Het Binnenhof

Datum plaatsing: 17-09-1951 16:00:00

ADO verspeelt voorsprong

Zonder Aad de Jong, Die hinder had van een blessure, zonder Rosmalen, die is opgeroepen voor herhaingsoefeningen en geen vrij kon krijgen en zonder aanvoerder Loof, die ook last had van een verwonding, stond het als en paal boven water, dat A.D.O. het in de eerste thuiswedstrijd tegen S.V.V. vere van gemakkelijk zou he

En toch heeft het harde zwoegen van de in een fit uniform gestoken Zuiderparkers, vooral in de eerste helft, een vastberadenheid getoond, welke veelbelovend mag heten voor de komende zware partijen.

A.D.O. slaagde er zelfs in een 2-0 voorprong te nemen. Zij behield deze niet, maar verder dan een 2-2 gelijkspel lieten de Hagenaars, ondanks een fel Schiedams offensief in de slotperiode, het niet komen.

Door het uitvallen van de getrouwe verdelgers De Jong en Rosmalen, rustte er op de houders van de remplacanten v. d. Zandt en v.d. Harst een allerminst lichte taak. Vooral voor v. d. Zandt, die meer een aanvaller dan verdediger is, was het aanvankelijk niet gemakkelijk zich aan zijn nieuwe functie aan te passen. Doch de grote activiteit, die de middenlinie -Van Beek en Jansen zaten de Schiedamse aanvallers constant op het lijf - in die periode ontplooide, heeft de verzwaking van de Haagse defensie toen amper gedemonstreerd. En dan de aanval. Clavan was weer naar de linksbinnenplaats verhuisd en is middenvoor debuteerde de jonge De Groot, is nog niet eens zo lang als aanvalsleider in het tweede stond opgesteld. Overigens heeft  A.D.O. over dit experiment geen spijt, want De Groot kwam met een brillant doelpunt aandragen, een formidabel hard schot van zeer grote afstand, ongeveer dertig meter, dat de al feilloos in de hoek van het Schiedamse doel joeg en waarmede hij A.D.O. aan een kostbare 2-0 voorsprong hielp. Hij is nog wat traag in start en beweging, maar het lijkt ons zich wel waard om deze middenvoor nog eens sn kans te geven.

Het duel was begonnen met een serie kloeke invallen van de Zuiderparkers, welke echter oor de Schiedamse middenlinie met Van Schijndel en spil Steenbergen als de geduchte struikelblokken, stuk voor stuk werden genoemd. Het had zelfs weinig gescheeld of S.V.V. had na amper vijf minuten al de leiding genomen, toen middenvoor Köneman de bal op enkele meters voor het doel voor de voeten kreeg; hij schoot echter tegen de rap uitgelopen doelman Kok. Na nog een vlotte Schiedamse combinatie, welke door spil Jans kundig werd onderschept, belandde de bal bij Mangelmans, die geheel naar rechts was geweken. De A.D.O.-er koerste op de Schiedam: veste af en hij deed dat zo handig, dat doelman v. d. Poel zich uit zijn doel liet loken. Op dat moment tikte Mangelmans de bal snel naar de geheel vrijstaande De Vos, die geen moeite had om zijn ploeg een 1-0 leiding te bezorgen.

S.V.V. liet het er niet bij zitten, maar het laatsen was in tegenstelling met; A.D.O. dermate miserabel - zelfs Van Schijndel was niet gelukkig op dit punt-  dat de Haagse verdediging telkens kon ingrijpen. Daarentegen vlotte het bij A.D.O. stukken beter; de rake passes van Clavan, die onder de ogen an Rat Verlegh en de heer Burgwal wilde tonen dat hij er nog heus wel iets van kan, waren een lust voor het oog. Zo’n pass belande na precies een half uur spelen bij aanvalsleider De Groot, die de bal rustig voor zijn voeten stil legde en toen tot stomme verbazing van de S.V.V.-ers een geweldig hard schot afvuurde, dat de Schiedamse doelman volkomen sloeg, 2-0.

S.V.V. voelde toen, dat er iets mis ging en begon de eigen aanval op te zwepen. Nadat Buitenhek, de linkshalf, eerst voor open doel , had gemist, deed hij het prompt daarop stuk; ken beter, want uit een vrije schop kopte hij toen hard in, 2-1. Twee minuten later was het rusten.

Stormloop van S.V.V.
In de tweede helft stormde S.V.V. met volle energie naar voren en zette het A.D.O.-doel onder een hevige druk. Dat duurde een vijf minuten, maar toen hadden de Hagenaars zich losgewrongen en op hun beurt zetten zij een serie niet ongevaarlijke aanvallen op touw. Het tempo werd door de Schiedammers steeds hoger opgevoerd, A.D.O. kon het bijbenen en zo ontwikkelde zich een boeiende en snelle wedstrijd, waarin S.V.V. een licht overwicht verkreeg. Toen spil Jans bij een doorbraak van Köneman o.i. onnodig een hoekschop veroorzaakte, slaagde S.V.V. erin de begeerde gelijkmaker in het Haagse doel te werken. Hoog kwam de bal voor doel; doelman Kok, die tot dusverre knappe dingen had laten zien, vergaloppeerde zich in de hoogte en zijn ,,Jaaa! !” was misleidend voor de andere verdedigers. Hij miste de bal en Schrumpf kopte snel in, 2-2.

De Schiedammers gingen onmiddellijk voort met hun aanvallen, en A.D.O. mocht inderdaad van geluk spreken, dat verdere doelpunten achterwege bleven. Kort voor het einde kwam A.D.O. nog even los, maar de doorbraken werden door een Van Schijndel, die veruit de beste man van het veld was, en door de niet bepaald zachtzinnige spil Steenbergen (dat  uitschieten mag wel wat bezadigder!) telkens onderbroken.

Met nog ’n paar gevaarlijke aanvallen van S.V.V. kwam het einde.