support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 16 9 2 5 29
6 CAM 17 8 4 5 28
7 DOR 16 6 8 2 26
8 NAC 16 7 4 5 25
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JPS 16 5 2 9 17
16 JUT 16 4 5 7 17
17 JAJ 17 4 5 8 17
18 TEL 16 4 1 11 13
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 29-11-2022 09:42:00

'Als de clubs stoppen met bellen, is het voor mij klaar'


Advocaat krijgt tijdens presentatie bij 'zijn' ADO Den Haag zelfs waterige ogen


tekst: Stan Wagtman
 
 
Vrolijk, realistisch, vastberaden en zelfs een tikje emotioneel. Zo oogde Dick Advocaat gisteren bij zijn presentatie als trainer van ADO Den Haag. De 75-jarige Haagse coach weet dat hem een moeilijke klus wacht in 'zijn' stad, maar is vastberaden zijn trainerscarrière met promotie met ADO af te sluiten.
Dick Advocaat en Piet de Zoete ADO Den haag
 
Vlak voordat Dick Advocaat plaatsneemt achter de microfoon in de Ernst Happel Lounge in het Bingoal Stadion van ADO Den Haag, loopt hij even naar een tafel vlak naast het podium toe. Daar zitten Lex Schoenmaker en Piet de Zoete, twee ADO-iconen die de Hagenaar al van jongs af aan kent. De drie kletsen wat, lachen een aantal keer en geven elkaar een klopje op de schouder. De ontspanning en vrolijkheid druipt er vanaf.
 
En niet veel later krijgt Advocaat zelfs waterige ogen als een aanwezige tijdens de persconferentie een ode houdt over hoe bijzonder hij de komst van de Haagse trainer naar ADO vindt. Of Advocaat het oranje shirt van de man wil signeren, is de vraag. De ADO-trainer doet vrolijk mee, gunt de man zijn bijzondere moment en doet hetzelfde bij een journalist die later met hem op de foto wil. "Ik doe Louis van Gaal wel na", grapt Advocaat.
 
 
In alles oogt de Hagenaar ontspannen. Natuurlijk is Advocaat na zo'n lange trainerscarrière niet zenuwachtig voor een persmoment als dit. Maar zijn ontspannenheid kan ook niet los worden gezien van de vreugde die de voormalig bondscoach moet voelen dat hij zijn trainerscarrière bij ADO kan gaan afsluiten. Want Advocaat stelde inderdaad, zoals hij in zijn carrière al zo vaak deed, dat deze trainersklus toch echt zijn laatste wordt.
 
Bij Advocaat staat dat bijna garant voor nog een nieuw avontuur bij een andere club. Maar dit geval is speciaal. De cirkel is voor de Hagenaar met zijn job bij ADO, waar hij in de jeugd en meerdere seizoenen in het eerste elftal speelde, immers rond. Nooit had hij de club als trainer onder zijn hoede, maar de band met ADO bleef altijd. Of Advocaat nu in Sint-Petersburg, Sunderland of Bagdad zat.
 
"Ik keek altijd als eerste wat ADO had gedaan. Dat geeft mijn liefde voor de club wel aan. Waarom ik er nooit eerder trainer ben geweest? Tja, ik had betere aanbiedingen", grapt Advocaat. "Maar ik heb bij ADO mijn opvoeding genoten, dus de club is speciaal voor me. Ik mag het niet zeggen, maar ik heb bij ADO een geweldige tijd gehad."
 
Een jaar en vijf dagen zat Advocaat na zijn bondscoachschap bij Irak zonder trainersklus, tot algemeen directeur Edwin Reijntjes hem opbelde met de vraag of hij de ver afgezakte Haagse club uit de brand wilde helpen. "Ik had meteen het gevoel dat ik dit niet kon laten. Of ik me wel eens verbaas over mijn eigen keuzes? Ja, continu. Als de clubs stoppen met bellen, is het voor mij klaar. Maar ze blijven bellen en dan blijft het toch trekken. Heel vreemd."
 
 
Realistisch
Niet dat Advocaat denkt dat hij het diep gezonken ADO 'even' uit het slop gaat trekken. De Hagenaar is realistisch en weet dat de Haagse club dit seizoen klap na klap heeft gehad en er bepaald niet goed voor staat. De 75-jarige Hagenaar noemt het niet voor niets 'een moeilijke job', al herhaalt hij meermaals dat het 'slechter dan dit' toch niet kan.
 
Want, zo vindt Advocaat, het kan niet zo zijn dat je een aantal maanden geleden een aantal minuten van eredivisievoetbal af bent en het seizoen erna onder aan de ranglijst bungelt. "Er moet wat aan de hand zijn in de groep, anders kan dat niet gebeuren. We moeten het geloof in eigen kwaliteiten terugkrijgen. De resultaten zijn slecht en er hangt een negatief gevoel rondom de club. Het is een risico om het te doen, maar dat neem ik graag."
 
 
Duidelijkheid
Vanaf vandaag gaat hij zijn ploeg zo proberen te preparen voor de komende wedstrijden, dat ADO tóch nog iets van het seizoen kan maken. Door middel van duidelijkheid, zoals Advocaat dat altijd doet. En met een gedegen defensieve organisatie. Iets wat aan het einde van het seizoen moet leiden tot een plek in de play-offs om promotie, die Advocaat vervolgens goed wil afsluiten.
 
Promotie met 'zijn' ADO aan het einde van zijn imposante trainerscarrière, dat zou ook Advocaat als kroon op zijn trainersloopbaan zien. "Als ik straks mijn laatste wedstrijd coach en we bij de gepromoveerde ploegen zitten, dan ga ik wel een traantje laten."
 
Maar voor nu wil een ontspannen maar gedreven Advocaat, 75 jaar oud of niet, vooral 'zijn' cluppie er bovenop helpen.