support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 ZWO 22 17 2 3 53
2 HER 21 14 2 5 44
3 EIN 21 11 6 4 39
4 ALM 22 12 3 7 39
5 VVV 22 10 6 6 36
6 MVV 21 10 5 6 35
7 JAZ 22 9 5 8 32
8 RJC 22 9 4 9 31
9 NAC 22 9 4 9 31
10 WII 21 8 6 7 30
11 TEL 22 7 8 7 29
12 JPS 22 7 6 9 27
13 GRA 22 7 6 9 27
14 ADO 22 6 7 9 25
15 JAJ 22 5 9 8 24
16 DBO 22 7 2 13 23
17 DOR 22 6 5 11 23
18 HEL 22 6 4 12 22
19 TOP 22 5 3 14 18
20 JUT 22 4 5 13 17
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 28-11-2022 08:58:00

Voor ADO komt Advocaat weer uit trainerspensioen


24 clubs en landen, maar zijn ware jeugdliefde had 75-jarige Hagenaar nog niet op zijn cv staan


24 clubs en landen trainde Dick Advocaat (75), maar nooit had hij zijn geliefde ADO Den Haag onder zijn hoede. Tot de Haagse club 'De Kleine Generaal' vroeg om de club er voor de rest van dit seizoen bovenop te helpen, Advocaat 'ja' zei en na zijn presentatie van vandaag - bepaald niet voor de eerste keer - tóch weer op de velden terugkeert.
 
 
tekst: Stan Wagtman
 
Als Dick Advocaat deze morgen voor zijn presentatie bij ADO Den Haag naar de Ernst Happel Lounge in het Bingoal Stadion loopt, richting het veld kijkt en het enorme clublogo op een leeg Midden Noord ziet, zal het besef bij hem ongetwijfeld nóg meer indalen. En een dag later, wanneer Advocaat in een ADO-trainingspak voor het eerst als oefenmeester van de Haagse club op het trainingsveld in Rijswijk staat, nog net even wat meer.
 
Want ja, van deze club, 'zijn' ADO, is Advocaat nu echt de trainer. Vandaag zal de Hagenaar bij zijn presentatie aan de aanwezige media uitleggen waarom hij toch weer werd verleid tot een terugkeer op de velden. En waarom hij het gevoel had dat hij ADO Den Haag juist nu uit de brand moest helpen, waardoor dat wat er niet meer van leek te gaan komen, Advocaat als trainer van de Haagse club, zich dan tóch nog voor doet.
 
 
Wie Advocaat zegt, denkt aan zijn imposante carrière. Zijn succesvolle periodes bij PSV, Rangers en Zenit Sint-Petersburg. Of zijn avonturen als bondscoach van Rusland, Zuid-Korea en uiteraard het Nederlands elftal. Maar bij Advocaat denk je ook meteen aan Den Haag, zijn geboortestad én de stad van de club die hij zo lief heeft.
 
De club waarvoor hij in de jeugd voetbalde, van 1966 tot 1973 en kort in het seizoen 1979-1980 in het eerste elftal actief was én zelfs nog honkbalde. De club die hij op de achtergrond is blijven volgen. Tegelijkertijd is ADO óók een ploeg die hij nooit onder zijn hoede had. Maar de hulpvraag van zijn grote liefde, de club die dit seizoen ver afgleed, haalde hem tóch uit zijn trainerspensioen.
 
Hoewel, trainerspensioen? Talloze keren zei de Hagenaar de voorbije jaren al, vanaf zijn klus als bondscoach van Oranje tijdens het EK 2004, dat het nu toch écht voldoende was. Maar Advocaat is Advocaat. Een voetbaldier, dat diep van binnen moeilijk zonder de sport kan. Gewoon, omdat hij het spelletje te leuk vindt, nog altijd alles op de voet volgt en zich, buiten zijn televisieoptredens, te fit voelt om thuis op de bank te zitten.
 
