support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-12-2022 21:41:00

Reijntjes: Mijn kinderen zeggen: Pap, waarom stop je er niet mee?


In één van de meest hectische jaren uit de geschiedenis van ADO Den Haag ging het vaak over de rol van Edwin Reijntjes.


De veelbesproken voetbaldirecteur vertelt over zijn jaar, waarin hij Bolt als nieuwe eigenaar binnenhaalde, fouten maakte rondom Excelsior-thuis, Dirk Kuyt ontsloeg, Dick Advocaat binnenhaalde en van supporters én spelers forse kritiek kreeg.
 
 
tekst: Stan Wagtman
 
 
Als Edwin Reijntjes zittend in zijn kantoor in het Bingoal Stadion wordt gevraagd aan zijn jaar terug te denken, verschijnt er prompt een lach op zijn gezicht. Waar je zou denken dat hij na een jaar vol belangrijke beslissingen en bakken kritiek op zijn functioneren moe van 2022 is, oogt hij dat allesbehalve. De algemeen directeur vertelt, nippend aan een kopje koffie, juist zelfverzekerd over afgelopen jaar.
 
 
Edwin, het jaar begon met de overname van Bolt, die eind februari officieel werd. Waarom die partij?
"Omdat Bolt echt iets met deze club wil. ADO Den Haag moet weer een club worden die structureel meedoet om de Europese tickets. En de club moet financieel gezond zijn. Dat is niet dit of volgend seizoen geregeld, maar dankzij Bolt misschien het seizoen erna. Daarnaast vinden de Amerikanen de jeugdopleiding en de vrouwentak erg belangrijk. Ik ben er nog steeds blij mee dat Bolt doorpakte."
 
 
Je kreeg kritiek omdat je kansrijke overnamekandidaten, waaronder de groep rond Lentze en Jol, buiten de deur zou hebben gehouden. Wat vind je daarvan?
"Ik ken de kritiek, maar het slaat nergens op. Jeroen Lentze en Martin Jol wilden het stadion erbij als ze ADO zouden kopen, maar daar ging de gemeente over en niet de club. Als zij met het juiste bedrag op de proppen waren gekomen en het stadion later met de gemeente hadden afgehandeld, waren zij eigenaar van de club geweest. Ik heb altijd in het belang van ADO gehandeld."
 
 
Een aantal maanden later werd het 29 mei en ging het tegen Excelsior in alles helemaal mis. Hoe kijk je terug op die dag?
"Op een dramatische manier. We leken een succes te gaan boeken dat niemand aan het begin van het seizoen zag aankomen. En vervolgens loopt het zo af op het veld, wordt het stadion afgebroken en ADO vijftien jaar terug in de tijd geworpen."
 
 
Neem je jezelf de ongeregeldheden kwalijk?
"Natuurlijk. Van tevoren hebben we alle scenario’s doorgenomen. Ook die van een pitch invasion. Maar wat er die dag gebeurde en dat er mensen binnen waren die er niet hadden mogen zijn, hadden we niet voorzien. En dat is een misser. Aan de andere kant heeft iedereen die malloten binnen zien komen en liep de halve tribune het veld op. De verantwoordelijkheid ligt in mijn ogen ook bij de supporters."
 
 
De supporters voelen het alsof jij de schuld volledig op hen hebt afgeschoven. Maar er zijn in jullie stadion mensen binnengekomen die er niet hadden mogen zijn. Daar ligt toch de grote fout?
"Dat hadden we beter moeten inschatten. En misschien had ik het richting supporters anders moeten verwoorden, meer naar hun emotie moeten luisteren. Ik wil in ieder geval benadrukken dat we direct volop in veiligheid hebben geïnvesteerd, onder meer door het aantrekken van operationeel directeur Maurice Westerwoudt."
 
