support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 8 6 1 1 19
2 ADO 8 4 3 1 15
3 EMM 8 4 3 1 15
4 EIN 8 3 5 0 14
5 VVV 8 4 2 2 14
6 GRA 8 4 2 2 14
7 GRO 8 4 1 3 13
8 CAM 8 4 1 3 13
9 JPS 8 4 1 3 13
10 WII 7 3 2 2 11
11 DOR 8 2 5 1 11
12 JAZ 8 3 2 3 11
13 JUT 8 3 2 3 11
14 HEL 8 3 1 4 10
15 DBO 8 3 0 5 9
16 NAC 8 2 2 4 8
17 MVV 8 2 1 5 7
18 TOP 7 1 1 5 4
19 TEL 8 1 1 6 4
20 JAJ 8 0 2 6 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-05-2023 21:42:00

ADO doet geen stap terug, maar heeft eredivisie als doel


Joris Mathijsen geeft Haagse burger moed


ADO Den Haag leek na het mislukte seizoen ook volgende jaargang een pas op de plaats te moeten maken, maar de woorden die kersvers technisch directeur Joris Mathijsen bij zijn presentatie gebruikte, geven de Haagse burger moed.
 
 
tekst: Stan Wagtman
 
 
Als de supporters van ADO voor de komende jaren ergens rekening mee moesten houden, dan was het dat de club een pas op de plaats zou moeten maken. En dat men bij de Haagse club na dit rampseizoen niet meer zou gaan roepen dat het vol voor promotie zou gaan. Algemeen directeur Edwin Reijntjes zei het ruim drie weken geleden in een interview met deze krant: "Daar hebben we na vorig seizoen van geleerd.”
 
 
Promoveren
Maar op de vraag van ADO TV wat de doelstelling voor volgend seizoen is, zei de nieuwe technisch directeur Joris Mathijsen donderdag bij zijn presentatie: "Promoveren.” Het zijn woorden die haaks staan op die van Reijntjes, die stelde dat richting het nieuwe seizoen er financieel minder mogelijk is en er niet te veel van ADO moet worden verwacht. De vraag is hoe de woorden van Mathijsen te interpreteren.
 
Bij de voormalig WK-finalist straalt de ambitie er vanaf. Dat moet ook. De Haagse club kan het zich niet veroorloven om nog een seizoen te verdrinken in het Keuken Kampioen Divisie-moeras. Zeker niet omdat de club komend seizoen qua begroting vermoedelijk opnieuw tot de top van de competitie zal behoren, iets dat verwachtingen schept. En eigenaar Bolt wil na tien tot vijftien miljoen verdampte euro’s ook wel eens resultaat zien.
 
 
Voltreffers bij Willem II
Mathijsen heeft in elk geval de ervaring om iets neer te zetten. Bij Willem II ging het in het in zijn laatste seizoen mis, toen hij werd ontslagen naar aanleiding van de slechte resultaten. Maar daarvoor hield hij de Tilburgers vijf seizoenen op het hoogste niveau en haalde hij onder anderen huidig AZ-spits Vangelis Pavlidis en Alexander Isak, die afgelopen zomer voor rond de 70 miljoen euro naar Newcastle United vertrok, binnen. Dat deed Mathijsen met een beperkt budget en mede dankzij zijn kennis van de Duitse spelersmarkt.
 
Maar bij Willem II stond er een stabielere basis dan op dit moment in Den Haag. Met nog een maand tot de eerste training van het seizoen wacht een berg werk. Er is bijvoorbeeld (nog) geen scouting en de vertroebelde samenwerking tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal van de Haagse club moet worden hersteld.
 
Maar prioriteit één is op korte termijn een trainer aanstellen. Dan pas kunnen er plannen voor de selectiesamenstelling worden gemaakt. Daarna moet de spelersgroep in recordtempo worden aangevuld, aangezien er anders bij de eerste training van het seizoen slechts negen veldspelers en drie keepers van ADO 1 op het veld staan. Contracten van spelers moeten worden verlengd. Of in het geval van ADO, dat vermoedelijk flink zal doorselecteren, moeten talloze nieuwe spelers worden binnengehengeld.
 
 
Contactpersoon Bolt
Voormalig Chelsea-scout Scott McLachlan wordt vanuit Bolt de contactpersoon van Mathijsen, waarmee hij nauw in verbinding zal staan. Dat Mathijsen in tegenstelling tot de vorig jaar opgestapte Daryl Janmaat tekenbevoegd wordt, zal de snelheid van de processen ten goede komen. Die duidelijkheid moet helpen zaken sneller af te kunnen ronden. De vraag is echter in welke vijver aan spelers ADO qua budget kan gaan vissen. En welke spelers zitten op ADO te wachten na zo’n onrustig seizoen?
 
Op dit moment is nog onduidelijk met welke basis ADO het nieuwe seizoen in gaat. Daardoor klinkt de doelstelling om voor promotie naar de eredivisie te willen gaan ambitieus, maar blijkt misschien pas na een drukke zomer bij de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen hoe realistisch die is.