support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 16 9 2 5 29
6 CAM 17 8 4 5 28
7 DOR 16 6 8 2 26
8 NAC 16 7 4 5 25
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JPS 16 5 2 9 17
16 JUT 16 4 5 7 17
17 JAJ 17 4 5 8 17
18 TEL 16 4 1 11 13
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 23-03-2023 10:05:00

Giovanni Franken: We spelen de laatste weken steeds dominanter


Afgelopen zaterdag pakte ADO o21 in de slotminuut alsnog een punt tegen FC Groningen o21. Komend weekend staat er een oefenduel tegen Vitesse o21 op het programma.


tekst: Glenn Duijzer
 
 
Tegen een sterke tegenstander wist ADO o21 in de laatste minuut toch een punt te pakken. Haaglanden Voetbal kijkt met trainer Giovanni Franken  terug op het afgelopen weekend en met een schuin oog ook naar komende zaterdag.
 
 
Terugkijkend op afgelopen zaterdag. Achteraf ben je blij met een punt, maar als je de wedstrijd hebt gezien, dan kun je concluderen dat er veel meer in had gezeten.
"Dat vond ik ook. Ik vond dat wij heel dominant hebben gespeeld en gezien de kansenverhouding hadden wij de wedstrijd moeten winnen. Maar dit is natuurlijk niet de eerste keer dit seizoen dat wij veel kansen creëren zonder ze af te maken. Waar ik wel heel blij over ben, is de dominantie die wij hebben laten zien. Dat gaat steeds beter, zeker sinds we een eigen vaste groep hebben. Ook tegen FC Groningen, we zetten hoge druk en zetten ze goed vast, veroveren snel de bal terug. Daar ben ik echt blij over."
 
 
FC Groningen o21 is natuurlijk wel een goede ploeg. Dat zie je eigenlijk na die gelijkmaker van Akharaz. Het lijkt net alsof ze een versnelling hoger gaan spelen en krijgen dan ook bijna direct de kans op 1-2.
"FC Groningen o21 is zeker een sterke ploeg en dan hadden ze nog enkele aanvullingen. Ook van spelers die al bij de selectie zitten. Alles zit natuurlijk dicht bij elkaar en ook FC Groningen heeft de punten hard nodig."
 
 
Het nadeel in deze competitie is dat er veel ploegen nog in de strijd om de degradatie zijn, maar dat kan ook weer een voordeel zijn.
"Ik vind het wel een voordeel. Het houdt ons ook heel scherp en het is fijn voor de focus. Iedereen pakt ook punten van elkaar."
 
 
In de wedstrijd tegen FC Groningen o21 zijn de eerste twee wissels een tweetal verdedigers die je voorin opstelt. Wat was daar de reden voor?
"FC Groningen o21 speelde met heel aanvallend ingestelde vleugelverdedigers. Dan moeten onze aanvallers ook meeverdedigen en dat vind ik zonde. Dus als je daar je verdedigers neerzet, die dat gewend zijn dan hoop je ook dat die er overheen gaan. En dat gebeurde ook aan beide kanten."
 
 
Je wisselde viermaal en dat waren ook alle vier op dat moment een versterking.
"Dank je, die jongens vielen ook getergd in. We hebben nu een vaste grote groep, dus zijn de speelminuten schaars. Soms krijg ik opdrachten mee vanuit het eerste, maar nu mocht ik zelf de beslissingen nemen. Dus als ze erin mogen komen, dan willen ze het ook wel laten zien."
 
 
Wat er in dit team ontbreekt, is een scorende spits!
"Ik denk scorende spitsen, want je moet ook iemand achter de hand hebben. Struick is momenteel alweer enige tijd geblesseerd afwezig, maar een buitenspeler die vijf of zesmaal scoort, is ook altijd meegenomen. We missen scorend vermogen."
 
 
Je speelt in korte tijd tweemaal tegen FC Groningen o21 en je verliest beide niet!
"Daar ben ik extreem blij mee en ook zeker de manier waarop. We weten welk hoog niveau die ploeg kan halen. Dan is het mooi dat we ze tweemaal hebben kunnen bijhouden. Zeker als we zoals de laatste keer, ook nog zo dominant kunnen spelen. Daar ben ik trots op."
 
