Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 22-05-2023 20:14:00

o21 1e Divisie: ADO Den Haag o21 sluit competitie af met overwinning

ADO Den Haag o21 heeft de voorjaarscompetitie met een 3-2 overwinning op PEC Zwolle o21 afgesloten. Door deze nederlaag zijn de Zwollenaren gedegradeerd naar Divisie 2.

tekst en foto's: Glenn Duijzer

Onder een stralend zonnetje werd er in het Haagse Zuiderpark begonnen aan de laatste competitiewedstrijd van ADO Den Haag o21. De Haagse ploeg was al zeker van behoud in de Eerste Divisie, maar dat zou met een overwinning ook goed worden afgesloten.

Voor de bezoekers was het doek eigenlijk afgelopen dinsdag al gevallen, nadat er thuis van FC Twente/Heracles Academie o21 was verloren. PEC Zwolle o21 kon alleen de degradatie ontlopen als er zelf zou worden gewonnen en FC Twente/Heracles Academie o21 zou verliezen van FC Groningen o21. En dan moest er ook nog eens een negatief doelsaldo van -5 worden goedgemaakt.

ADO Den Haag o21, de ploeg van trainer Giovanni Franken, begon de wedstrijd heel scherp en dat resulteerde al snel in kansen. Onur Demir stuurde Elijah Velland de diepte in en de aanvaller wachtte net een seconde te lang om te schieten, waardoor doelman Wouter van Kouwen de bal tot corner kon tikken. Uit die corner van Finn de Bruin kopte Nick Broekhuizen de bal net naast. De achterbal was nog nauwelijks genomen, of de volgende kans zich alweer voor. Demir plaatste de bal op De Bruin en zijn lobje verschalkte de zeer lange doelman Van Kouwen. Na vier minuten kwam de stand daarmee op 1-0.

ADO Den Haag o21 bleef de bovenliggende partij en na tien minuten werd de stand zelfs 2-0 nadat De Bruin met een diepe bal Demir wegstuurde. Demir tikte de bal netjes bij de verre hoek in het doel. Op dat moment was Almere City o21 in opperbeste stemming, gezien het bericht op twitter over de Haagse tussenstand. Het wedstrijdbeeld bleef hetzelfde met een dominerende Haagse ploeg waarbij alleen de treffers uitbleven. Net voor het half uur zag scheidsrechter Eric van der Vaart een strafschop in een normaal duel tussen Gylermo Siereveld en Riley Reemnet. Dat buitenkansje liet Denzel Kuijpers niet onbenut: 2-1.

Nog geen zes minuten later was de stand zelfs gelijk, nadat er geknoeid werd in de Haagse verdediging en diezelfde Kuijpers van dichtbij de gelijkmaker kon scoren: 2-2. In de laatste acht minuten kregen beide ploegen nog één kans. Na een snelle Zwolse counter wist doelman David van de Riet de inzet van wederom Kuijpers te pakken. Aan de andere kant liet de buitenspel staande Demir de bal doorrollen voor de opkomende Robyn Esajas. Zijn voorzet eindigde bij Velland, die de bal niet helemaal goed raakte.

In de rust bleven er aan Haagse zijde maar liefst vier spelers achter in de kleedkamer. Net zoals de eerste helft, kwamen de geelgroenen dominant uit de startblokken. Calvin Gustina zette Demir helemaal vrij op links en die speelde de bal in de diepte op Sofyan El Hannoudi. De inzet van de invaller eindigde in het zijnet. Na een uur spelen waren beide ploegen in evenwicht en waren er ook kansen aan beide zijden. ADO Den Haag o21-doelman Van de Riet moest tweemaal reddend optreden. Eerst pakte hij een kopbal van Kuijpers uit een voorzet van Reemnet. Enkele minuten later schoot diezelfde Reemnet een vrije trap direct op het doel. Van de Riet wist de bal nog net weg te stompen, maar de rebound werd door Thom Olde Weghuis hard ingeschoten. Op de doellijn redde Emre Ates met het hoofd.

Uitval
Aan de andere kant was het een snelle uitval van Broekhuizen, die de bal op Rafael Struick verlengde. Van buiten het strafschopgebied wist de Haags-Indonesische aanvaller de bal over de doelman te plaatsen met een lob, maar de bal eindigde aan de voor de Hagenaars verkeerde kant van de paal.

Na een vrije trap van Broekhuizen was er een scrimmage voor het Zwolse doel. Siereveld wist de bal weer terug voor het doel te krijgen en de inzet van Abdel Belarbi eindigde tegen de onderkant van de lat. De winnende treffer was het perfecte voorbeeld van de Haagse speelstijl. De tegenstander werd uit de verdediging gelokt door de bal achterin rond te spelen. Toen Siereveld de bal ineens diep speelde op de drie Haagse aanvallers die één op één stonden. Het was El Hannoudi die sneller was dan zijn directe tegenspeler en de bal voor een leeg doel op Demir gaf. De Haagse aanvaller wist raad met dit buitenkansje en vierde zijn tweede en ADO’s winnende treffer met zijn moeder aan de zijlijn: 3-2.

Opstelling ADO Den Haag
David van de Riet, Nick Broekhuizen, Gylermo Siereveld, Emre Ates, Nigel Owusu, Finn de Bruin (46. Sofyan El Hannoudi), Kaj van Houwelingen (Jaydovan Haas), Calvin Gustina (78. Marius van Mil), Elijah Velland (46. Rafael Struick), Onur Demir, Robyn Esajas (46. Abdel Belarbi)

Eindstand
Door deze overwinning is ADO Den Haag o21 op een keurige vierde plaats in de competitie geëindigd.

De eindstand ziet er als volgt uit: 1. Almere City FC o21 14-34, 2. De Graafschap o21 14-27, 3. Feyenoord o21 14-26, 4. ADO Den Haag o21 14-20, 5. FC Twente/Heracles Academie o21 14-17, 6. C Groningen o21 14-16, 7. PEC Zwolle o21 14-11, 8. NAC Breda 14-10.

Almere City FC o21 kampioen en door de degradatie van PEC Zwolle o21 ook landskampioen o21.

Doordat Jong FC Volendam op een degradatieplaats in de Tweede Divisie is geëindigd worden er geen promotie/degradatiewedstrijden gespeeld en promoveert Almere City FC o21 direct naar de Jack’s League, oftewel de Tweede Divisie en zal het komend seizoen spelen tegen onder andere Scheveningen. NAC Breda o21 en PEC Zwolle o21 degraderen beide naar Divisie 2. Go Ahead Eagles (Kampioen Divisie 2) en SC Cambuur Leeuwarden o21 (runner-up Divisie 2) promoveren.