Datum plaatsing: 06-01-2023 22:00:00

Verslag en foto's: Eerste overwinning onder Advocaat in uitduel met FC Dordrecht

ADO heeft de eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar met 0-1 gewonnen door een benutte penalty door Bilate.

ADO Den Haag trainer Dick Advocaat kon deze wedstrijd geen beroep doen op de geblesseerde Hugo Wentges en Gregor Breinburg. Verder was Dhoraso Klas ziek en Kishna niet wedstrijdfit. Daarentegen kon hij wel beschikken over de van een langdurige voetbalblessure herstelde Boy Kemper.  Verheydt was weer dusdanig hersteld dat hij op de bank kon plaatsnemen.

Bij Dordrecht kwam ADO wat oude bekenden tegen: speler Benjamin Reemst begon in de basis van de Schapenkoppen. En op de bank zaten in de technische staf oud assistent Michele Santoni die nu trainer van FC Dordrecht is met assistenten Rick Hoogendorp en Virgilio Teixeira.

De uitwedstrijd vorig seizoen tegen Dordrecht eindigde in 3-1. Het Haagse doelpunt kwam op naam van Dhoraso Klas.

Voor de aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de onlangs overleden voetballegende Pele.

Na een rommelig begin met een aantal overtredingen had de thuisspelende ploeg licht overwicht. In de 19e minuut kwam ADO goed weg toen de scheidsrechter Asante niet bestrafte en geen penalty gaf toen een Dordrechtspeler in de 16 werd neergehaald.
In de 21e minuut trad scheidsrechter Gansner wel handelend op toen Severina halverwege het veld door Jari Schuurman met een gestrekt been op zijn achterbeen naar de grond werd gewerkt. De speler mocht daarna met een rode kaart op zak vertrekken.
ADO kwam daarna wat beter in het spel, en creeerde wat kansen. In de 26e minuut moest de Dordrechtse keeper reddend optreden na een schot van Bilate op aangeven van Catic. Een paar minuten later was Severina dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot was te slap om de keeper te verrassen.
In de 41e minuut kwam ADO door middel van een penalty op voorsprong. Nadat Sellouki randje 16 was neergehaald legde de scheidsrechter de bal op de stip. Bilate schoot de bal feilloos in.

Ook de tweede helft begon rommelig. Dordrecht probeerde met de twee wisselspelers die direct na de rust werden ingezet de een man minder situatie recht te trekken. ADO had voorlopig wat rust door de voorsprong. Max de Waal probeerde met een afstandschot de voorsprong uit te bouwen, maar de bal ging hoog over het doel.
Ondertussen liep Verheydt zich warm. De aan zijn enkel geblesseerde speler is weer inzetbaar, maar liet desgevraagd in een interview met de media weten toch nog wel zijn enkel te voelen en met een ingetapede enkel te hebben getraind.
Na een aanval van de thuisclub waarop Koopmans redding bracht, was het daarna aan de andere kant van het veld bijna raak voor Bilate.
Advocaat bracht in de 69e minuut Zwarts en Verheydt in voor Catic en Bilate.
Tien minuten voor tijd veerde het thuispubliek op toen Dordrechtspeler Longo de stand gelijk leek te zetten, maar de bal was daarvoor al over de achterlijn geweest en dus ging het feest niet door voor de Schapenkoppen. ADO was daardoor wel wakker geschud en wist dat de wedstrijd nog niet gewonnen was. Max de Waal ging in de aanval en legde de bal voor op Verheydt, zijn schot schampte de paal.
In de laatste minuten werd de bij een verdedigingsactie geblesseerd geraakte Sellouki door Wehrmann vervangen.

Drie punten mee naar huis uit een matige wedstrijd tegen Dordrecht die al sinds de 22e minuut met 10 man moesten spelen. Maar de eerste volle buit onder trainingschap van Dick Advocaat is binnen.

Komende week speelt ADO twee wedstrijden. Dinsdag wacht de bekerwedstrijd uit tegen Kozakken Boys en vrijdag staat de competitiewedstrijd thuis tegen MVV op het programma.