support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 19-10-2022 10:05:00

Speciale spandoeken, sfeeracties en liefde voor de club


Onlangs werd de redactie van ADOfans benaderd door leerlingen van de Fontys Hogeschool voor journalistiek. In het kader van hun opdracht van school waren ze op zoek naar de supportersbeleving bij voetbal. Wij hebben ze in contact gebracht met het vlaggenteam van ADO Den Haag.


Het resultaat is het onderstaande artikel dat de leerlingen deze week gepubliceerd hebben op hun eigen website. 
 
 
tekst: Sven Schoenmakers en Tijn van Giezen
 
 
Bijzondere spandoeken en een sfeervolle tribune vol blije ADO-supporters die het dameselftal aanmoedigen. Onder leiding van Vlaggenteam Den Haag wordt door een kleine groep supporters met een groot ADO-hart gezorgd voor veel sfeer.  
 
Terwijl de speelsters van ADO Den Haag en Ajax het veld van het Bingoal stadion betreden, wordt het grote spandoek naar beneden getrokken. De speelsters kijken naar een volle eretribune, waar ook het reusachtige spandoek te zien is. Het doek bedekt bijna het hele middengedeelte van de tribune. Logo’s van de grootste sponsor Girl Power Radio en het logo van het Vlaggenteam zijn goed te bewonderen aan de onderkant van het doek. Het grootst zichtbare logo is het logo van het ADO-vrouwenteam. 
 
Toen de Vrouwen Eredivisie begon in 2007 waren er zes clubs die meededen, waaronder ADO Den Haag. Een jaar later werd het sfeerteam van het vrouwenteam opgericht: Vlaggenteam Den Haag.  
Uiteraard zijn ze vandaag ook weer van de partij. Al om negen uur was het Vlaggenteam aanwezig in het stadion om alles te regelen. De spandoeken komen er niet vanzelf. Vandaag is de bezetting iets kleiner, dus moet iedereen nog iets harder werken dan normaal. In het stadion is alleen de tribune achter de dug-outs bezet met publiek. Rechts van de tribune met supporters en achter het doel is de Aad Mansveldtribune, vernoemd naar een voormalig ADO-speler. Op die tribune hebben alle door het Vlaggenteam gemaakte spandoeken een eigen plaats gekregen. Op de stoeltjes ligt een groot doek en aan de rand van de tribune hangen veel kleinere spandoeken, waaronder veel portretten van ADO-speelsters. “Niet iedereen krijgt zo’n portret, je moet het wel eerst verdienen”, zo vertelt Paul. Paul is een fanatieke ADO-supporter en al jaren lid van het vlaggenteam. 
 
 
Terwijl het doek wordt getoond aan de spelers maakt Paul er een aantal foto’s van. Paul beheert het Facebookaccount van het Vlaggenteam en al tijdens de wedstrijd staat het nieuwe spandoek online. Hij staat op de Aad Mansveldtribune zodat hij goed zicht heeft op het nieuwe werk. Het grote doek is getoond en nu moet het weer worden opgerold en meegenomen naar de andere tribune door de rest van het Vlaggenteam. Als het doek niet zou worden weggehaald zou een deel van het publiek de wedstrijd niet kunnen zien en alleen maar de wedstrijd kunnen volgen vanonder een doek. 
 
De wedstrijd is al even bezig en het doek krijgt onder leiding van voorzitter Piet en medeoprichter Henk een prominent plekje achter de goal. Als het doek netjes over de stoeltjes heen ligt, kan die worden vastgemaakt. Alleen is er wel een beetje onzekerheid, want er wordt gele tape gebruikt. De tape is alleen niet zo sterk als de tape die normaal gebruikt wordt. Het team hoopt dat het doek blijft hangen.  
 
Nu het grote nieuwe doek een plek heeft, laat Paul de zelfgemaakte spandoeken zien.  
Die hangen aan de tribune en daarvoor moet je naar beneden lopen, waardoor je even geen zicht hebt op de wedstrijd. Verschillende doeken hangen er. Logo’s van het Vlaggenteam en ADO Den Haag, vlaggen met aanmoedigingsteksten, spandoeken waar de ‘tieten van Den Haag’ op te zien zijn en zelfgemaakte doeken van de speelsters.  Het meest recente doek is van Dante Wammes. De speelster is dit seizoen voor het eerst bij ADO en heeft al een zelfgemaakt spandoek. Deze wedstrijd zat ze op de bank. Opeens is er gejuich te horen. Paul kijkt een beetje onzeker naar boven. “Volgens mij zijn wij het niet”. Hij kijkt naar boven richting de tribune waar de rest van het Vlaggenteam hoofdschuddend naar het veld kijkt. “020 heeft gescoord”, roepen ze.  
 
De Amsterdamse club heeft gescoord, toch is er luid gejuich te horen. Goed te zien is dat tussen de ADO-supporters er ook Ajaxsupporters zitten. ADO- en Ajaxsupporters door elkaar, dat is iets wat niet vaak gebeurt tijdens een voetbalwedstrijd. Het Vlaggenteam heeft er geen problemen mee. “Het levert wel een beetje scheve gezichten op. Ajaxsupporters apart had ook goed gekund.” 
Nu lopen de supporters uit Amsterdam door de Haagse supporters heen. Als een jongetje met een Ajax-shirtje langsloopt wordt er soms hoofdschuddend naar gekeken. “Vandaag laten we hem gaan”, zeggen ze lachend met een knipoog.  
Vlaggenteam ADO Den Haag
 
