Datum plaatsing: 02-03-2023 20:34:00

Verslag en foto's: bekeravontuur voor ADO na verlies van PSV voorbij

ADO Den Haag heeft in de kwartfinale wedstrijd voor de KNVB beker verloren van de Eindhovenaren die een maatje te groot waren voor het team van Dick Advocaat. De eindstand van de wedstrijd werd 3-1 in het voordeel van PSV.

Donderdagavond nam ADO Den Haag na eerst Kozakken Boys en Go Ahead Eagles in de beker te hebben verslagen het op tegen huidig bekerhouder PSV die al tienmaal bekerwinnaar is. ADO heeft de beker tweemaal gewonnen, in 1968 en 1975. In 2005 haalde ADO voor het laatste de kwartfinale.

ADO Den Haag trainer Dick Advocaat stelde deze wedstrijd een op drie spelers na, totaal andere selectie op ten opzichte van het basisteam afgelopen zondag tegen FC Den Bosch. Advocaat die in 1996 als trainer met PSV de beker won, heeft de afgelopen dagen aangegeven de competitie, (waarin ADO nog periodekampioen kan worden of bij de eerste acht plekken op de ranglijst te komen, wat recht geeft op het meedoen aan de play-offs om promotie), momenteel van meer belang te vinden.

PSV kon geen beroep doen op keeper Benitez. Hij is deze week aan zijn knie geopereerd en is voorlopig niet inzetbaar.

De laatste keer dat PSV en ADO tegen elkaar in competitieverband uitkwamen was op 1 november 2020. Die wedstrijd in Eindhoven eindigde in 4-0.

ADO had deze wedstrijd in plaats van shirtsponsor Hommerson Casino, Matchis op de wedstrijdshirts staan. ADO wilde daarmee een bijdrage leveren aan de stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren. De shirts worden na deze wedstrijd geveild en de opbrengst gaan naar Matchis. De perschef van PSV, Thijs Slegers, bij wie eerder acute leukemie werd vastgesteld, had eerder een landelijke oproep tot steun aan deze stichting gedaan.

Dan nu de wedstrijd waarvan velen dachten dat ADO vooral met deze ietwat 'mindere' opstelling een makkelijke prooi zou worden van de Eindhovenaren. PSV drong meteen al vanaf het begin aan, maar PSV kon de vele kansen en corners niet benutten en Asante en later De Waal zorgden ervoor dat de thuisploeg niet al in de eerste minuten op voorsprong kon komen. Ook een schot op doel werd door keeper Sonny Stevens makkelijk geweerd. In de twaalfde minuut was het dan wel raak, op aangeven van Van Aanholt schoot Bakayoko de bal achter Stevens. En acht minuten later verdubbelde Guus Til de stand voor PSV: 2-0

ADO kon er weinig tegenover stellen, maar had in de eindfase van de eerste helft een paar hele kleine mogelijkheden om iets terug te doen: Tien minuten voor rust probeerde Absalem Max de Waal in de 16 te bereiken, maar hij werd geblokt door de Brabantse verdediging. Even later was er een schot van Zwarts die door een PSV-er achter werd geschoten. De corner die daarop volgde bleef zonder resultaat.
Het mag overigens wel een wonder heten dat de rust met een 'slechts' 2-0 voorsprong van PSV werd ingegaan.

In de rust bleef De Waal in de kleedkamer achter. Severina maakte zijn opwachting en Zwarts verhuisde naar de spitspositie.
PSV ging verder waar het gebleven was, kans op kans creeeren, maar Stevens bleef bij de les en kon met hulp van de verdediging de aanvallen pareren tot de 55e minuut toen Ibrahim Sangare snoeihard de 3-0 inschoot.
Twee minuten later deed ADO wat terug. Op aangeven van Severina zette Sellouki de 3-1 op het scorebord! Weer een paar minuten later gaf Sellouki voor op Zwarts, die de bal net verkeerd voor zijn voet kreeg om in te schieten. PSV dat inmiddels twee keer gewisseld had moest aan het eind van de wedstrijd noodgedwongen nog een speler wisselen. Doelpuntenmaker Guus Til ging door zijn enkel en werd vervangen door Mauro Junior. De wedstrijd was toen eigenlijk al gespeeld en het bleef 3-1 voor PSV.

Maandag speelt ADO de competitiewedstrijd thuis tegen Heracles Almelo.