Datum plaatsing: 28-10-2022 21:56:00

Verslag en foto's: Helmond Sport te sterk voor ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft vrijdagavond in de uitwedstrijd tegen Helmond een nederlaag geleden. De Brabanders wonnen met 2-1 van ADO. Het enige Haagse doelpunt viel in de tweede helft en kwam op naam van Denzel Hall.

De thuisclub werd afgelopen maandag in Eindhoven door Jong PSV met 6-0 verslagen en staat op de éénnalaatste plaats op de ranglijst. Na de wedstrijd in Eindhoven werd er afscheid genomen van trainer Sven Swinnen. Assistent-trainer Tim Bakens neemt zijn taak nu tijdelijk waar.

De wedstrijd van vanavond betekende een weerzien met het Haagse clubicoon Tom Beugelsdijk, die dit seizoen na twee jaar voor Sparta te zijn uitgekomen, voor drie seizoenen tekende bij de Brabantse club. En natuurlijk ook een weerzien met oud ADO Den Haag keeper Mike Havekotte. Bij de reservespelers van Helmond zat op de bank Robin van der Meer die een aantal jaren bij de jeugd van ADO speelde.

Vorig seizoen eindigde het onderling treffen in Helmond op 15 oktober 2021 doelpuntloos.

Trainer Dirk Kuyt kon vanavond niet over Mario Bilate beschikken. De aanvaller is door de KNVB twee duels schorsing opgelegd nadat hij in de thuiswedstrijd vorige week vrijdag in de eindfase van de wedstrijd de rode kaart kreeg voorgehouden. Verder waren er een aantal wijzigingen in de basisopstelling ten opzichte van vorige week. Dhoraso Klas, Amar Catic en Jordy Wehrmann begonnen dit keer op de bank. Op hun plaats startten Titouan Thomas, Ricardo Kishna en Denzel Hall.

De thuisploeg kwam al snel op voorsprong. In de 4e minuut kon Martijn Kaars een verkeerd gegeven terugspeelbal van Denzel Hall op Guillem Rodríguez onderscheppen en een voorzet op Hakon Lorentzen geven die dit cadeautje wist te verzilveren.
Zoals vaker had ADO in de eerste helft niet veel in te brengen en moest het elftal van Kuyt eerst op stoom komen.
Pas in de 22e minuut wist ADO een grote kans te creeren, het schot van Kishna werd echter door de Brabantse verdediging geblokt. ADO had grote moeite met de Helmonders die erop gebrand waren de vernedering door Jong PSV vorige week recht te zetten.
De rust werd met de 1-0 voorsprong voor Helmond Sport ingegaan.

In de rust bleef Rodriguez in de kleedkamer achter, zijn vervanger was Amar Catic
Een paar minuten na de rust had ADO Den Haag een grote kans om de stand gelijk te maken. Thomas Verheydt had het eerste schot op doel van de wedstrijd, zijn inzet raakte echter de paal.
Even daarna had aan de andere kant Beugelsdijk de 2-0 op zijn schoen. Hij schoot met links de bal rakelings over het Haagse doel.
In de 55e minuut was het dan eindelijk raak, Hall schoot vanuit een rebound vanaf randje 16 de 1-1 achter doelman Mike Havekotte.
ADO ontsnapte in de 60e minuut toen de Brabanders door een overtreding van doelman Wentges een penalty kreeg toegekend van scheidsrechter Blank. Wentges wist namelijk het foutje van daarvoor meteen goed te maken door de strafschop te stoppen
Kuyt wisselde daarna Kishna voor De Waal.
Helmond liet zich na de niet benutte penalty niet van de wijs brengen en kwam in de 66e minuut op voorsprong door weer een doelpunt van Martijn Kaars.
Op slag van het Haags kwartiertje kwamen Zwarts en Esajas in het veld voor Severinga en Breinburg. Later wisselde Kuyt ook Siereveld voor Finn van Breemen. Het haalde allemaal niets meer uit. De Haagse formatie kreeg in de  extra tijd nog wel een paar kansjes, maar de bal werd steeds hoog boven het doel van Havekotte geschoten. Net voor het eindsignaal was er nog wel een grote kans. Uit een corner kopte Asante op het doel, maar Havekotte pareerde het schot. Daarna schoot scheidsrechter Blank de wedstrijd af.

ADO leek de tegenstander flink onderschat te hebben of misschien kon het gewoon niet beter.

Volgende week vrijdag wacht de thuiswedstrijd tegen VVV Venlo.