Er is een kleine opkomst bij de wedstrijd. De tribune die bij wedstrijden van de mannen normaal gesproken wordt gebruikt voor zakenrelaties en genodigden is vandaag de enige tribune die wordt gebruikt. Die zit niet helemaal vol. Er zijn veel kinderen aanwezig, die op deze zondagmiddag hun ouders of opa en oma hebben meegenomen. Uiteraard zijn er ook een hoop meisjes met ADO of Ajax shirtjes die hun helden aanmoedigen. Ze hebben lol tijdens de wedstrijd, maar het grootste doel komt pas na de wedstrijd. Een foto of handtekening scoren van hun grootste helden.  
Populariteit bij vrouwenvoetbal neemt wel toe en vooral bij wedstrijden van het Nederlands vrouwenelftal volgens Lucienne Reichardt, manager vrouwenvoetbal van de KNVB. Zij liet weten: “Deze mate van toename van toeschouwers zien we helaas nog niet bij de Azerion Vrouwen Eredivisie terug, maar er is wel een stijging zichtbaar. Daarnaast zien we dat het aantal tv-kijkers voor de live wedstrijden echt aan het toenemen is. De aantallen zijn vergelijkbaar of soms zelfs hoger dan de wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie. Dit zijn mooie ontwikkelingen waarbij we hopelijk deze lijn de komende jaren door kunnen trekken.” 
 
Als het grote spandoek een mooie plek heeft kan het Vlaggenteam nog tijdens de eerste helft de wedstrijd gaan kijken. De onzekerheid over de tape bleek toch terecht; het waait naar beneden. Al waait het nieuwe doek toch naar beneden. De gele tape is inderdaad net niet sterk genoeg. Een deel van het Vlaggenteam maakt het doek weer vast en tijdens de rest van de wedstrijd blijft het doek mooi op zijn plek liggen.  
 
De ene helft houdt zich bezig met de doeken. Het andere deel van het team zit op de tribune met de rest van de supporters naar de wedstrijd te kijken en hun team aan te moedigen. Tijdens de eerste helft komt een ander lid van het Vlaggenteam met een kartonnen doos aangelopen waar allemaal groen/gele kartonnen flyers in zitten. Hij wordt Marokkaanse Koos genoemd. Een echte ADO-supporter die ook al sinds 2008 bij het Vlaggenteam zit. Hij wordt gezien als ‘de regelneef’ van het Vlaggenteam. Voor de wedstrijd was hij al druk in de weer om alles tot in de puntjes goed te regelen. Tijdens de wedstrijd hielp hij uiteraard met het doek en nu deelt hij de groen-gele kartonnetjes uit. Die zijn multifunctioneel. Als je ze opvouwt dan is het een soort instrumentele waaier. Je kan het tegen je hand, been, je stoel of degene naast je aan slaan. Het maakt een hoop geluid en zo zorgt Koos voor extra sfeer. Alles is uitgedeeld en nu kan ADO extra aangemoedigd worden, want ze staan nog steeds achter.  
 
Koos begint ritmisch met zijn klappertje te slaan en scandeert tussendoor luidkeels ADO. Hij begint en de rest van het publiek doet al snel mee. Een hoop kinderen schreeuwen uit volle borst mee. Als Koos even aandachtig de wedstrijd bekijkt, zetten een aantal meisjes zelf het lied in. Heel hard schreeuwen ze: ADO en klappen dan ritmisch drie keer met hun kartonnen waaier. Een hoop toeschouwers volgen. Zo gaat het de rest van de eerste en tweede helft.  
 
 
Ajax had het betere van het spel en ging met een verdiende voorsprong de rust in. Tien minuten na rust ontstond er een opstootje, na wat geduw en getrek kreeg ADO-speelster Jaimy Ravensbergen een discutabele rode kaart. Sjaak Polak, trainer van ADO, is duidelijk over het veld te horen. Hij is het er net als de ADO-supporters niet mee eens. “Als zij rood krijgt, dan moeten ze allebei rood krijgen”, roept hij naar de scheidsrechter.  
 
“Tien, negen” wordt er in de laatste tien seconden van de 75ste minuut geschreeuwd. “Drie, twee, een, Haags kwartiertje” wordt er gezongen door het ADO-publiek. Terwijl er weer ritmisch met de klappertjes wordt geslagen roepen de meeste supporters Haags Kwartiertje. Niet te verwarren met laatste kwartiertje wat veel kinderen denken. Het Haags kwartiertje is het door ADO-supporters genoemde laatste kwartiertje van de wedstrijd. Dit keer werkt het Haags kwartiertje niet in het voordeel van ADO. In de 78e minuut maakt Ajax er 2-0 van. Het kunststukje van deze zondagmiddag wordt gedaan door Spitse, zij schiet in de 85e minuut de bal van grote afstand in het doel. De eindstand staat op het bord ADO Ajax: 0-3. 
 
Het Vlaggenteam zelf is teleurgesteld over het verlies. Waar vrijdag de mannen wel wisten te winnen van NAC, is het de vrouwen niet gelukt om er een dubbel-winstweekend van te maken.  
Toch heeft het Vlaggenteam ook deze wedstrijd weer een positieve indruk achter gelaten.  
Kinderen en ouders reageren positief als er wordt gesproken over het Vlaggenteam.  
Manager vrouwenvoetbal van de KNVB en voormalig speelster bij ADO Lucienne Reichardt laat weten ook positieve herinneringen te hebben aan het Vlaggenteam: “Sinds ik begonnen ben bij ADO Den Haag in 2008 was er al een harde kern/sfeerteam aanwezig en we zien nog steeds een vaste groep van deze supporters bij de wedstrijden van de vrouwen. Het heeft altijd als thuis gevoeld toen ik daar speelde. Dat zegt iets over de supporters en de club.”