Datum plaatsing: 16-09-1999 23:20:00

Telstar brengt ADO Den Haag eerste nederlaag toe

In de eerste uitwedstrijd van dit seizoen heeft ADO Den Haag de goede lijn tot dusver niet kunnen doortrekken. In Velzen verloor de ploeg van trainer Rob Meppelink terecht met 2-0.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Droste liep ADO Den Haag achter de feiten aan. De ploeg slaagde er niet in om zoals gebruikelijk fel van start te gaan en moest toezien hoe Telstar de wedstrijd domineerde. Mede door de regen konden Ali Boussaboun en Robin Koers, normaal toch balvaardige spelers, geen acties maken.
Pas na 10 minuten wist ADO Den Haag een kleine kans te creëren. Raymond Atteveld gaf een lange bal op Robin Koers, die zijn voorzet bijna door een speler van Telstar in het eigen doel zag worden gewerkt. Bij de daaropvolgende corner werd een inzet van Robin Koers opnieuw geweerd. Vanuit de counter die op deze corner volgde, was het voor Telstar wel raak. Rechtsachterin liet Bas Lambooij zijn directe tegenstander gaan, deze gaf een goede voorzet op Raimundo Mendes, die eenvoudig kon intikken.
Aan Haagse zijde viel op dat er paniekerig werd uitverdedigd. Enkele minuten later speelde Robin Koers terug op Van Berkum die de bal door liet rollen naar Max de Jong. Van Berkum had echter niet gezien dat Sergio Ommel achter hem liep, die alleen op Max de Jong af kon gaan. Gelukkig voor de Hagenaars was De Jong scherp en voorkwam hij een tweede treffer. Het was vooral aan Max de Jong te danken dat de stand niet voor rust al fors was opgelopen. Telstar, dat normaal gesproken offensief niet veel te vertellen heeft, profiteerde veelvuldig van de fouten in de Haagse defensie, maar had de pech een uitstekende doelman op haar weg te vinden. Pas na 22 minuten spelen deed ADO Den Haag weer een beetje van zich spreken. Ekrem Kayha schoot van afstand, maar zag doelman Tuinenberg van Telstar zijn schot net over het doel werken.
Aan de andere kant had doelman De Jong ook geluk dat een kopbal van Telstar-zijde de lat raakte en dat Mendes in de rebound hoog over schoot. Pas vlak voor rust kreeg ADO Den Haag nog een kleine mogelijkheid toen René Lievaart een kopbal net naast het doel van Telstar plaatste.

Evenals in de wedstrijd tegen Heracles had ADO Den Haag direct na het rustsignaal de mogelijkheid om de 1-0 achterstand weg te werken. Patrick Kalkema, ingevallen voor Robin Koers, ging alleen op de keeper af, maar zijn schot werd geblokt door de keeper. Rob Meppelink, aan de rand van het veld druk gebarend dat het spel niet naar behoren was, zag tot zijn verbazing dat Telstar in de 61ste minuut alsnog de score verdubbelde. André de Ridder kon zich rustig positioneren, alvorens hij van ruime afstand schoot. Zijn schot werd van richting veranderd en verdween achter de kansloze Max de Jong.
Hierna kwam Pim Langeveld in het veld voor de geblesseerde Oscar Laguna Burgos. Maar meer dan zijn best kon Langeveld niet doen. ADO Den Haag kreeg ook in de tweede helft slechts spaarzame kansen en moest lijdzaam toezien hoe Telstar toch eenvoudig naar het eindsignaal toespeelde. Sergio Ommel had na 65 minuten spelen een grote kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar oog in oog met doelman De Jong mikte hij hoog over.

Pas in het laatste kwartiertje van de wedstrijd leek ADO Den Haag een heel klein beetje aan de druk van Telstar te ontsnappen. Maar meer dan schoten van Pim Langeveld (hoog over) en Saeijs (net naast na lange solo) leverde dit niet op. Vlak voor tijd mocht Den Haag van geluk spreken dat een schot dat opnieuw van richting werd veranderd maar net over het doel van Max de Jong ging. Raymond Atteveld kwam namens ADO Den Haag nog het meest in de buurt van een doelpunt. Een afgeslagen corner probeerde hij met een boogje over de keeper heen te schieten. De doelman van Telstar wist er echter net zijn hand tegenaan te krijgen, waardoor de bal over de lat verdween. ADO Den Haags verlies in Velzen was hiermee een feit.
Na afloop kon Meppelink niet meer zeggen dan dat de 2-0 een terechte uitslag was en dat hij enkel in de tweede helft een ADO Den Haag zag spelen zoals dat hoort te spelen. Daarmee doelde hij slechts op de inzet en mentale weerbaarheid en niet op hetgeen voetbaltechnisch geboden werd. "Als wij zo willen spelen zoals we moeten spelen, dan kost dat heel veel kracht en moet iedereen scherp zijn op de juiste momenten. Dat was vandaag niet het geval", aldus de Haagse trainer.
Dat er (bijna) geen fans van ADO Den Haag bij deze wedstrijd aanwezig waren, maakte volgens hem niet erg veel uit. "De spelers moeten zichzelf kunnen motiveren. De sfeer vanaf de tribune kan hooguit wat extra brengen, maar ze moeten het toch zelf doen."

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Max de Jong, Bas Lambooij, Jan-Paul Saeijs, Raymond Atteveld, Guillermo van Berkum, Marco Meijer, Ali Boussaboun (Riccardo van der Heyden), Ekrem Kayha, Emiel van Eijkeren, Oscar Laguna Burgos (Pim Langeveld), Robin Koers (Patrick Kalkema)

DOELPUNTEN: 1-0 Mendes (11'), 2-0 De Ridder (61')

GELE KAARTEN: Biezen, Mendes (Telstar), Saeijs, Meijer (ADO DH)

SCHEIDSRECHTER: Droste

TOESCHOUWERS: 1.230