support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 16 12 1 3 37
2 ZWO 16 11 2 3 35
3 MVV 16 10 3 3 33
4 EIN 16 8 5 3 29
5 ALM 16 8 2 6 26
6 VVV 16 7 4 5 25
7 JAZ 16 7 3 6 24
8 RJC 16 7 3 6 24
9 WII 16 6 6 4 24
10 JAJ 16 5 6 5 21
11 GRA 16 6 3 7 21
12 JPS 16 5 5 6 20
13 DBO 16 6 1 9 19
14 TEL 16 4 7 5 19
15 NAC 16 5 3 8 18
16 DOR 16 4 4 8 16
17 ADO 16 4 4 8 16
18 TOP 16 5 1 10 16
19 HEL 16 5 0 11 15
20 JUT 16 2 3 11 9
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 19-11-2022 11:54:00

Komt het nog goed met de club?


Chaos op het veld en in bestuurskamer bij ADO


Tegenvallende prestaties, gerommel in het bestuur, spelers die de club willen verlaten: het knettert op alle fronten bij voetbalclub ADO Den Haag. Verslaggever en ADO-volger Stan Wagtman praat ons bij over de stand van zaken.
 
 
tekst: Nico Heemelaar
 
 
Het gaat duidelijk niet goed met de club dit seizoen. Wat is er allemaal aan de hand?
"Heb je even..? Strikt genomen is het op alle fronten chaos. Dat begint al met de sportieve prestaties. Afgelopen zomer was de club bijna gepromoveerd, nu staat ADO op de zestiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Het is dat je niet kan degraderen in deze competitie, anders zouden ze in de gevarenzone hebben gezeten."
 
 
Thomas Verheydt en Ricardo Kishna willen niet meer voor ADO spelen en dat zou te maken hebben met algemeen directeur Edwin Reijntjes. Wat hebben zij tegen hem?
"Verheydt en Kishna zijn belangrijke spelers voor de ploeg. Ze noemen niet direct de naam Edwin Reijntjes, maar zijn het niet eens met de manier waarop de club wordt geleid. Afgelopen maandag kwam Reijntjes met een verklaring waarin hij zei dat spelers en staf bij zichzelf te rade moeten gaan. Ook de wens van de spelersgroep om Giovanni Franken als assistent van Kuyt aan te stellen is genegeerd. De opmerkingen van Reijntjes zijn slecht gevallen bij de spelers."
 
 
'De situatie binnen de club is erg onveilig', zei trainer Dirk Kuyt eerder deze week in het AD. Wat bedoelt hij daarmee?
"Alles wat binnenskamers wordt besproken, ligt in een mum van tijd op straat. Dat maakt het voor iedereen erg lastig om normaal te kunnen functioneren."
 
 
Waarom is technisch manager Daryl Janmaat al na vijf maanden van het toneel verdwenen?
"Vorig seizoen stond Daryl Janmaat nog als speler op het veld, afgelopen zomer is hij in één keer doorgestroomd naar de bestuurskamer. Hem was beloofd dat hij begeleiding zou krijgen om zo bestuurlijke ervaring te kunnen opdoen. Dat is nooit gebeurd. Daar komt bij dat hij geen enkele beslissingsbevoegdheid had. Janmaat heeft de eer aan zichzelf gehouden."
 
 
Afgelopen woensdag verloor ADO thuis van Roda JC. Het moest de wedstrijd zijn waarin de club wilde afrekenen met alle negativiteit van de afgelopen weken. Zou de storm zijn gaan liggen bij winst?
"Dat denk ik niet. Merkwaardig genoeg leek niemand die avond aandacht te hebben voor wat er op het veld gebeurde. In het stadion klonken vanaf de eerste minuut spreekkoren tegen Edwin Reijntjes. Het ging helemaal niet meer om de wedstrijd."
 
 
Het tegendoelpunt van Roda viel, net als in veel andere wedstrijden, in de slotfase. Waar is het Haags kwartiertje gebleven?
"Het is niet zo dat het tijdens het 'Haags kwartiertje' slechter of beter gaat dit seizoen. Het is dit seizoen ook vaak gebeurd dat de club al in het begin van de wedstrijd op achterstand werd gezet. De ploeg heeft al 26 tegendoelpunten geïncasseerd in zestien wedstrijden. Dat zijn er gewoonweg te veel en daarin zit ook een groot deel van het probleem."
 
 
In de afgelopen jaren was er veel gedoe met de Chinese eigenaar United Vansen. Nu is het Amerikaanse bedrijf Bolt van de miljardair David Blitzer eigenaar van de club. Wat verwacht deze van de club en wat is zijn invloed?
"In tegenstelling tot het verleden met de Chinese eigenaar is er van betalingsproblemen geen sprake. De nieuwe eigenaar is serieus bij de club betrokken. Maar wat de verwachtingen zijn, blijft onduidelijk. Reijntjes heeft het namens de club over lange termijnplannen, maar echt concreet zijn die naar de buitenwereld niet gepresenteerd."
 
 
Haalt trainer Dirk Kuyt de kerst?
"Hij heeft nog altijd de steun van algemeen directeur Edwin Reijntjes. De supporters zien Reijntjes het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Als dat gebeurt valt ook een belangrijke steunpilaar voor Kuyt weg. Met een wisseling van de algemeen directeur kun je helemaal opnieuw gaan bouwen, tegelijkertijd is dat niet de oplossing voor alle problemen."
 
 
ADO Den Haag staat nu op de zestiende plek in de Keuken Kampioen Divisie. Op welke plek zouden ze minstens moeten staan met dit spelersmateriaal?
"Aan het begin van het seizoen was iedereen optimistisch. Met de aangetrokken spelers wilde ADO meedraaien in de strijd om promotie naar de eredivisie, wat voorafgaand aan het seizoen ook het grote doel was. Dat is op dit moment ver weg, maar een zestiende plaats is de club onwaardig. Met deze selectie zou ADO hoger moeten staan dan nu het geval is."
 
 
En dan te bedenken dat ze in mei bijna waren gepromoveerd. Je moet er toch niet aan denken als deze ploeg in de eredivisie had gespeeld?
"Of het dan net zo dramatisch had uitgepakt weet ik niet. Als je in de eredivisie speelt, heb je met een andere begroting te maken en is er financieel meer mogelijk. De verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior en alles wat daar om heen is gebeurd met supportersrellen is wel een zwarte bladzijde geworden in de clubhistorie. De wedstrijd heeft een enorme deuk opgeleverd in het imago van ADO. De kater van die wedstrijd is nog duidelijk voelbaar."
 
 
Je bent dit seizoen begonnen als ADO-volger voor het AD. Wat had je van het seizoen voorgesteld?
"Niet dat er zoveel problemen zouden komen. Het is momenteel chaos op alle fronten."
 
Denk je dat het nog leuk is om supporter van ADO Den Haag te zijn?
"De slechte prestaties en al het gedoe achter de schermen hebben hun weerslag op de toeschouwersaantallen. De seizoenkaarthouders komen nog wel, maar verder is het stil in het stadion. Het moedigt ook niet aan om op vrijdagavond lekker een wedstrijdje te gaan kijken."