Datum plaatsing: 31-07-1999 23:36:00

ADO DenHaag maatje te klein voor FC Barcelona

ADO Den Haag heeft in een bomvol Zuiderparkstadion niet opnieuw voor een stunt tegen het machtige Barcelona weten te zorgen.

Als afsluiting van de redelijk bezochte open dag werd met 0-4 verloren van de miljoenenploeg van Louis van Gaal Van te voren was bekend dat ADO Den Haag het erg lastig zou krijgen om opnieuw voor een stunt te zorgen. Barcelona bestaat voor een groot gedeelte uit spelers van het Nederlands elftal, en bezit verder nog een hand vol spelers die per persoon een jaarsalaris hebben dat de totale waarde van de selectie van ADO Den Haag ruimschoots overtreft.

Daarom was de opdracht ook gewoon lekker meevoetballen, en proberen de eerste tegentreffer zo lang mogelijk uit te stellen. Die missie slaagde tot de 35e minuut. Daarvoor had ADO Den Haag lekker meegevoetbald, werd het welliswaar onder druk gezet, maar kreeg het toch een paar leuke kansen. De grootste was wellicht die van Dennis Iliohan, die een voorzet gaf die bijna tot ieders verrassing direct het doel indraaide.

Doelman Ruud Hesp kon de bal echter op het laatste moment nog keren. In de 35e minuut was het dan zover. Bij weer een aanval van Barcelona verslikte Bas Lambooy zich op de punt van het strafschopgebied, waarna Selades met een fraaie boogbal doelman Max de Jong volslagen kansloos liet. ADO Den Haag had daarvoor al het geluk gehad dat een vrije trap vroeg in de wedstrijd op de lat kwam, en dat het vizier van enkele Catalaanse spelers nog niet helemaal op scherp stond.

Vlak voor rust had ADO Den Haag de beste mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. Na een steekpassje van Dennis Iliohan werd Emiel van Eijkeren vrij gezet voor de keeper. De grensrechter stak zijn vlag omhoog voor buitenspel, maar de scheidsrechter wuifde dat weg omdat het volgens hem geen buitenspel was. Emiel van Eijkeren wist met dat buitenkansje wel raad, en schoot langs doelman Hesp de gelijkmaker binnen. Echter, na heftig protesteren van Barcelona-spelers ging de scheidsrechter om advies naar zijn grensrechter. Die wist hem er uiteindelijk van te overtuigen dat het wel buitenspel was, waardoor het feest voor de 12.000 haagse fans niet doorging, en de ruststand op 0-1 bleef staan.

Na rust wisselde Barcelona het complete elftal en begon Rob Meppelink ook langzaam om alle posities te vervangen. Alle spelers die op de bank zaten kwamen uiteindelijk aan spelen toe. Het spelniveau daalde echter met de minuut, waardoor er in de tweede helft weinig meer te beleven viel. De enige hoogtepunten waren de 3 doelpunten die Barcelona nog scoorde.

Eerst was het Selades die zijn tweede doelpunt maakte, waarna Dani en Figo het kwartet volmaakten. ADO Den Haag had weinig meer te zeggen, want Barcelona dicteerde de wedstrijd, en speelde in een rustig tempo naar het eindsignaal. Bij Barcelona was Patrick Kluivert de grote afwezige. Alle Oranje-internationals speelden mee, maar hij mocht niet invallen.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong (Patrick de Groot), Bas Lambooy
(Peter Maseland), Jan-Paul Saeijs (Robbert van Wijk), Raymond Atteveld (Oscar Laguna Burgos), Guillermo van Berkum (Remco de Graaf), Marco Meijer
(Roy Kappenburg), Dennis Iliohan (Bas Lensink), Ekrem Kahya (Maarten Bak), Emiel van Eijkeren (Riccardo van der Heijden), Ali Boussaboun (Rene zievaart), Robin Koers (Patrick Kalkema)

DOELPUNTEN : 0-1 Selades (35') 0-2 Selades (50') 0-3 Dani (78') 0-4 Figo (89')
SCHEIDSRECHTER : Van Egmond