorsprong kan ombuigen.