support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-05-2023 09:47:00

ADO staat stil bij laatste thuisduel Advocaat


"Voor mij is het geen afscheid"


Dick Advocaat, ADO Den Haag Dick Advocaat stond tegen FC Dordrecht (2-2) voor het laatst in Den Haag als ADO-trainer langs de lijn. De club stond uitgebreid stil bij het vertrek van het Haagse icoon, die met gemengde gevoelens vertrekt.
 
 
tekst: Stan Wagtman
 
 
'Dickie Advocaat!', 'Dickie is een Hagenees!' en 'Dickie nog een jaar!' De ADO Den Haag-supporters grepen hun kans om nog één keer hun liefde voor Dick Advocaat te uiten. Het was immers de laatste keer dat ze in het Bingoal Stadion 'De Kleine Generaal' als ADO-trainer konden bewonderen. En dus de laatste keer dat ze hem sprintjes richting zijlijn zagen maken, hem zagen brullen richting vierde man en hevig zwaaiend met zijn armen instructies zagen geven.
 
 
Blijvende herinnering
Bij ADO lieten ze het laatste thuisduel van Advocaat niet onopgemerkt voorbij gaan. Er was een minuut applaus in de 75ste minuut. En de trainerskamer in het stadion werd naar hem vernoemd. Een blijvende herinnering aan de korte periode die de 75-jarige Advocaat in Den Haag werkzaam was. Maar emotioneel werd de Haagse trainer er niet van, zo had hij van tevoren al aangekondigd. "Emotioneel? Nee, waarom? Het was misschien anders geweest als het in het Zuiderpark zou zijn. Daar heb ik een historie", zei Advocaat.
 
Eerder was hem het wel overkomen, toen hij als trainer van Feyenoord in 2021 het trainersvak vaarwel dacht te zeggen en in tranen het veld verliet. Zo'n scenario was gisteravond niet onlogisch geweest na een afscheid bij 'zijn' club. Maar de voorbije zes maanden zijn daar voor Advocaat misschien ook gewoon te weinig prettig voor geweest.
 
Het is immers niet gelopen zoals hij zal hebben gehoopt. Bij het instappen in november was Advocaat er nog van overtuigd dat hij de ploeg naar de nacompetitie kon loodsen. Maar de voorbije maanden vielen de resultaten tegen, was er onrust buiten het veld en frictie tussen 'De Kleine Generaal' en Bolt. Advocaat werd door de Amerikaanse eigenaar niet serieus betrokken in de plannen voor volgend seizoen en leek zich gepasseerd te voelen.
 
Het zat de geïrriteerde oud-Oranje-bondscoach, die zich wekelijks met een Haags hopje in zijn mond op de persconferentie uitsprak over de handelswijze van Bolt, dwars. En Advocaat zei ook meermaals dat het ADO van nu niet meer het ADO is wat hij gewend was. Hoewel Advocaat de klus aannam om zijn club te helpen, moet dat voor hem een bittere pil zijn geweest. En ook iets wat heeft gemaakt dat hij het bij de Haagse club niet altijd even goed naar zijn zin had de voorbije maanden.
 
 
Nog altijd dezelfde
Op het veld was het voor de Hagenaar anders. Op het kneuterige sportcomplex van ADO in Rijswijk - ver weg van de super-de-luxe trainingsfaciliteiten die hij gewend was - was hij nog altijd dezelfde Dick Advocaat. Supporters vonden het prachtig om 'hun' Dick in een iets te lange ADO-jas met capuchon op in de regen de training te zien leiden, hem een sprintje achter een bal aan te zien maken of hem te horen schreeuwen als er iets op de training niet goed ging.
 
 
Zelf genoot Advocaat daar ook van, al gaf hij meermaals aan dat om 6.45 uur opstaan niet prettig was en zijn ogen na een dag op de club om 16.30 uur weleens dichtvielen. Dat is voor hem snel verleden tijd. Volgend seizoen volgt Advocaat de thuiswedstrijden van ADO weer via de televisie of vanaf de tribune. "Voor mij is het geen afscheid. Ik zal hier zeker nog een keertje terugkomen", zei Advocaat, die op de persconferentie grinnikte op de vraag of hij de ADO-job gaat missen.
 
 
Eerst wacht nog de wedstrijd tegen Jong AZ volgende week, op een jeugdcomplex in het Noord-Hollandse Wijdewormer. Een waarna de vraag zal rijzen of het de laatste wedstrijd van Advocaat als trainer was of hij zich tóch weer laat verleiden tot een nieuw avontuur.