support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 27 17 6 4 57
2 RJC 27 15 8 4 53
3 ADO 27 14 8 5 50
4 GRA 27 14 4 9 46
5 GRO 26 13 6 7 45
6 DOR 26 11 10 5 43
7 JAZ 26 11 6 9 39
8 CAM 27 11 6 10 39
9 VVV 27 10 8 9 38
10 NAC 26 10 7 9 37
11 MVV 27 10 7 10 37
12 EMM 26 10 6 10 36
13 HEL 27 9 7 11 34
14 EIN 27 7 12 8 33
15 JAJ 26 7 9 10 30
16 JPS 26 6 7 13 25
17 JUT 26 5 8 13 23
18 TEL 26 5 5 16 20
19 TOP 26 6 2 18 20
20 DBO 27 4 8 15 20
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 16-05-2023 22:04:00

ADO Den Haag heeft haast, de Amerikanen niet


In Den Haag zijn ze elke dag bezig met ADO. In de VS hebben de aandeelhouders meer aan hun hoofd. Dat wringt.


tekst: Fabian van der PollSpelers gissen naar hun toekomst, stafleden weten niet of ze volgend seizoen nog een baan hebben. Aanspreekpunten? Die zijn er niet. "Je kunt een voetbalclub niet van afstand besturen."

Zaakwaarnemer Joost Ebergen durft het best te zeggen. "ADO Den Haag oogt soms als een stuurloos schip. Stel ik heb vragen over mijn speler, dan zou ik niet eens weten bij wie ik terecht kan. Vertel mij maar wie ik moet bellen."

Ebergen is de intermediair van Luuk Koopmans. De doelman is bezig aan zijn vierde seizoen in Den Haag. Best fijne jaren waren het, maar er zijn in die tijd ook dingen gebeurd waar Ebergen zijn vraagtekens bij plaatste. Driemaal kon Koopmans een transfer maken. Blackburn Rovers, SC Heerenveen en Go Ahead Eagles wilden hem hebben. Drie keer ging het feest niet door. "Neem die transfer naar Go Ahead. Een week na de transferwindow hoorden we dat de club moest bezuinigen op salaris en dat hij transfervrij weg mocht. Dat is cruciaal voor de carrière van een speler."
"Zelfde met de komst van Advocaat. Die nam zijn eigen keeper mee, waarna Luuk op de bank belandde terwijl hij daarvoor gewoon goed keepte. Dan begrijp je dat een speler daar soms moedeloos van wordt."Luuk Koopmans
Koopmans is een van de vijftien spelers van ADO van wie het contract afloopt. Voor veel van hen is het onduidelijk hoe hun toekomst eruitziet. Moeten ze op zoek naar een andere club of komt er misschien alsnog een aanbieding van ADO? Meestal kunnen technisch managers opties geven. Maar: ADO heeft geen technisch manager. Informatie inwinnen bij de trainer? Zinloos. Ook Dick Advocaat gaat weg. Een belletje naar algemeen directeur Edwin Reijntjes? Heeft geen nut. Ook die gaat weg.


Trainer Dick Advocaat zei het vorige week al na de verloren uitwedstrijd bij Jong Ajax. "Als speler wil je weten: krijg ik wel een contract, krijg ik niet een contract? (…) Er zijn drie, vier weken voorbijgegaan waarin we niks gehoord hebben. Dat vind ik zonde."

Voor sommige betrokkenen voelt het als een déjà vu. Vorig jaar rond deze tijd zaten een aantal spelers in een vergelijkbare situatie met hun contract. Verdediger Jamal Amofa kreeg van medespelers te horen dat de club hem echt wel een aanbod zou doen toen zijn verbintenis afliep. Dat gebeurde niet. Hij hoorde niks. In dienst van Go Ahead Eagles speelt hij binnenkort zijn 29ste wedstrijd in de Eredivisie. "De leiding moet hier dagelijks zijn", weet Dick Advocaat. "Je kunt een voetbalclub niet op afstand besturen."

Dat laatste gebeurt wel. En al wringt dat soms, het is volgens algemeen directeur Edwin Reijntjes wel de realiteit. "De prioriteit die ADO voor ons heeft, voelen onze eigenaars niet elke dag. Ze hebben daar nog 35 clubs in hun portefeuille waar ze mee bezig zijn. Voetbalclubs, maar ook basketbal- en honkbalteams. Soms moeten we achteraan aansluiten."

Het is zijn antwoord op de vraag hoe het nu eigenlijk werkt, gerund worden door investeerders die meer dan vijfduizend kilometer verderop achter spreadsheets zitten? En trekken de Amerikanen zich iets aan van de kritiek in het Bingoal Stadion? Hoe moet het verder met ADO nu de club weer een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zal spelen?


