rtvwest.nl

Datum plaatsing: 11-12-2022 19:54:00

Advocaat wil versterkingen na dramatisch ADO-debuut: Er moet iets bij

Dick Advocaat en Luuk Koopmans balen van de nederlaag van ADO Den Haag op bezoek bij Almere City (4-1).

In het eerste bedrijf speelde de uitploeg sterk, na rust was de ploeg geen schim meer van het team van de eerste 45 minuten. Volgens de debuterende trainer was het verschil tussen de twee helften dan ook té groot. 'De Kleine Generaal' dringt aan op winterse versterkingen. 'Er moet zeker iets bij.'

In de dertiende minuut kwam ADO nog wel op voorsprong tegen Almere City dankzij een doelpunt van basisdebutant Malik Sellouki. Dat het voor de theepauze bij die ene treffer bleef van Haagse makelij, mag een klein wonder heten. 'We hadden gewoon 3-1 of 4-1 voor moet staan', zegt Advocaat bij Langs de Lijn van Radio 1. 'Dat gebeurt niet en de tweede helft maken we wat onnodige fouten. Dat gebeurde in het verleden ook al. Daar moeten we toch van leren. We moeten ook leren of iedereen goed in het elftal past en ze het aan kunnen lopen.'

Het verschil tussen de eerste en tweede 45 minuten was gigantisch, beaamt Advocaat. 'In de eerste helft stonden wij goed bij elkaar. De tweede helft speelden zij anders en daar hadden wij grote moeite mee. Je ziet hoeveel kansen we kregen (in de eerste helft, red.). We kregen vijf of zes mogelijkheden, die moet je maken want dan speel je de wedstrijd uit.'

Winterse versterkingen
'We missen een paar bepalende spelers van het elftal', vervolgt de ervaren keuzeheer. 'We moeten goed kijken wie er geschikt zijn voor de basis en welke jongens er geschikt zijn om in te brengen. Daar moeten we naar toe en daar hebben we nog drie wedstrijden voor. Er moet iets bij. We hebben nu gezien dat als drie basisspelers er niet zijn, dat dat te veel is.'

Of Advocaat ondanks de nederlaag met een goed gevoel terugkijkt op zijn rentree als coach? 'Wel bij rust toen het nog 1-1 stond. Met tien man werd het een moeilijk verhaal', doelt hij op de rode kaart van Daryl Werker. 'Ik sta een beetje anders te kijken dan ik normaal doe. Je weet wat je kan verwachten. Van de één valt het mee, van de ander tegen. Daar moeten we straks conclusies uit trekken.'

Dat de wedstrijd kantelde in het tweede bedrijf na de rode kaart van Werker, zag ook doelman Luuk Koopmans die als vervanger van de geblesseerd geraakte Hugo Wentges in de 83ste minuut binnen de lijnen kwam. 'We waren niet beter meer dan Almere', constateert de goalie, die bij een 3-1 tussenstand mocht opdraven. 'Volgens mij heeft Hugo last van zijn bovenbeen. Ik ben blij dat ik ff mijn rentree mocht maken, maar op zo'n manier had ik het liever niet gewild. Toen ik Hugo zo zag liggen dacht ik wel: hij heeft écht iets. Ik weet niet hoe ernstig het met hem is. Hij heeft denk ik wel pijn, want anders ga je er niet af.'

Met de blessure van zijn concurrent lonkt mogelijk speeltijd voor Koopmans, die net als onder de ontslagen Dirk Kuijt tot het tweede plan veroordeeld lijkt onder Advocaat. 'Ik heb het niet van Dick gehoord, maar van de keeperstrainer dat Hugo blijft staan. Daar heb ik niet zelf met de trainer over gesproken. Voor mij is het zaak om het op de trainingen te laten zien of in oefenwedstrijden.'