trouw

Datum plaatsing: 03-10-1971 19:59:00

FC Den Haag verzuimt te scoren tegen NAC

Nadat Holland Sport was opgegaan in ADO dreigde Theo van der Burch, de kalende rechtervleugelverdediger, van het eerste plan te verdwijnen. De nieuwe FC Den Haag trok Thijs Wijngaarde aan en voor de op het Zuiderpark zo graag geziene Theo leek weinig meer dan een plaats op de reserve-bank weggelegd.

Van onze speciale verslaggever

Van den Burch verdween zelfs korte tijd uit de A-selectie, van trainer Vaclav Jezek. Maar na afloop van de achtste competitiewedstrijd van de FC Den Haag noemde Jezek Theo van der Burch als één van de twee spelers die een belangrijk stempel op de wedstrijd tegen NAC hebben gedrukt.

Want tot twee keer toe was het Theo van der Burch die de zo snel verkregen voorsprong met opvallende aktie op het nippertje veilig stelde en zodoende voorkwam dat het rustig naar winst spelende FC Den Haag onverwacht met een mogelijk puntenverlies werd geconfronteerd. De eerste keer dat Theo van der Burch voor opschudding zorgde was in de 40e minuut, toen Frans Bouwmeester na een hoekschop de bal in een voor doelman Ton Thie niet meer bereiken hoek prikte. Van der Burch echter haalde met het hoofd de bal van de doellijn. Zeventien minuten voor het einde, toen FC Den Haag nog steeds teerde op de snelle treffer van Sjaak Roggeveen, was het opnieuw het dun behaarde hoofd van Theo van der Burch dat op de doellijn de geslagen Ton Thie te hulp kwam. Nadat Thie een schot van Pogrzeba tegen de lat had getikt, kopte Stanley Bish de terugspringende bal in.

ROOGEVEEN
De tweede speler die van Vaclav Jezek de strijd tegen NAC mocht beschouwen als zijn wedstrijd, was Sjaak Roggeveen. Want zoals Theo van der Burch NAC twee keer van de gelijkmaker afhield, zo schoot Sjaak Roggeveen -nog steeds de enige ex- Holland Sport-speler in het elftal van Jezek- FC Den Haag naar een voorsprong van 2-0. Met deze twee treffers onderstreepte Roggeveen duidelijk de vooruitgang in zijn spel. In het begin leek Roggeveen nog nauwelijks op de slimme doelpuntenmaker die hij in Holland Sport was en had hij vooral ook moeite met zijn conditie. Het werk dat hij in de FC Den Haag moest verzetten, kon hij nauwelijks aan en aan scoren kwam hij niet toe. De gestage vooruitgang drukte hij in het eerste UEFA-Cup-duel tegen Aris Bonneweg met een doelpunt uit en sindsdien speelt hij iedere week een belangrijke rol in de ploeg van Jezek.

KANSEN
Tegen NAC was hij duidelijk de enige die de beheersing kon opbrengen om te scoren. Want de strijd was wat FC Den Haag betreft in de beginfase een soort wedstrijd in het missen van kansen. Nadat Roggeveen al na enkele minuten vanuit vrije positie (na een pass van Couperus) FC Den Haag een voorsprong had gegeven, verzuimden de daarna opmerkelijk combinerende Hagenaars die voorsprong tot (naar het aantal kansen gemeten) vier of vijf treffers op te voeren. Daarna echter verdween de druk en kreeg NAC de gelegenheid zich als een gelijkwaardig, zij het aanvallend vrij krachtloos, tegenstander te ontpoppen.

ZELFVERTROUWEN
Vaclac Jezek verklaarde de matige prestaties, die zijn zo onstuimig gestarte elftal na de beginfase leverde, met onder meer on blik naar boven: 'Het warme broeierige weer maakte pressie-voetbal tot een zware opgave. Daarnaast is NAC beslist sterker geworden. Bovendien had Jezek kunnen wijzen op de handicap dat twee van zijn aanvallers, Paul Roodnat en Harry Hestad, nog steeds geblesseerd zijn, zodat de aanval duidelijk verzwakt was en dat de overal in te zetten Aad Kila (Jezek: 'Hij had beweging, snelheid in het spel kunnen brengen') door een schorsing niet in aktie mocht komen. Maar het gebrek aan schotvaardigheid en het daarna langzaam afglijden naar een niveau dat Jezek als 'niet best' kwalificeerde, vindt niet alleen zijn oorzaak in het weer, de tegenstander of de afwezigheid van enkele spelers. Want FC Den Haag voetbalt dit seizoen nog steeds met te weinig geloof in eigen kunnen. Het aarzelen, het te lang wachten met schieten bijvoorbeeld, valt nog steeds onder de noemer gebrek aan zelfvertrouwen*. NAC kreeg in de tweede helft steeds meer vat op het spel, maar werkelijk gevaar bleef uit. Het doelpunt dat Stanley Bish kort voor tijd maakte, viel bovendien te laat om Den Haag nog te kunnen verontrusten. Toch deerde het verlies Ben Peeters nauwelijks: 'Ik geloof dat NAC goed heeft gespeeld, vooral in de tweede helft. Dit elftal kan meer, het heeft ambitie. Het mist echter nog ervaring bijvoorbeeld. Als ze in de eerste minuten hadden gedaan wat ik gezegd had, rustig spelen en op de mandekking letten, was er nooit zo snel een doelpunt gevallen. Bovendien mist de aanval nog een speler die het kan afmaken, een killer.