En dus hield Advocaat op 28 september van dit jaar in een interview met deze krant naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag een terugkeer als trainer tóch maar nadrukkelijk in het midden. Hij ging in op het feit dat hij twee avonturen had afgeslagen, onder meer bij Fortuna Sittard, en op de vraag of dat betekende dat hij dan tóch met pensioen was. "Nou, dat ik 'nee' zei was vooral omdat ik het te ver vond hoor", zei Advocaat lachend.
 
Want dat was een vereiste voor de Hagenaar, dat de reisafstand naar een club redelijk beperkt was. Niet voor niets waren zijn avonturen bij Sparta, FC Utrecht en Feyenoord de laatste jaren qua reisafstanden - uitgezonderd van het avontuur als bondscoach van Irak - allemaal al te doen. Maar ADO, helemaal om de hoek bij Advocaat, ontbrak dus nog op dat lijstje.
 
 
SVV
Voor een uitdaging in de Keuken Kampioen Divisie loopt Advocaat niet weg. De Hagenaar gaat voor het eerst sinds het seizoen 1989-1990, toen met SVV, in de eerste divisie van het Nederlandse voetbal aan de slag. Sindsdien werkte Advocaat telkens op het hoogste niveau in alle landen waar hij actief was, van Engeland tot Rusland en van Turkije tot Nederland.
 
Bij ADO wacht Advocaat een behoorlijke klus. Een karwei dat de donderdag ontslagen Dirk Kuyt, die in het Feyenoord-tijdperk van Advocaat nog bij de Rotterdamse club meeliep en zijn trainersdiploma haalde, niet kon klaren. Maar ook een waarbij er binnen de Haagse club vertrouwen is dat juist Advocaat dat wel kan.
 
Want wat je bij 'De Kleine Generaal' zeker weet, is dat hij een compacte organisatie neerzet en zorgt voor balans in het veld, iets wat hij als één van de besten kan. Resultaatvoetbal, met de beste spelers in de as en duidelijke afspraken, dat gaat er in Den Haag in eerste instantie gespeeld worden. En dat is gezien de stand - ADO staat 16de - hard nodig.
 
 
Of er voor de Hagenaar echt iets te winnen valt? Directe promotie is met 21 punten achterstand op koploper Heracles bijna onmogelijk. Maar ADO zit dusdanig op de bodem, dat het alleen maar beter lijkt te kunnen gaan. En via de play-offs is er nog van alles mogelijk. Die gedachte zal Advocaat ook in zijn achterhoofd hebben. Voorlopig kunnen Nederland én Den Haag in elk geval weer zes maanden van de trainer genieten. En misschien pakt Advocaat zelfs nog een promotie mee. Het zou de cirkel van zijn toch al zo imposante trainerscarrière rond maken.
 
 
'De laatste kans ADO te helpen'
In Den Haag wordt vol enthousiasme gereageerd op de aanstelling van Dick Advocaat. Oud-speler en generatiegenoot Aad de Mos noemt het 'een cadeautje' voor ADO dat Advocaat 'zijn cluppie' uit de brand komt helpen. "Hij zal direct een betere veldbezetting creëren dan die er was. En zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Voor Advocaat zullen ze echt wel harder gaan lopen, spelers hebben respect voor hem."
 
Ook Edwin Reijntjes toont zijn vreugde over de komst van Advocaat. "Wij zagen dat er wat moest gebeuren", zegt de algemeen directeur. "We geloven erin dat ADO met dit spelersmateriaal om promotie moet kunnen meedoen. Dick kan alles en iedereen binnen de club weer bij elkaar brengen. Dat is voor de club nu ontzettend belangrijk. Ik denk dat we nog een mooie zeven maanden tegemoet kunnen gaan."
 
Advocaat zelf laat weten: "Als mensen zich afvragen waarom ik het doe, het verzoek kwam van ADO. Dat is de club waar alles is begonnen voor mij. Dit is de laatste kans om ADO te helpen. Het is de eerste divisie, daar waar ik ooit als trainer van SVV werkte. Dat is lang geleden. Wat we willen bereiken is nu lastig te zeggen. We moeten omhoog en daar gaan we alles aan doen."