support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 22-03-1971 11:37:00

Ethische perikelen rond fusie


ADO ontmoedigd


tekst:  Daan Overhoff
 
 
De discussies over een eventuele topclub in Den Haag wonnen het gistermiddag dik van ADO's gezapige 3-1 zege tegen N.E.C. Het Zuiderpark zoemde van de speculaties die dit weekeinde nog in aantal groeiden. Want, loeide zaterdag een plaatselijke krant, de gemeente zou na beraad tussen burgermeester en wethouders staan op de naam FC Den Haag. En Holland Sports Lucas Kroesemeijer zoutte die mededeling nog eens met de uitspraak, dat de fusie tussen zijn club en ADO nu voor honderd procent was afgeketst.
 
Maar voorman Vink, wethouder van sport, jeugd en recreatie bliljkt helemaal geen eisen rond de naam voor het beestje te hebben gesteld. En het is ook niet waar, zoals het leidende duo van Holland Sport zaterdag nog wist te melden, dat de drie betrokken partijen al veel eerder een stuk zouden hebben ondertekend, waarin, als het ooit tot een fusie zou komen, alleen FC Den Haag de naam zou kunnen zijn.
 
 
Herman Choufoer, ADO's voorzitter betaald voetbal, wilde Holland Sport alleen blijken van goeden wille te zijn ten opzichte van de fusie. Lucas Kroesemeijer trok dat in de stroeve start van de onderhandelingen namelijk in twijfel, omdat ADO, in tegenstelling tot Holland Sport, nooit ronduit "Ja" op de fusie kon zeggen. Logisch, omdat de democratische structuur van ADO Choufoer verplichtte eerst verantwoording af te leggen aan zijn ledenraad.
Net zoals wethouder Piet Vink verantwoording schuldig was aan zijn gemeenteraad. Alleen het tweemansbedrijf Kroesemeijer-Kattenburg beschikte in dat op opzicht over een monopoliepositie. Om te bewijzen dat ADO zich niet achter zijn ledenraad verschool, beloofde Herman Choufoer met zijn handtekening die ledenraad de naam FC Den Haag voor te leggen. Dat 'parlement' had het dan maar voor het zeggen.
 
Geen verplichting tot FC Den Haag dus, noch van de kant van de gemeente, noch van de kant van ADO. Maar hoe is nu de stemming in het Zuiderpark? En waarom moest die ledenraad nou zo nodig ADO in de naam hebben in plaats van tevreden te zijn met FC Den Haag als gezonde Topclub? ADO is teleurgesteld, omdat die eis 'ADO in de naam' als een emotionele beslissing van de ledenraad is uitgelegd. De fusie strandde, zo was de opinie, op sentimenten en dat was een belachelijke zaak.
 
 
Inbreng
En ADO schudt een beetje ontmoedigd het hoofd, want de ledenraad besliste haars inziens wel degelijk verstandelijk. Kijk, zegt ADO, bij de fusie zijn drie partijen betrokken en een ieder heeft nu zijn eigen voorwaarden. De een mag er meer hebben dan de ander, omdat zijn inbreng in het geheel groter is.
Hoe groot is nu de waarde van elk van de drie partners. ADO draagt zijn elftal, zijn trainer, zijn structuur, zijn reglement, zijn statuut, zijn administratie, kortom zijn hele hebben en houden bij. Dus ADO in de naam. Zeker, redeneert ADO, als men bedenkt, dat de vereniging ook nog eens een enorme amateur-afdeling heeft. Die sectie heeft met de fusie niets te maken, omdat de gemeente zich niet met amateurs ophoudt. En moet Pietje Puk, die in het 23-ste speelt, dan maar opeens niet meer lid zijn van ADO, maar van de FC Den Haag? Nee, vindt ADO.
 
Ook de gemeente is een partij van gewicht. Zij stopt de nieuwe vereniging immers een bom duiten toe. Akkoord, dus ook Den Haag in de naam. Een combinatie van Den Haag en ADO dus, waarbij het ADO om het even is wat voorop staat. Maar wat, vraagt ADO zich af, draagt Holland Sport nu wel bij?  Niets. Een fusie kan eigenlijk alleen worden aangegaan tussen gelijkwaardige partners en in dat opzicht voldoet Holland Sport niet aan de eisen. Want Holland Sport heeft per 1 juli geen trainer meer, het biedt een gebrekkig spelersarsenaal aan, het heeft nauwelijk een administratie, geen duidelijke structuur. 
 
Nee, zegt ADO, Holland Sport moest eigenlijk blij zijn. De heren Kroesemeijer en Kattenburg dan. Holland Sport heeft een forse schuld. De gemeente lost die voor een groot gedeelte af, waardoor Kroesemeijer en Kattenburg weliswaar financieel nog een beetje bloeden, maar er in ieder geval toch nog heel aardig uitspringen. Bovendien wordt het tweetal, de afgelopen jaren door rumoer omgringd, voor kortere en lange termijn functies aangeboden in het bestuur van een alom gerespecteerde vereniging. Is een eervoller overgang denkbaar?
 
 
Schuldig
ADO vindt van niet. En waarom moeten Kroesemeijer en Kattenburg, juist zij, de zwaktsten in het driemanschap, dan zo nodig de toevoeging ADO weigeren? Holland Sport heeft geen been om op te staan en daar m is die partij de schuldige aan de impasse van de fusiebesprekingen. En niet de ledenraad van het Zuiderpark. Vandaar ADO's teleurstelling.
 
Maar nu de toekomst. Wat te doen als Holland Sport stijfkoppig nee blijft knikken zodra de naam ADO valt? De enige uitweg is dan de naam FC Den Haag. ADO's sectiebestuur betaald voetbal zal terug moeten naar zijn ledenraad om haar dat ultimatum voor te leggen. Interessant is dan of Choufoer c.s. de achterban nog wel zullen adviseren die stap terug te doen in het belang van een topclub in Den Haag. 
 
 
Omweg
De animo voor de fusie lijkt in het Zuiderpark wat weg te ebben nu het ernaar uit gaat zien, dat de financiële zorgeloosheid via een omweg en op wat langere termijn ook is te verkrijgen. De FBO immers ging zaterdag in principe akkoord met de afroming van het aantal betaalde verenigingen van 51 naar 38.
In het uit te werken financieringsplan zouden de zwakke broeders worden aangewezen, terwijl de clubs met een haalbare kaart in een subsidieregeling worden opgenomen. ADO komt dan toch wel aan zijn trekken, terwijl Holland Sport zich nerveus af mag vragen of er ook voor hem een financiele injectiespuit wordt gereserveerd. 
 
Maar, en ADO beseft dat maar al te goed, het gaat nog altijd om een topclub in Den Haag, die, als het over zoveel jaar tot een Europese competitie komt en dat komt het, ook dan in staat is bovenaan mee te draaien. De fusie van nu en de daaraan verbonden gemeentelijke subsidie is de basis voor die garantie. De financiële mogelijkheden breiden zich uit als de regering zoals zij van plan is, over anderhalf jaar de BTW van 14 procent tot 4 procent terugbrengt en de vermakelijkheidsbelasting afschaft. En als dan ook nog eens de sponsor zijn cheque uit mag schrijven voor reclame op de shirts, dan is in Den Haag alles mogelijk. 
 
 
En daarom is ADO ontmoedigd, nu het in zijn blik vooruit door Holland Sport de hand voor de ogen wordt gehouden. Gek?