support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 20-03-2023 09:39:00

'Terugkeer naar het Zuiderpark in gevaar'


Komst nieuw trainingscomplex ADO Den Haag dreigt vast te lopen: 'Gaat miljoenen kosten'


De terugkeer van ADO Den Haag naar het Zuiderpark dreigt voor altijd een droom te blijven. De Haagse profclub overweegt zelfs permanent naar Rijswijk te verhuizen als de Haagse gemeente niet snel duidelijkheid geeft.
 
 
tekst: Stan Wagtman en Michiel van Gruijthuijsen
 
De wens is duidelijk, maar of het ooit nog gaat gebeuren? ADO Den Haag wil een gloednieuw trainingscomplex op de plek waar het zóveel successen behaalde: het Zuiderpark. Op dat terrein trainen en spelen nu de jeugdspelers van ADO. De mannen- en vrouwenselectie voetballen in het Bingoal Stadion in het Forepark, maar trainen juist weer op andere plekken. De mannen op het Prinses Irene Sportpark in Rijswijk, de vrouwen op het terrein van SVV Scheveningen.
 
Dat moet efficiënter kunnen, denken ze bij de Haagse club. Al in 2019 werd daarom gesproken over een terugkeer naar het Zuiderpark. Ruim een jaar zijn algemeen directeur Edwin Reijntjes en sportwethouder Hilbert Bredemeijer nu daarover in gesprek. "Dat gaat ook over de meerwaarde van ADO in de Haagse samenleving", zegt Reijntjes.
 
 
Geldverhaal
Er ligt een intentieverklaring en tóch dreigt het project vast te lopen. "Laten we eerlijk zijn: het is gewoon een geldverhaal", vertelt Reijntjes. "Het gaat om vele miljoenen. Wie gaat die betalen?" Het is de belangrijkste vraag bij de impasse tussen ADO en de gemeente. Volgens Reijntjes kan de profclub het enorme bedrag niet eigenhandig ophoesten.
 
"Dat lijkt een beetje de tendens binnen de gemeente: achter ADO zitten miljonairs die dat best kunnen betalen. Maar onze eigenaren kijken ook naar het rendement op iedere euro. De gemeente heeft er al zoveel geld in gestoken, dat we het van hen, ofwel de belastingbetaler die zijn boodschappen amper nog kan betalen, ook niet kunnen verwachten."
 
Het verleden helpt niet mee, realiseert hij zich. "ADO is natuurlijk al veertig jaar een hoofdpijndossier. Altijd vraagt ADO om geld bij de gemeente. Maar we hebben ook niet echt laten zien dat we veel bijdragen aan de positionering van de gemeente Den Haag." Reijntjes wijst bijvoorbeeld op de rellen na de verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior, mei vorig jaar. "Ga jij maar aan je kiezers uitleggen dat je ADO steunt terwijl de bakstenen door de ruiten vliegen."
 
 
Het eerste elftal speelt al twee jaar op het vervallen Prinses Irene Sportpark in Rijswijk, het oude complex van Haaglandia. Het spelershome en de sportschool bestaan uit een aantal tegen elkaar geplaatste bouwketen. "Het is profclub onwaardig. Dick (trainer Advocaat, red.) zegt ook: de schimmels kruipen tegen de muur en de paddenstoelen staan in de hal", zegt Reijntjes. "Dit is een professionele club en we moeten professionele faciliteiten hebben."
 
Als ADO niet snel duidelijkheid heeft, dreigen de plannen helemaal niet door te gaan. "Natuurlijk is het Zuiderpark by far de beste locatie. Maar we willen binnen een aantal weken duidelijkheid of dat er wel of niet in zit. Dan kunnen we ook verder kijken naar de planning en financiering."
 
 
Volgens Reijntjes zijn er drie opties. ADO hoopt op een trainingscomplex in het Zuiderpark waar de jeugd, de vrouwen én het eerste elftal gaan trainen. Een andere optie is het vervallen complex in Rijswijk om te bouwen tot een écht ADO-complex voor de senioren. In dat geval blijft de jeugd in het Zuiderpark. Een derde optie is de jeugd naar het opgeknapte complex in Rijswijk te verhuizen, en de mannen en vrouwen te laten trainen op De Aftrap in het Zuiderpark. Lastig: de grond in het Zuiderpark is eigendom van de Haagse gemeente, die op het Prinses Irene Sportpark van de gemeente Rijswijk. De huidige opstallen zijn juist weer van een ondernemer.
 
ADO dreigt daarmee gedeeltelijk permanent naar Rijswijk te verhuizen. "Onze binding is duidelijk het grootste met het Zuiderpark, waar onze geschiedenis ligt. Maar we zijn een club van de regio Haaglanden. Niet alles hoeft per se in Den Haag te zijn. De optie Rijswijk moeten we dan ook serieus open houden. Maar als we in dat complex investeren, is ADO Campus van de baan." Dat is een scenario dat sportwethouder Bredemeijer liever niet ziet gebeuren. "Het zou geweldig zijn als ADO Den Haag met zijn trainingsaccommodatie terugkeert naar het Zuiderpark", zegt hij. "Ook de gemeente heeft deze wens al lange tijd. Hierover voeren we met elkaar goede gesprekken en hebben we samen een intentieverklaring getekend." Maar wat daarmee gebeurt, vraagt Reijntjes zich af? "Het is misschien onrealistisch, maar je moet de ambitie wel houden."
 
 
 
'Versterk de band tussen club en stad'
Keer terug naar het Zuiderpark en versterk daarmee de band tussen de stad en ADO Den Haag. Het is één van de 'dringende adviezen' die de Adviesraad voor Sport in juli 2021 gaf aan sportwethouder Hilbert Bredemeijer.
 
Volgens het onafhankelijk adviesorgaan zou al volgend kalenderjaar moeten worden gestart met de herinrichting van het Zuiderpark. Doel is dat het eerste mannenelftal (trainend in Rijswijk) en de vrouwenselectie (trainend op SVV Scheveningen) in Zuidwest terugkeren. Op dit moment is alleen de jeugdafdeling van de club op de historische grond actief. De Raad pleit voor de bouw van een tribune of stadion. Ron Jansen, voorzitter van de Adviesraad voor Sport: "Er is niks mooiers dan de jeugdafdeling perspectief te bieden, door de spelers dicht bij de hoofdselectie te laten trainen."