 
Niet lang na dat duel stelde je de onervaren Dirk Kuyt als nieuwe trainer aan. Waarom voor hem gegaan?
"Ik ben door Rob Jansen gebeld met het idee Kuyt aan te stellen en Bolt was direct enthousiast. Dirk was een groot voetballer en een merk, dat internationaal aanzien gaf. Dat is waar Amerikanen dol op zijn. Tegelijkertijd dacht ook ik dat het de beste keuze voor ADO was. Of het een inschattingsfout is geweest? Achteraf kun je dat zo stellen."
 
 
Jullie lieten Kuyt lang zitten, na maanden van slechte resultaten. Tot je in een statement zei dat je vertrouwen in hem had en je hem een week later ontsloeg. Dat roept vraagtekens op.
"In dat statement heb ik alleen gezegd dat we voorlopig met Dirk zouden door gaan. We hadden er vertrouwen in dat hij het nog om kon draaien. De bedoeling was om Dick Advocaat als adviseur bij het eerste elftal te betrekken. Daar heb ik op de ochtend van mijn statement bij Dick thuis ook met hem over gesproken. Maar vergis je niet dat er na dat interview het nodige is gebeurd."
 
 
Wat dan?
"De nederlaag tegen Roda JC (0-1, red.), maar ook de transferverzoeken van Ricardo Kishna en Thomas Verheydt."
 
 
Wat hebben die dan veranderd?
"Het zegt iets als belangrijke spelers zo naar buiten treden, een dag voor de wedstrijd. Daardoor wisten we dat er iets moest gebeuren, ook qua saamhorigheid binnen de club. Ik heb toen zelf Bolt geconfronteerd met Advocaat als oplossing voor de rest van dit seizoen. En daarin was ik duidelijk: het was door met mij én Dick of alleen met Dirk. Bolt heeft daarin gekozen."
 
 
In het statement van Kishna en Verheydt krijg je stevige kritiek. Hoe kijk je daar tegenaan?
"Dat statement is gemaakt vanuit een stuk frustratie. Er speelde toen ook veel. En de wijze waarop ze dat geuit hebben was niet zo gelukkig. Maar Thomas heeft aangegeven te blijven, dus wil ik vooral vooruitkijken."
 
 
En nog even over de wens van de spelersgroep om Giovanni Franken terug te halen. De club vraagt de spelers om hun wens. Zij uiten die. En vervolgens wordt er niets mee gedaan.
"Dat kan. Kijk, ik ben ook een Gio-fan. Maar wij hebben besloten hem niet in te laten instappen, om hem te beschermen."
 
 
De supporters uitten al langer kritiek op je. Je bent dit jaar meermaals bedreigd. Er werd gezongen dat supporters naar je huis zouden komen. Welke impact heeft dit jaar op jou persoonlijk gehad?
"Mensen die me kennen zeggen: we wisten dat je zo’n uitdaging niet uit de weg zou gaan. Ik heb bij de commandotroepen gezeten en daar geleerd om randzaken langs me heen te laten gaan. Angstig ben ik niet. Alleen heb ik ook twee dochters en een zoon, die het een stuk vervelender vinden. Zij zeggen wel eens: ‘Pap, waarom stop je er niet mee?’"
 
 
Heb je daar over nagedacht?
"Nee, ik ben een knokker. Ik ben statutair directeur geworden op het moment dat de club failliet was. Als de overname niet door was gegaan, had ik privé gehangen, aan de hoogste galg. Dat ga je niet doen als je denkt: dit trek ik niet. Ik ga nog altijd met plezier naar de club. Misschien ben ik wel een beetje narcistisch, dat ik deze aandacht lekker vind."
 
 
Komende zomer loopt je contract af. Vorig jaar was dat ook zo, toen bleef je alsnog. Ga je nu echt weg?
"Zeker. Mijn klus zit er bijna op. Er is een nieuwe aandeelhouder, er staat een organisatie en de komst van Advocaat is gerealiseerd. Misschien ben ik zelfs eerder weg, als er eerder een opvolger voor mij is. Mijn naam is zo beladen als het over ADO gaat, dat dat voor de club na het seizoen het beste is."