19 TOP 36 10 3 23 33
rtvwest.nl

Datum plaatsing: 22-04-2023 10:04:00

ADO houdt promotiedroom in leven na bijzonder moeizame zege bij De Graafschap

ADO Den Haag heeft op bezoek bij De Graafschap een zwaarbevochten overwinning geboekt.

De Hagenaars maakten een tandeloze indruk, maar één bevlieging van Thomas Verheydt in de 87ste minuut bleek genoeg voor drie zeer kostbare punten: 0-1. Dankzij de zege in Stadion De Vijverberg grijpt ADO de laatste strohalm en is er nog altijd een kleine kans op het bereiken van de play-offs om promotie naar de eredivisie.

In een goedgevuld Stadion De Vijverberg was het de thuisploeg die uit de startblokken schoot. ADO werd vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Robin Hensgens naar achteren gedrukt. Na negen minuten was de eerste grote kans van het duel een feit voor 'de Superboeren'. Devin Haen soleerde dwars door de Haagse verdediging, maar zag zijn inzet op de binnenkant van de paal stranden. Basar Önal presteerde het om de rebound van dichtbij op de andere paal te krijgen.

In de eerste twintig minuten leek de ploeg van Dick Advocaat niet te beseffen wat er op het spel stond en halverwege de eerste helft kwam ADO opnieuw goed weg. Camiel Neghli probeerde het van afstand, maar zag zijn inzet nét naast het doel eindigen. ADO kroop zo rond de dertigste minuut wat meer uit de schulp en beet wat van zich af. Even leek Mario Bilate richting het De Graafschap-doel te gaan, maar verdediger Jan Lammers achterhaalde de 31-jarige spits. Illustratief voor de aanvallende onmacht was dat de formatie uit Den Haag pas in de blessuretijd van de eerste helft een corner kreeg.

De hoekschop van de verder onzichtbare Ricardo Kishna kon eenvoudig worden weggestompt door De Graafschap-doelman Hidde Jurjus. Pas in de 55ste minuut kon het eerste Haagse schot tussen de palen genoteerd worden. Na goed terugleggen van Thomas Verheydt -die even daarvoor na een gefrustreerde actie geel kreeg- verlengde Kishna de bal, kwam Bilate niet verder dan een slap schotje.
Advocaat besloot na een uur een dubbele wissel toe te passen. Joël Zwarts kwam voor Gregor Breinburg en Amar Catic voor de volstrekt onzichtbare Joey Sleegers. De aanvallende wissels ten spijt: het initiatief bleef in handen van De Graafschap. Eerst was Haen te onrustig nadat hij een opgelegde kans kreeg en in de 76ste minuut stuitte Jeffry Fortes op de vuisten van Stevens.

Verheydt de reddende engel
Waar men een slotoffensief zou verwachten bij het ingaan van het Haags Kwartiertje kwam bedrogen uit. Het even tandeloze als machteloze ADO kwam tot vrijwel niets, waardoor de vijfde 0-0 van het seizoen in de maak leek, maar dat was buiten Verheydt gerekend.
De rossige aanvaller werd volledig over het hoofd gezien door de De Graafschap-defensie en kon eenvoudig binnenkoppen voor zijn tiende treffer van het seizoen. In de uiterste slotfase voorkwam Sonny Stevens met een katachtige reflex de gelijkmaker. Met het bijzonder welkome resultaat in Doetinchem houdt ADO uitzicht op het bereiken van de play-offs. Met nog vier duels te gaan is de achterstand op nummer acht FC Eindhoven vijf punten.