support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 17-11-2022 09:40:00

Aan Bolt de taak onhoudbare situatie bij ADO op te lossen


Thomas Verheydt en Ricardo Kishna willen onder de huidige omstandigheden niet meer voor ADO Den Haag spelen. De twee bepalende spelers geven daarmee een keihard statement richting algemeen directeur Edwin Reijntjes af, wiens positie wankeler dan ooit is.


tekst: Stan Wagtman
 
 
"Als een ontslag de oplossing zou zijn om de slechte prestaties te voorkomen, zou dat een optie kunnen zijn. Maar volgens mij gaat het elftal niet beter spelen als er weer een nieuwe directeur komt. De bal ligt bij de staf en de spelers." De woorden van algemeen directeur Edwin Reijntjes in zijn statement eerder deze week waren kraakhelder. Opstappen? Nee, dat zou hij niet gaan doen en is volgens hem niet de oplossing.
 
Een nobele gedachte, maar ook eentje waar een groot deel van Den Haag anders over lijkt te denken. Grotendeels was dat overigens al zo. Reijntjes wordt door de supporters onder meer verweten in de onderhandelingen rondom een nieuwe eigenaar, die uiteindelijk Bolt werd, bewust kansrijke kandidaten buiten de deur te hebben gehouden.
 
 
Woedend
Maar met name de wijze waarop hij het dramatisch verlopen duel met Excelsior de Haagse achterban de schuld zou hebben gegeven van de ongeregeldheden, maakt de ADO-supporters tot op de dag van vandaag woedend. En ook bij de spelers was er rondom Reijntjes al het nodige te doen, waarbij in januari van dit jaar een rel rondom de premies van de spelers een hoofdrol speelde. Kritiek was er zodoende altijd.
 
Maar nu Thomas Verheydt en Ricardo Kishna dinsdag een transferverzoek indienden, wankelt de positie van Reijntjes meer dan ooit. De twee gaven aan met het huidige beleid, dat wordt gevoerd door Reijntjes, niet meer voor ADO te willen spelen. Een gevoel dat bij hen werd versterkt door het statement van de algemeen directeur, waarin hij ondanks de wens van de spelersgroep aangaf dat Giovanni Franken niet de assistent van Dirk Kuyt zou worden.
 
Kishna wilde er zelf na het duel met Roda JC weinig over te vertellen. "Ja, het statement van Reijntjes was de reden dat wij ons eigen statement naar buiten hebben gebracht. Daar staan wij volledig achter. Maar ik wil er verder niets meer over kwijt." Ook Verheydt wenst er niet verder op in te gaan. "Bepaalde dingen bij de club zijn niet in de haak. Verder laten we het nu even rusten."
 
 
Twee keuzes
Hoe dan ook is Reijntjes door het signaal van de twee spelers in zo'n positie gemanoeuvreerd, dat hem nog maar twee keuzes resten. Keuzes die voor hem hoe dan ook onplezierig zullen zijn: opstappen en Verheydt en Kishna in het gelijk stellen. Of met de botte bijl de strijd met de twee spelers aangaan. Wat het meest realistisch is en wat het meest kans van slagen heeft?
 
Het antwoord op die vraag weet in feite alleen eigenaar Bolt. Een eigenaar die Reijntjes al die tijd heeft gesteund. En waarvan het niet uit te sluiten valt dat het ook nu weer de kant van Reijntjes, die sinds mei 2021 (interim-)directeur van ADO is, kiest. In dat geval hebben juist de spelers in kwestie een probleem en zal de leiding van de club er alles aan doen zonder hen verder te gaan.
 
Onmogelijke situatie
Maar tegelijkertijd is de steun vanuit de achterban en de spelersgroep zó groot, dat het een onmogelijke situatie op lijkt te leveren als vanuit Amerika de kant van Reijntjes wordt gekozen. In Den Haag lijkt praktisch niemand rond te lopen die niet de kant van de twee ADO-spelers kiest. Dat signaal zullen voetbaladviseur Ignacio Beristain en iedereen gelieerd aan eigenaar Bolt ook wel hebben opgepikt.
 
En daar komt nog eens bij dat trainer Kuyt zijn spelers lijkt te steunen. Iets anders kun je uit het feit dat hij Verheydt en Kishna tegen Roda JC 'gewoon' opstelde immers moeilijk concluderen.
 
Binnen ADO werd woensdag wel over een schorsing voor de twee spelers gesproken, maar de club en Amerikaanse eigenaar kozen ervoor die niet door te voeren. Dat neemt niet weg dat het statement van Verheydt en Kishna in Amerika bepaald niet goed zou zijn gevallen. Op de website van ADO stelde Bolt dat 'de verschillende partijen intensief met elkaar in gesprek blijven', maar de eigenaar zou ook rap met een oplossing voor de situatie willen komen.
 
Voor Reijntjes lijkt het in ieder geval een ongekend lastige opgave te worden om te blijven zitten. Heel Den Haag schreeuwt om zijn vertrek en de druk op zijn persoon wordt alsmaar groter. Maar het is en blijft Bolt, dat Reijntjes in al die maanden volgens de achterban al de laan uit had moeten sturen, maar dat nooit deed. En waarvan het maar de vraag is of ze dat nu wél gaan doen.