Scepsis en haast
Hoewel de sportieve prestaties en de onrust onder spelers hebben geleid tot scepsis bij de achterban, wil Reijntjes het toch gezegd hebben: "ADO is echt wel belangrijk voor onze eigenaars." De investeerders achter Bolt Football Holdings spiegelen zich volgens hem aan de prestaties van bijvoorbeeld Crystal Palace en Augsburg, clubs ze ook bezitten. "Die draaien redelijk stabiel mee in de Premier League en Bundesliga. Van ADO willen ze ook een gezonde, structurele Eredivisieclub maken. Dat kost tijd, en in tegenstelling tot hier in Den Haag, hebben zij die tijd. Ze hebben een investeringshorizon van tien jaar. Wij hebben haast. Zij niet."Reijntjes heeft het gehele proces van dichtbij meegemaakt. Twee jaar geleden werd hij op interim-basis aangesteld om de club verkoopklaar te maken. "ADO was technisch failliet." Vooral de kosten moesten omlaag. Hij snoeide in het personeelsbestand en was op den duur het nog enige overgebleven directielid van ADO – nog steeds overigens. Vervolgens toonden meerdere partijen interesse om de club over te nemen van de toenmalige Chinese eigenaars. Internationale groeperingen, maar ook lokale financiers.

Dat die laatste partijen het niet werden, wordt Reijntjes nog altijd verweten. Hoe kon iemand als Martin Jol de deur worden gewezen? Simpel, zegt Reijntjes. De oud-ADO-captain en zijn beoogde compagnons kwamen met onhaalbare eisen. Het stadion erbij kopen? Daarvoor moesten ze toch echt bij de eigenaar zijn, zei Reijntjes, doelend op de gemeente. Ze werden volgens hem nooit concreet. Andere partijen wel. De Manchester City Group en Bolt Football Holdings, het voetbalvehikel van de Amerikaanse miljardair David Blitzer, die eerder investeerde in basketbalteam Philadelphia 76ers en ijshockeyploeg New Jersey Devils. De uiteindelijke keuze: Bolt. Volgens Reijntjes garandeerde deze partij meteen de financiële zekerheid waardoor de noodlijdende club er weer bovenop kon komen op dat moment.

In principe zat Reijntjes taak er daarmee op. Althans, dat dacht hij. Toen Bolt hem vroeg om aan te blijven vanwege zijn dossierkennis en relatie met stakeholders (gemeente, politie), stemde hij in met nog een jaar. Hij zou zich tot de zomer van 2023 aan ADO committeren. "ADO is ook mijn club", zegt hij. Later zal Reijntjes benadrukken dat hij zich niet onmisbaar waant in Den Haag, zoals dat in zijn ogen ook geldt voor scheidend trainer Advocaat. "Mijn expertise is een andere dan de club structureel leiden."
Beristain, Reijntjes

Spoelen we de tijd vooruit, dan kan worden geconcludeerd dat een moeizaam jaar volgde. Het doel werd niet behaald. Anders dan gehoopt promoveerde ADO niet. Zelfs de play-offs zijn niet gehaald. Reijntjes: "Idee was om stap voor stap een structuur op te zetten, totdat zich ineens kansen voordeden met Dirk Kuijt, Chris van der Weerden en John Metgod. We besloten voor promotie te gaan. En investeerden flink. Dat plan is nogal mislukt."

De Amerikanen gingen mee in het plan en trokken de portemonnee. Na de aanschaf van ADO stonden ze garant voor een begrotingstekort dat inmiddels circa acht miljoen euro bedraagt. "Dat geld zullen ze niet zomaar terugverdienen", aldus Reijntjes. "Dat toont ook hun commitment aan. Ook volgend seizoen zullen we niet winstgevend zijn." Wel hebben de investeerders nu op de rem getrapt, weet de directeur. "Zij zeggen: “Jullie hebben je kans gehad afgelopen seizoen. Nu gaan we terug naar scenario één”." Ofwel: geduldig de club opbouwen.
En wie gaan het vanuit Amerika opgelegde beleid dan uitvoeren? Algemeen directeur, technisch directeur, hoofdtrainer: alle topposities zijn momenteel vacant

Voor zover de supporters en clubmedewerkers de intenties van de aandeelhouders kunnen volgen – interviews geven die niet – zijn zij het over één ding wel eens: snel gaat het allemaal niet. En wie gaan het vanuit Amerika opgelegde beleid dan uitvoeren? Algemeen directeur, technisch directeur, hoofdtrainer: alle topposities zijn momenteel vacant. Wanneer komt de club met namen?


