Datum plaatsing: 26-09-1999 23:27:00

ADO Den Haag Keihard onderuit in Groningen

ADO Den Haag heeft de derde uitwedstrijd van dit seizoen fors verloren. In het Groningse Oosterparkstadion won de thuisploeg met maar liefst 6-0.

ADO Den Haag kon geen moment imponeren en is nu weer met beide benen terug op aarde, nadat het de afgelopen weken aan de leiding in de Totodivisie had gestaan. De wedstrijd begon voor ADO Den Haag helemaal niet zo slecht, want gesteund door 200 supporters kregen de Hagenaars de eerste kans van de wedstrijd. René Lievaart draaide zich goed vrij, maar zag Roy Beukenkamp zijn schot stoppen.

Direct daarna liet ook FC Groningen de eerste echte kans noteren. Een vrije trap verdween maar net naast het doel van Max de Jong, die toen nog niet kon vermoeden dat het een zeer zware middag zou worden. Een paar minuten later kon Joost Broerse helemaal vrij over de linkerkant doorlopen naar de achterlijn. Hij produceerde iets wat tussen een schot en een voorzet in zat, maar zag tot zijn verbazing dat het wel 1-0 voor FC Groningen werd. Max de Jong was verrast en kon het doelpunt niet voorkomen. ADO Den Haag probeerde deze tegenslag nog recht te zetten, en kreeg via Ali Boussaboun een redelijke kans. Raymond Atteveld gaf een mooie pass op René Lievaart, die vervolgens doorkopte op Boussaboun. Ali schoot uit de draai, maar opnieuw was het Roy Beukenkamp die redding bracht. Inmiddels was het ontzettend gaan regenen, wat het spel van ADO zeker niet ten goede kwam. Achterin stond de verdediging te schutteren, en de Groningers werden keer op keer gevaarlijk.

Na 20 minuten spelen gaf Hans Visser een goede voorzet op Martin Drent, die vrij eenvoudig de 2-0 kon binnenkoppen. Direct na de aftrap was het opnieuw Drent die binnen een minuut zijn tweede doelpunt produceerde. Hierop was ADO Den Haag helemaal de kluts kwijt, en moest de ploeg van Rob Meppelink toezien hoe FC Groningen de wedstrijd compleet domineerde. Direct na de rust leek ADO Den Haag wat beter uit de startblokken te zijn gekomen. De regen was inmiddels gestopt, en de Haagse ploeg leek een licht overwicht op te bouwen.

Toch was het FC Groningen dat de eerste kansen in de tweede helft kreeg. Martin Drent kopte en schoot naast het doel. Namens ADO Den Haag kwam Dennis Iliohan even in de buurt van het Groningse doel, maar ook hij had niet de mogelijkheid om de Hagenaars terug in de wedstrijd te brengen. Na een kwartier spelen was het verzet van ADO Den Haag helemaal gebroken, en begon FC Groningen te denken aan een monsterscore. Martin Drent speelde Hans Visser vrij, die vervolgens de 4-0 aantekende. Rob Meppelink had inmiddels Bas Lensink, Riccardo van der Heijden en Robin Koers in het veld gebracht voor respectievelijk Oscar Laguna Burgos, René Lievaart en Ali Boussaboun.

Ook deze wissels brachten echter niet het gewenste resultaat. Sterker nog, FC Groningen kreeg kans op kans. Halverwege de tweede helft resulteerde dat zelfs in de 5-0 toen Hugo een schot van richting veranderd zag worden. Vlak daarna had Drent zelfs een opgelegde kans op 6-0 maar wist Jan-Paul Saeijs redding te brengen. Het eerste echte wapenfeit van ADO Den Haag in de tweede helft kwam pas in de 81e minuut, toen Guillermo van Berkum van afstand schoot en Roy Beukenkamp bijna verslagen was. ADO Den Haag had echter helemaal geen geluk, want zelfs toen Dennis Iliohan uit de draai voorbij Beukenkamp schoot, belandde zijn bal op de paal. In de allerlaatste minuut maakte FC Groningen het leed voor ADO nog erger toen Gregoor van Dijk na een fraaie combinatie de 6-0 scoorde. Rob Meppelink maakte op de persconferentie een aangeslagen indruk. "De wedstrijd was bij de rust natuurlijk al gespeeld, en de 6-0 eindstand is terecht. We weten nu tenminste wel waar we aan moeten werken.

Het is echter wel voetbal wat hoort bij de Totodivisie. FC Groningen-trainer Jan van Dijk vond de wedstrijd een echte topwedstrijd. Hij had respect voor ADO Den Haag, dat ondanks de forse achterstand er toch een goede wedstrijd van bleef maken.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Max de Jong, Bas Lambooij, Jan-Paul Saeijs,