support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
ElfVoetbal.nl

Datum plaatsing: 24-02-2023 14:54:00

"ADO is nu een club die het moet hebben van Haagse Bluf en vechtvoetbal"


Doorgebroken talent Finn van Breemen: "ADO is nu een club die het moet hebben van Haagse Bluf en vechtvoetbal"


Finn van Breemen, ADO Den Haag Na jaren van droogte breekt er weer een jeugdspeler in het eerste elftal van ADO Den Haag door. Finn van Breemen veroverde niet alleen een basisplaats, maar tekende vorige week ook een nieuw contract waardoor de negentienjarige verdediger tot medio 2026 vastligt bij de eerstedivisionist. Zijn doel op korte termijn is helder. "Onze prioriteit ligt nu bij het behalen van de derde periodetitel."
 
 
tekst: Glenn Duijzer
 
 
ADO Den Haag kent een mooie en rijke traditie op het gebied van het opleiden van jeugdspelers. Veel talenten stroomden via het eerste elftal van de Residentieclub door naar topclubs in Nederland en buitenland. De laatste jaren droogde de uitstroom op. Voor Milan van Ewijk (600.000 euro) en Vicente Besuijen (400.000 euro) ontving de club een transfersom, maar spelers als Jamal Amofa, Sem Steijn, Shaquille Pinas en Tyronne Ebuehi liepen de afgelopen jaren transfervrij de Haagse poorten uit.
 
Ook een tijdelijke terugkeer van clubicoon Martin Jol hielp niet deze trend te doorbreken. Als technisch manager liet hij aankomende talenten kleine contracten tekenen, om te voorkomen dat er geen spelers meer zonder transferbijdragen weg konden lopen. Besuijen is een voorbeeld. De komst van Dirk Kuijt aan het begin van het seizoen gecombineerd met het ontbreken van een technisch directeur leidde echter tot het aantrekken van veel spelers zonder restwaarde of huurspelers. De doorstroom van de eigen jeugd werd geblokkeerd. Finn van Breemen is een speler die de oude tijden weer doet herleven. Een geboden kans greep hij met handen aan en op 16 februari zette de negentienjarige verdediger uit Pijnaker een handtekening onder een contract dat hem tot 2026 aan de Haagse club verbindt.
 
 
Boegbeeld
Hij ziet zichzelf niet per definitie als boegbeeld van de Haagse jeugdopleiding. "Ik weet niet of anderen me zo zien, maar ik ben er wel trots op dat ik een contract heb getekend. Ik heb bijna de volledige jeugdopleiding van ADO Den Haag doorlopen, vanaf de JO10 tot en met de JO21. Ik weet niet hoeveel spelers dat nog meer hebben gedaan, maar wat dat betreft ben ik echt een speler uit de Haagse jeugdopleiding." Afgelopen vrijdag stond hij opnieuw in de basis toen koploper PEC Zwolle op bezoek kwam in het Bingoal Stadion. Tijdens de uitwedstrijd eerder dit seizoen was hij nog basisspeler bij ADO Den Haag O21. "Ik zat die wedstrijd (op 16 september, red.) op de bank, maar speelde mijn wedstrijden in de O21. Het kan snel gaan, zie je maar weer."
 
Van Breemen droeg vorige week bij aan de 3-1 zege op PEC Zwolle. Voor de rust maakte hij met een sliding een Zwolse aanval ongedaan. Zijn lange bal op Joey Sleegers betekende de inleiding voor de 2-0 van Xander Severina. "Deze overwinning is heel lekker en zeker omdat ik de opzet verzorgde voor ons tweede doelpunt. Dat geeft een fijn gevoel, het gevoel dat je belangrijk bent voor het team." Terwijl de spelers van PEC Zwolle schreeuwden om een strafschop, speelde Van Breemen door. "Ik snap dat ze stonden te schreeuwen voor die pingel. Ik maak een sliding in ons strafschopgebied, maar het was een sliding op de bal en niet op de man. Ik scherm zijn mogelijkheid om naar onze goal te gaan af met mijn lichaam. Op het moment dat hij naar binnen kopt, loopt hij tegen mij aan. Dat is geen pingel, maar een goede verdedigende actie. Ik zag Joey Sleegers vrij staan en gaf direct de lange bal op hem."
 
