Datum plaatsing: 17-06-1999 23:23:00

ADO Den Haag maakt matte indruk

ADO Den Haag heeft in de eerste oefenwedstrijd tegen een tegenstander van formaat een zeer matte indruk achter gelaten. In de Belgische kustplaats Oostende werd van de plaatselijke KV met 3-0 verloren

Deze stand was al met de rust bereikt. Rob Meppelink had gekozen voor een opstelling met een mix van jong en oud. Zo stonden Raymond Atteveld en Emiel van Eijkeren in de basis, maar ook jongelingen als Robin Koers, Bas Lambooy en Robbert van Wijk. De op proef zijnde Hans Bond en Lodewijk de Kruif begonnen als wisselspelers aan de wedstrijd. Meteen na een vijftal minuten keek ADO Den Haag al tegen een achterstand aan toen een misverstand in de Haagse defensie tussen Max de Jong en zijn verdediging werd afgestraft. Na een kwartier spelen werd de stand zelfs 2-0 toen er opnieuw werd geprofiteerd van fouten achterin bij ADO Den Haag. Raymond Atteveld speelde als vrije verdediger voor zijn verdediging, waardoor Robbert van Wijk als centrale verdediger alleen over bleef.

Tegen snelle aanvallers als die van Oostende bleek dat voor hem een iets te zware opgaaf te zijn. Echt veel uitgespeelde kansen vielen er echter ook weer niet te noteren. Oostende was enkele keren gevaarlijk voor het doel van Max de Jong en ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat ook Oostende niet geheel scherp was. Zo had Oostende een kans voor open goal toen Max de Jong uitkwam en halverwege plotseling stil bleef staan; een fout die nog wel eens door onervaren keepers wordt gemaakt. De aanvaller van Oostende lobte de bal over hem heen maar miste gelukkig het doel. ADO Den Haag kreeg in de eerste 45 minuten een aantal kansen dat op één hand te tellen was. Die kansen waren vrijwel allemaal schoten van afstand. Uitgespeelde doelmogelijkheden waren er al helemaal niet bij. Vlak voor het rustsignaal noteerde Oostende de uiteindelijke eindstand van 3-0 op het scorebord toen er opnieuw onrust achterin was.

In de tweede helft kwam ADO Den Haag iets meer aan combineren toe, nadat Rob Meppelink een behoorlijk aantal spelers wisselde, maar tot veel vuurwerk leidde dat ook niet. Hans Bond en Lodewijk de Kruif mochten hun opwachting maken, en spelers als Dennis Iliohan en de eindelijk weer fitte Marco Meijer werden bedankt voor de bewezen diensten. Oostende had echter ook wel het tempo een tandje lager gezet, waardoor de wedstrijd langzaam doodbloedde. Pas een paar minuten voor tijd leek ADO Den Haag een eretreffer te maken toen Raymond Atteveld vlak voor de keeper de bal = naar de vrij staande Emiel van Eijkeren speelde, die vervolgens intikte. Atteveld zou echter buiten spel gestaan hebben.

De conclusie van de dag luidt dan ook: Raymond Atteveld is een echte aanwinst voor ADO Den Haag; hij speelde (als een van de weinigen) met veel inzet, zette de lijnen uit en strooide met passes. De andere aanwinst van ADO Den Haag, Emiel van Eijkeren, kwam nog niet helemaal uit de verf, maar dat zal hopelijk slechts een kwestie van tijd blijken. Verder viel op dat een hoop combinaties leuk opgezet werd, maar dat weinigen met succes werden afgerond. Achterin moet er in ieder geval nog een hoop gebeuren, zoals de communicatie tussen doelman en verdediging.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Bas Lambooy (Jan Paul Saeijs), Robbert van Wijk (Lodewijk de Kruif), Raymond Atteveld, Guillermo van Berkum, Marco Meijer (Oscar Laguna Burgos), Dennis Iliohan (Patrick Kalkema), Ekrem Kahya (Hans Bond), Emiel van Eijkeren, Ali Boussaboun, Robin Koers (Maarten Bak)