support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 36 22 9 5 75
2 RJC 36 20 12 4 72
3 GRO 36 21 8 7 71
4 DOR 36 18 13 5 67
5 GRA 36 19 5 12 62
6 ADO 35 16 11 8 59
7 JAZ 36 15 8 13 53
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 36 14 8 14 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 36 13 7 16 46
13 VVV 36 12 9 15 45
14 JAJ 36 10 10 16 40
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 DBO 36 8 9 19 33
19 TOP 36 10 3 23 33
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 22-12-2022 09:42:00

Daryl Janmaat: Mijn grootste fout is dat ik 'ja' heb gezegd


Daryl Janmaat (33) begon het jaar als speler van ADO Den Haag, maar eindigt 2022 als ex-technisch manager van de Haagse club. Hoe is dat zo gelopen?


tekst: Stan Wagtman
 
 
Vlak na het interview op de Frederik Hendriklaan in Scheveningen veert Daryl Janmaat vol blijdschap op en zet hij een looppassje naar buiten in. Even daarvoor heeft hij naar een standplaats met kerstbomen gewezen. En niet zomaar een standplaats: het is die van broer Robin. En die wil de oud-voetballer toch even laten zien. "Hij staat er de hele maand december. Ik ga de komende tijd ook een paar keer meehelpen", vertelt Janmaat trots.
 
Later op de dag geeft hij zijn zoontje, die bij HVV in de onder 12 speelt, training. En dezelfde week staan er nog wat lunchafspraken met vrienden gepland. Het zijn allemaal bezigheden waar een ontspannen en vrolijk ogende Janmaat nu plots ruimte voor heeft. "Dit soort dingen, met de mensen die dicht bij me staan, doen me goed. Ik ben in de positie dat ik niet direct in iets anders hoef te springen. Even landen, dat had ik nodig."
 
 
Sowieso na de afgelopen zestien seizoenen, die altijd in het teken van zijn voetbalcarrière staan. Maar zeker ook na zo'n hectisch jaar als 2022. Een die voor Janmaat eindigt als ex-profvoetballer en voormalig technisch manager, maar waarin hij tot aan juni toch nog gewoon speler van ADO Den Haag is. Al is hij zo vaak geblesseerd, dat het voor hem soms lastig is zich echt zo te voelen.
 
 
Negatieve energie
Vorig seizoen moest hij zo vaak tegen beter weten in het herstel van een blessure aangaan, dat het de 34-voudig international niet in de koude kleren ging zitten. "Ik heb er echt hard voor gewerkt. Maar als je ergens een error hebt, schade hebt, is dat frustrerend. Het heeft me negatieve energie gekost. Thuis werd ik er ook niet leuker op. Die twee keer dat ik een bacterie in mijn knie kreeg, heeft het kapot gemaakt. Het ging niet meer."
 
Janmaat hakt de knoop door en besluit dat hij na het seizoen 2021-2022, waarin hij slechts elf wedstrijden speelt, stopt. Zijn terugkeer bij ADO in januari 2021 verloopt met een degradatie en de misgelopen promotie niet zoals Janmaat had gehoopt. "Spijt heb ik er niet van, hoor. Maar ik had gehoopt dat ik meer van waarde had kunnen zijn. Ik wilde schitteren voor mijn cluppie en ik denk ook dat dat zonder blessures was gelukt."
 
 
De laatste wedstrijd die hij als voetballer meemaakt? Die op 29 mei, thuis tegen Excelsior. Een wedstrijd die iedereen vanwege de sportieve tragiek en de ongeregeldheden in en rondom het stadion nog op het netvlies heeft staan. Al komt Janmaat niet in actie, vanwege een scheur in zijn lies. Alleen bij een heel grote voorsprong zou hij nog een paar minuten in actie komen.
 
Maar doordat die uitblijft, beleeft hij de wedstrijd wel intens en ziet hij alles om zich heen gebeuren. "De raarste wedstrijd die ik ooit heb meegemaakt. Sowieso op het veld, dat je een 3-0 voorsprong weggeeft. Maar ook daarbuiten. Het was één grote chaos. Op een gegeven moment zaten er zelfs mensen die ik niet kende naast mij in de dug-out. Zoiets kan ook alleen bij ADO. Heel bizar om mee te maken."
 
En pijnlijk ook, omdat Janmaat weet dat hij er na die wedstrijd mee stopt. "Ik ben in mijn eerste jaar als prof met ADO gepromoveerd en kon dat ook in mijn laatste doen. De cirkel was rond geweest. Dat maakte die nederlaag extra pijnlijk. Of dat de grootste smet van mijn carrière is? Weet ik niet. De nederlaag tegen Argentinië in de halve finale op het WK 2014 deed ook zeer. Maar deze ook, zeker."
 
 
Een schrale troost is dat hij dan weet dat ADO hem graag als technisch manager wil strikken, waarmee zijn tweede deel van het kalenderjaar begint. "Dit was een beetje de job die ik altijd in mijn achterhoofd had. Oké, ik zou meteen van het veld naar kantoor gaan. Maar er lag ook een plan vanuit de club om intensieve begeleiding te krijgen. Alleen dat is verkeerd uitgepakt."
 
 
Beperkte invloed
Janmaat blijkt in zijn vijf maanden als technisch manager op zichzelf aangewezen en heeft maar beperkt invloed in besluiten die de Haagse club neemt. "Het geraamte van de ploeg stond al toen ik begon. Iedere speler die daarna werd aangetrokken ging in overleg met mij, maar ik had nooit de beslissende stem. Ja, ik stond wel op foto's bij spelerspresentaties, maar mijn invloed was onder aan de streep beperkt. Dat was frustrerend."
 
Daarnaast ontbreekt dus de begeleiding van Janmaat in zijn tijd als technisch manager. Voetbaladviseur Ignacio Beristain van eigenaar Bolt is niet vaak aanwezig, waardoor de Leidschendammer tussen wal en schip valt. "Spelers, algemeen directeur Edwin Reijntjes, de eigenaar: ik zat overal maar een beetje tussenin. Ik voelde me alleen. En ik had vaak geen voldaan gevoel als ik na een dag werken thuis kwam. Ik had zo gehoopt bij ADO iets neer te zetten, iets met een 'Daryl-stempel'. Een scoutingsapparaat, bijvoorbeeld. Maar dat ging gewoon niet."
 
 
Toch zoekt Janmaat de schuld van de 'mismatch', zoals hij het zelf zegt, niet alleen bij ADO. "Mijn grootste fout is dat ik 'ja' tegen de job heb gezegd. Ik had het alleen moeten doen met een ervaren technisch directeur naast me, zoals Klaas-Jan Huntelaar nu met Gerry Hamstra bij Ajax. Onder de huidige omstandigheden, had ik moeten weten dat het niet zou werken. Natuurlijk doet het pijn dat het niet gelukt is. Maar achteraf is dit gewoon een fout geweest."
 
 
Trainersdiploma's
Een fout die hij corrigeert door bij ADO al na vijf maanden op te stappen. Maar denk niet dat Janmaat klaar met de voetbalwereld en de Haagse club is. De oud-international sluit een terugkeer zelfs niet uit. "Maar als het gebeurt, dan als trainer, denk ik. Ik ben van plan mijn trainersdiploma's te gaan halen. Als ik dan bij een club kan gaan trainen, lijkt ADO me een logische keuze."
 
 
Maar dat is allemaal toekomstmuziek. Eerst neemt Janmaat rust en focust hij zich op zijn broer, zoontje en andere naasten, voor wie hij nu echt de tijd heeft.