 
Doorstappen
De lange bal vormt een van de kenmerken van de talentvolle verdediger. Ook tegen PEC Zwolle zorgde die herhaaldelijk voor verwarring. "Ik kan die lange bal niet iedere wedstrijd gebruiken. Bij bepaalde tegenstanders zoals PEC Zwolle wel. Dat is een ploeg die altijd naar voren druk zet op elk moment van de wedstrijd. Als ze allemaal doorstappen, komt er ruimte achter de verdediging vrij. Daardoor kreeg ik de gelegenheid om de lange bal te hanteren. Helaas kwam niet iedere bal goed aan. Bij degene die wel goed aankwamen, waren we direct gevaarlijk. Wij hebben ook te maken met tegenstanders die meer inzakken. Dan dribbel je als centrale verdediger meer naar voren om de passes tussen de linies te geven."
 
Elk duel gaat de centrale verdediger voor de volle honderd procent in. Dat kost hem nogal eens een gele kaart. Ook tegen PEC Zwolle was het raak. "Als ik terugkijk, had ik de speler beter voor mij kunnen houden, maar ik vind dit soort gele kaarten niet erg. Ik zag dat hij de mogelijkheid had om door te breken. Dan moet je als verdediger kiezen tussen de bal en de man. Ditmaal werd het de man. We moesten nog vijf tot zes minuten spelen en als PEC die aansluitingstreffer scoort, kan het nog spannend worden. Dan maar aan de handrem trekken. We moesten de gehele wedstrijd gefocust zijn en PEC Zwolle geen mogelijkheid geven. Ze staan natuurlijk niet voor niets bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie."
 
 
Bluf
Van Breemen geniet zichtbaar van zijn duels met de aanvallers van de tegenpartij. "Ik ben van nature geen verdediger, vind ik van mijzelf. Als er een spits is die er graag in wil kleunen, dan weet ik zeker dat ik er ook in kleun. Dat zijn duels waarvan ik kan genieten. Het liefst zou ik niet achterover leunen tijdens wedstrijden en zelf het initiatief nemen. Maar ADO is nu een club die het moet hebben van de Haagse Bluf en vechtvoetbal. Dat moeten wij als verdedigers ook laten zien."
 
ADO Den Haag staat na zes wedstrijden bovenaan in de stand van de derde periode. Minimaal zeven punten in de komende drie wedstrijden zijn nodig om zeker te zijn van deelname aan de play-offs voor eventuele promotie naar de Eredivisie. De eindstand is daarvoor ook een optie. Een hogere klassering geeft een betere uitgangspositie in de play-offs. "Het is duidelijk dat de prioriteit voor ons nu bij het behalen van de derde periodetitel ligt, maar mijn instelling verandert niet. Ik ga iedere wedstrijd vol voor de winst. Als we de komende drie wedstrijden goed doorkomen, gaan we wat vrijer de laatste periode in. Nu ligt onze focus volledig op de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch van zondag. We bekijken het nu van wedstrijd tot wedstrijd. De bekerwedstrijd tegen PSV van donderdag valt ook in deze laatste wedstrijden, die wil ik ook winnen."
 
 
020
In de vorige ronde schakelde ADO Den Haag ondanks het ontbreken van diverse basisspelers in eigen huis Go Ahead Eagles uit. Na afloop verscheen Van Breemen bij de lokale media voor de camera’s en maakte de opmerking dat hij nu hoopte op een grote tegenstander als Feyenoord of 020. Een bij supporters bekende aanduiding voor Ajax. "Het was even wennen nadat ik die uitspraak had gedaan. Ik kreeg heel veel reacties hierop, waarbij er goede en minder leuke reacties bij waren. Die minder leuke uitspraken doen mij niet zoveel. Ik kan er nu niet veel meer aan veranderen. Het is wat het is. Ik wil het op het veld laten zien. Die grote tegenstander is het overigens wel geworden, helaas in een uitwedstrijd."