 
In de najaarscompetitie kom je ook snel 0-1 achter en dan duurt het ook zo lang voordat je zelf scoort. Het leek bijna een kopie van die wedstrijd, die uiteindelijk met 0-4 verloren ging.
"Dat niet alleen ook de manier waarop je 0-1 achter komt. Ze hadden nog niets gecreëerd tot die tijd, daarna trouwens ook niet. Het was ook sneu voor David van de Riet, maar het is niet zijn eerste keer dit seizoen. Gelukkig hebben we het voor hem kunnen herstellen."
 
 
Die 1-2 is een fout in de verdediging, daar kon hij helemaal niets aan doen.
"We stonden in de omschakeling niet goed. Het was wel een lange omschakeling, want wij hadden de bal op hun helft. Niels Noordhoek had die bal moeten voorgeven. Er werd op dat moment achterin niet goed gecommuniceerd."
 
 
Ik neem aan dat je blij bent dat Mohamed Akharaz steeds meer in vorm gaat komen?
"Hij komt van ver, van heel ver. Hij heeft enkele minpunten waar we nu aan werken, maar hij heeft ook heel grote pluspunten en dan met name zijn scorend vermogen. Ik heb zelden zo’n natuurtalent gezien voor de goal. Ook op de trainingen, de ballen die hij maakt en de één-op-één-situaties. Hij is supersterk en het is een Haagse jongen. Hij moet alleen nog goed werken aan zijn verdedigende kwaliteiten. Daar is hij nu goed mee bezig. Hij laat het nog niet zien in de oefenwedstrijden, maar wel op de trainingen. Daar moet hij nog aan werken. Hij moet nog verder omhoog om op wedstrijdniveau te raken en dat niveau moet hij dan constant laten zien. Hij heeft het wel in zich."
 
 
Hoe zit het met jouw opleiding?
"Ik zit nu in de afrondende fase. Het is een beetje moeilijk met de planning, omdat iedereen zich nu inschrijft voor hun laatste opdrachten. Ik heb te maken met Jong FC Utrecht waar ik mijn stage loop. Daar moet het mogelijk zijn en de examinator moet dan ook aanwezig kunnen zijn. Ik hoop in april mijn eindoefeningen af te ronden. Bijvoorbeeld  een training leiden, een wedstrijd coachen en een analyse maken."
 
 
Je moet dan een wedstrijd van Jong FC Utrecht coachen?
"Ik denk niet dat ik toestemming van FC Utrecht ga krijgen om een competitiewedstrijd te leiden, maar het zal een oefenwedstrijd zijn. Volgens mij hebben ze op 2 mei pas een oefenwedstrijd. Dat geniet niet mijn voorkeur, want stel dat het niet goed gaat en ik het opnieuw moet doen, dan is er daarna niet echt veel keus meer."
 
 
Hoe zat dat bij Jong AZ tegen ADO Den Haag met Edwin Grünholz?
"Het is een zeldzaamheid dat je een echte wedstrijd krijgt als eindoefening, maar ik gunde hem dat. Zodoende kon hij die wedstrijd coachen."
 
 
Zaterdag staat de oefenwedstrijd tegen Vitesse o21 op het programma en op dinsdag de competitiewedstrijd tegen De Graafschap o21. Was het niet beter geweest om die competitiewedstijd op zaterdag te spelen?
"Die wedstrijd van Vitesse o21 is een testwedstrijd. We gaan dan spelen met aangepaste spelregels om te kijken of dat iets voor de toekomst is. De wedstrijd is ook een initiatief van de KNVB. Er staan meerdere wedstrijden die dag op het programma met allerlei aangepaste regels."
 
 
 
Programma
Het programma voor ADO Den Haag o21 ziet er als volgt uit:
Zaterdag 25 maart 2023 om 16.00 uur Vitesse o21 – ADO Den Haag o21 (Papendal)
Dinsdag 28 maart 2023 om 18.30 uur ADO Den Haag o21 – De Graafschap o21 (De Aftrap)