Onbeantwoorde telefoontjes
De gevolgen van de onderbezetting zijn merkbaar. Vooral voor de spelers. Zoals het voor doelman Luuk Koopmans gissen is naar zijn toekomst, zo geldt dat ook voor andere spelers. Meestal krijgen ze in deze fase van het seizoen iets te horen. Iets als: "Heb even geduld, waarschijnlijk gaan we wel verlengen." Of: "Je doet het goed, maar we zitten krap in het geld, dus misschien kun je al beter verder kijken." Een kleine twee maanden geleden werd hen opgedragen zich vooral op de play-offs te focussen, daarna zou gepraat worden. Maar nu die missie is mislukt en het seizoen er bijna op zit, willen spelers duidelijkheid. Sommigen hebben pijntjes. Straks wordt het erger en moeten ze geblesseerd op zoek naar een andere club. Wie wil hen dan hebben?Ze hebben geen idee bij wie ze met hun vragen terechtkunnen. Niemand rond het team heeft zeggenschap. Ze kunnen bij Reijntjes en kantoorpersoneel terecht met praktische vragen, over bijvoorbeeld hun auto, maar niet met sportieve kwesties. Reijntjes zegt het zelf ook: "Ik ben geen voetbalman." Ook de trainer kan hen niet helpen.

Begin dit seizoen had ADO nog wel een technisch aanspreekpunt: oud-speler Daryl Janmaat. Hij werd aangesteld als technisch manager, zou in die voor hem nieuwe rol gaan samenwerken met Ignacio Beristain, de voetbaladviseur van de aandeelhouders. Op papier klopte het. In de praktijk niet. Al in november stapte Janmaat op. Hij was aan het zwemmen in zijn rol. Nadien waren spelers en stafleden volledig aangewezen op Beristain. Nadeel: Beristain moest nog meer clubs adviseren. De Portugese laagvlieger Estoril bijvoorbeeld. Soms was hij druk met ADO, vaak ook niet.

"Met Ignacio viel best wel te praten", aldus Joost Ebergen, zaakwaarnemer van Luuk Koopmans. "Maar op het moment dat ik hem nodig had, nam hij zijn telefoon weer niet op."

Volgens Reijntjes is Beristain nu veel minder bezig met de sportieve kant van ADO. "Daardoor is er een vacuüm ontstaan." Wel hebben de aandeelhouders een andere medewerker naar voren geschoven. De Brit Scott McLachlan, Global Head of Football. Hij stuurde voor deze job elf jaar de internationale scouts van Chelsea aan. Hij zou ook met ADO bezig zijn. Toch hebben spelers ook hem al tijden niet gezien.
Advocaat ­benadrukt dat de onzekerheid knaagt aan spelers en stafleden. "Je hebt het over mensen met gezinnen, hè"

Trainer Advocaat heeft met geen van beiden contact. Noch met Beristain, noch met McLachlan. "Ik heb een keer met ze gesproken en dat is al heel lang geleden. Ze gaan allemaal hun eigen gang. Wat voor gangen dat zijn, weet ik niet." Advocaat benadrukt dat de onzekerheid knaagt aan spelers en stafleden. "Je hebt het over mensen met gezinnen, hè."


Cultuurverschillen
Interim-directeur Reijntjes weet maar al te goed dat Advocaats opmerkingen niet zozeer aan hem gericht zijn, maar aan de Amerikanen. Zelf ervaart hij die onduidelijkheid soms ook. Dat bleek ook afgelopen week. Reijntjes was toen in de veronderstelling dat hij zou worden opgevolgd door de Nederlandse Brit Marcus Keane. Dit werd op woensdag 10 mei ook gemeld door het AD. De krant moest het bericht niet veel later rectificeren, omdat Bolt in de tussentijd toch voor een ander had gekozen. Om wie het gaat, wordt niet gecommuniceerd.


Ook dat heeft met cultuurverschillen te maken. De achterban van ADO is gewend dat informatie snel tot hen komt. Is het niet via interviews, dan wel medewerkers die hun mond voorbij praten. De Amerikanen hebben hier geen boodschap aan. Hoezo moeten zij zich in de kaarten laten kijken van nieuwsgierige Haagse voetbalsupporters? Als het rond is, dan horen ze het wel.Reijntjes: "Ik heb hiervoor ook met Amerikanen gewerkt. Als zij zeggen dat je eind van de maand iets hoort, dan is dat ook eind van de maand. Wij zijn dat niet gewend. Wij willen nu duidelijkheid. Dat Dick daar opmerkingen over maakt op tv, vinden ze niet leuk, maar ze denken ook: Hij gaat toch weg."

Ook Reijntjes zelf moet zijn woorden zorgvuldig kiezen als hij met de aandeelhouders communiceert. Doorduwen werkt niet. "Je moet kunnen omgaan met die cultuurverschillen. Het is laveren tussen je eigen cultuur en de managementstijl van hen."De directeur heeft te horen gekregen dat pas na het seizoen bekend wordt wie de nieuwe kopstukken worden in het Bingoal Stadion. Niét eerder. "Ik leg echt wel bij de eigenaren neer dat de spelersgroep onrustig wordt. Meer kan ik soms ook niet doen. We staan niet elke dag op de agenda in Amerika."