Datum plaatsing: 12-12-2022 09:09:00

Tijdperk Dick Advocaat begint met een valse start

ADO Den Haag met grote cijfers onderuit tegen Almere City

ADO Den Haag, Dick Advocaattekst: Stan Wagtman

Dick Advocaat werd bij zijn debuut als trainer van ADO Den Haag op een nederlaag getrakteerd. Op bezoek bij Almere City was het voor de rust nog prima, maar in de tweede helft ging het voor ADO mis: 4-1.

In een waterkoud Yanmar Stadion in Almere was het moment waarop men in Den Haag zo wachtte dan eindelijk aangebroken: het debuut van Dick Advocaat als trainer van ADO Den Haag. Een ploeg die onder Dirk Kuyt zware eerste maanden van het seizoen heeft beleefd, maar met Advocaat aan het roer wil proberen tóch nog de play-offs om promotie wil halen.

Daarvoor koos de Haagse oefenmeester voor een 4-3-3-systeem, in plaats van voor een 5-3-2-variant die onder zijn voorganger werd gespeeld. Zekerheid, dat moest in ieder geval in de Haagse defensie ingebouwd worden. En in de eerste helft leek het erop dat Advocaat, die in de achterhoede voor de jonge Finn van Breemen koos, daarin was geslaagd. Maar na rust bleek dat er defensief voor Advocaat werk aan de winkel is.

Eigenlijk was de kans in de eerste minuut voor Ilias Alhaft, door een slippertje van Van Breemen, daar al een eerste indicatie van. Aan de andere kant leek het voor ADO niet direct zorgelijk, omdat het lange tijd het enige was wat de ploeg van Advocaat van Almere City te duchten had. De Haagse ploeg verdedigde goed en kwam nauwelijks in de problemen.

Sterker nog: ADO viel frivool aan, creëerde veel kansen en kwam via basisdebutant Malik Sellouki al in de dertiende minuut op voorsprong. Via een vrije trap van Ricardo Kishna werd het niet lang erna bijna 0-2, maar de inzet van de middenvelder ketste via de lat weg.

De ploeg van Advocaat liet na om het duel vroegtijdig in het slot te gooien. In plaats daarvan werd het zeven minuten voor rust 1-1. Na een handsbal van doelman Hugo Wentges kreeg Almere City een vrije trap, die door Jeredy Hilterman werd ingekopt. Het bleek het begin van een rampmiddag voor Advocaat en ADO.

"We hebben in de eerste helft twee kansen weggegeven", aldus Tyrese Asante. "Zelf creëerden we zes of zeven kansen om weg te lopen. Ik denk dat als je effectiever bent, je hier met 0-3 of 1-3 de rust in gaat. En dan ga je hier waarschijnlijk weg met winst. Het is positief dat we de kansen krijgen, maar je moet ze wel maken."

Vlak na rust kwam de Haagse ploeg nog goed weg, toen Wentges een bijzonder makkelijk gegeven strafschop van Hilterman pakte. De doelman toonde daarmee opnieuw aan een penaltykiller te zijn en stopte al zijn derde strafschop van het seizoen. Asante: "Schandalig dat we die tegen kregen. Hij gleed zelf uit, buiten het strafschopgebied. Ik snap er weinig van."

Tien minuten later was Wentges bij een penalty van Westlander en voormalig ADO-speler Lance Duijvestijn tóch geklopt. Die strafschop werd toegekend nadat Daryl Werker de bal op de doellijn uit een reflex wegsloeg en een directe rode kaart kreeg . ADO moest zo met tien man proberen nog iets aan de achterstand te doen, maar kwam daar niet aan toe.

Achteruit gedrukt
De Haagse ploeg werd door Almere City achteruit gedrukt en incasseerde ook nog de 3-1 (via Hilterman) en 4-1 (via Álvaro Peña). Bovendien viel Wentges met een blessure uit, waardoor Luuk Koopmans voor het eerst dit seizoen in de competitie zijn opwachting mocht maken.

Het leek voor de Haagse ploeg een mooie dag te worden, met een doelpunt van Sellouki als fundament voor een overwinning van Advocaats debuut. In plaats daarvan heeft de trainer hoofdbrekens. Want ja, de eerste helft van de ploeg van zijn ploeg was prima. En als ADO voor rust haar kansen had benut, was er zeer waarschijnlijk een zege geboekt. Maar na rust gaf de ploeg de doelpunten te simpel weg.

Daryl Werker baalt na 'Suárez-handsbal' en rode kaart: 'Ik wilde de keeper helpen'
De actie van Daryl Werker deed sterk denken aan de manier waarop Luis Suárez het namens Uruguay in de kwartfinale van het WK 2010 tegen Ghana deed. De toenmalig Ajax-speler sloeg net als Werker de bal uit zijn doel, kreeg ook rood, maar voorkwam daarmee wel een doelpunt. Het enige is dat de strafschop in het geval van Suárez mis ging. Lance Duijvestijn van Almere City benutte het buitenkansje gisteren wel.

"Echt een reflex, niet handig", vertelde Werker na afloop. "Ik wilde Hugo (Wentges, red.) helpen door op de doellijn iets te betekenen. Ik zag de bal komen en wilde hem wegkoppen. Dat haalde ik niet meer. Uit een reflex sla ik vervolgens de bal weg. Als je het analyseert is het heel dom, je wil liever met elf man verder gaan en dan maar een doelpunt incasseren. Het was gewoon geen bewuste actie, maar wel pijnlijk."