Datum plaatsing: 09-02-2023 23:03:00

Verslag en foto's: ADO door winst op Go Ahead Eagles in kwartfinale beker

ADO heeft donderdag het bekerduel in de achtste finales tegen eredivisionist Go Ahead Eagles door een doelpunt van Joël Zwarts gewonnen en daardoor de kwartfinale in de beker bereikt.

Het is sinds het seizoen 2004/2005 niet meer voorgekomen dat ADO de kwartfinale van de beker bereikte . ADO kwam in dat seizoen in de kwartfinale door een overwinning op FC Twente na verlenging en de strafschoppenserie.

De laatste keer dat ADO en Go Ahead Eagles  elkaar voor de beker ontmoetten is bijna 30 jaar geleden. In het seizoen 1993/1994. ADO speelde toen uit in Deventer en won de wedstrijd met 2-3 door twee doelpunten van Emiel van Eijkeren en een doelpunt van De Romeijn.

Trainer Dick Advocaat kon vanavond geen beroep doen op Thomas Verheydt die vanwege de rode kaart die hij afgelopen zondag opliep in de thuiswedstrijd tegen NAC twee wedstrijden geschorst is: deze bekerwedstrijd en de competitiewedstrijd maandag uit tegen Jong PSV
Mario Bilate was vanavond niet inzetbaar en ook Xander Severina en Joey Sleegers ontbraken vanwege blessures op het opstellingsformulier.

In de rust werd afscheid genomen van een aantal spelers die de afgelopen jaren de club hebben verlaten. Vanwege de afgelopen coronaperiode was het er nog niet van gekomen. Bij Go Ahead spelen overigens twee spelers die ADO Den Haag nog niet zo lang geleden hebben verlaten: Jamal Amofa die vandaag in de basis bij de Deventernaren stond en Bobby Adekanye die op de bank begon.

Voor aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving die afgelopen week in Turkije en Syrië plaats vond.

De eredivisionist begon goed aan de wedstrijd, waardoor ADO doelman Sonny Stevens in de eerste minuten al een keer reddend moest optreden.
In de achtste minuut werd een vrije trap net buiten de 16 door de Haagse verdediging in de kiem gesmoord. Dat gebeurde niet bij een volgende vrije trap zo'n 7 minuten later, de bal belandde gelukkig voor ADO in het zijnet.
Na 17 minuten was er dan het eerste kansje voor ADO dat uitmondde in een corner, die zonder resultaat bleef. Ook een mooie voorzet van Esajas op Catic leverde niets op. Het schot van Catic was een makkelijke prooi voor keeper Erwin Mulder.
Het werd eentonig: ADO leed veel balverlies en Go Ahead Eagles creeerde de meeste kansen die vooralsnog geen doelpunt opleverden tot opluchting van het Haagse publiek en teleurstelling van het uitverkochte uitvak. ADO kwam goed weg toen vlak voor de rust een kopbal vanuit een vrije trap in de 16 ternauwernood uit het doel werd geweerd.
Ook een aanval daarna waarna de bal op de lat belandde leverde net niet de voorsprong voor de Deventernaren op.
Na een lange blessurebehandeling van Jay Idzes, die daarna overigens werd gewisseld, werden er zes minuten extra tijd toegevoegd, waarin Kishna een dot van een kans had, maar rakelings langs het doel schoot. De rust werd derhalve doelpuntloos bereikt.

In de rust werd dus zoals eerder vermeld afscheid genomen van een aantal spelers die in de laatste jaren de club hebben verlaten: John Goossens, Gianni Zuiverloon, Michiel Kramer, Danny Bakker, Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers en Lex Immers liepen een ererondje. Op de schermen waren er ook beelden van Robert Zwinkels en Sem Steijn die vanavond niet aanwezig konden zijn.

Ondertussen had Advocaat klaarblijkelijk besloten meer op de aanval in te zetten. In de rust bleef Absalem in de kleedkamer achter, Max de Waal kwam voor hem het veld in. ADO opende de tweede helft goed en creeerde meteen een corner. Maar de meeste kansen waren net als in de eerste helft voor Go Ahead Eagles.
In de 69e minuut kwamen Klas en Breinburg in het veld voor Esajas en Kishna. Nog geen minuut later lag de bal heel verrassend, tegen alle verhoudingen in, in het net achter doelman Mulder. Een doelpunt voor ADO door Joël Zwarts na een op maat gegeven voorzet van Catic! 1-0
Met die voorsprong werd, ondanks een paar grote kansen voor Go Ahead Eagles in de zes minuten extra tijd, het eind van de wedstrijd bereikt, waardoor ADO zich voor de kwartfinales geplaatst heeft!

Zaterdag vindt de loting voor de kwartfinales plaats en gaan we zien wie ADO in de kwartfinales treft. De overige clubs die de kwartfinales bereikten zijn FC Utrecht, De Graafschap, SC Heerenveen, PSV, Spakenburg, Feyenoord en Ajax.