support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 31-08-2022 23:42:00

VI: Van lek tot twijfels bij beleid eigenaar: de onrust bij ADO houdt aan


Niet alleen op het veld kent ADO Den Haag een moeizame start van het seizoen. Op bestuurlijk vlak loopt het niet soepel bij de club. Veel nieuws ligt binnen mum van tijd op straat en er zijn vragen over het beleid van de nieuwe eigenaar.


tekst:  Sander Janssen en Bart Kruijt


In het voetbal bestaan veel wat-als-scenario’s, maar bij ADO Den Haag zal men het vaakst terugdenken aan 29 mei. Slechts 104 seconden was de club verwijderd van een snelle terugkeer in de Eredivisie, na een seizoen vol tumult, overnameperikelen en puntenaftrek. Wat als Excelsior-spits Thijs Dallinga die bal niet had binnengekopt? Misschien was Dirk Kuijt dan in de Eredivisie begonnen als hoofdtrainer. Nu kende hij met drie nederlagen op rij een dramatische start. Zondag werd tegen Jong Ajax (4-0) eindelijk de weg omhoog ingezet. Maar dat liet de problemen zeker niet in één klap verdwijnen.


Hoe zat het ook alweer? Terwijl ADO vorig seizoen ondanks het puntenaftrek meedeed in de topvijf van de Keuken Kampioen Divisie ging het een jaar lang over de aanstaande overname van de club. Het Spaanse Globalon Football Holdings, tevens eigenaar van onder meer Estoril uit Portugal en het Belgische SK Beveren, was de beoogde overnamepartij. Toen een faillissement van ADO dichterbij kwam, koos men voor een eenvoudigere oplossing. Het zou te veel tijd kosten om Globalon te laten doorlichten door de licentiecommissie van de KNVB. Daarom richtte David Blitzer, een Amerikaanse investeerder en mede-eigenaar van Globalon, Bolt ADO Den Haag Holding op om de club over te nemen. Zo hoefde alleen hij te worden gecheckt door de licentiecommissie.
 

Globalon is dus niet de eigenaar van ADO, maar Spaanse invloed is er wel in Den Haag. Ignacio Beristain, die namens Globalon voorzitter is van Estoril, loopt al bijna een jaar rond bij ADO. Op papier is hij adviseur, maar in werkelijkheid heeft hij een flinke vinger in de pap. Beristain wordt door insiders omschreven als een vriendelijke, maar ook dominante man die weet wat hij wil. Zo zou hij zijn zoons hebben laten meetrainen in de jeugdopleiding van ADO. In de media laat Beristain zich nauwelijks zien, terwijl er vragen zijn over zijn rol en het beleid onder nieuwe eigenaar Bolt. ADO wil binnen twee jaar promoveren, maar hoe?


Kritische Geluiden
In april nam Beristain een zeldzame keer de tijd voor een interview op het clubkanaal van ADO, waar niemand echt wijzer van werd. De Spanjaard vertelde ook dat algemeen directeur Edwin Reijntjes op verzoek van Bolt een jaar langer aan zou blijven bij ADO. De Spanjaard was lovend over de bestuurder, terwijl er vanuit de club juist kritische geluiden klonken over Reijntjes. Die geluiden zijn er nog altijd. Reijntjes zou allesbehalve duidelijk zijn en bij zijn manier van leidinggeven worden intern vraagtekens geplaatst. Dat begon al vlak na de overname door Bolt, toen trainer Ruud Brood het veld moest ruimen. De spelersgroep van ADO las dat nieuws op de website van de club en werd daarna pas bijgepraat, zonder dat er een duidelijk antwoord kwam op de vraag waarom Brood werd ontslagen. Hetzelfde overkwam Giovanni Franken, die Brood op interim-basis opvolgde. Hij moest vlak voor de play-off-finale tegen Excelsior via de media vernemen dat Kuijt het van hem ging overnemen.

De aanstelling van Kuijt werd na het mislopen van promotie naar de Eredivisie officieel. Hij kwam uit de koker van Rob Jansen, de zaakwaarnemer die eerder nog onderdeel was van een groep die ADO wilde overnemen van het Chinese United Vansen. Jansen heeft, zoals bekend, een warme band met ADO. Het was dan ook niet geheel toevallig dat de naam van Jansens zoon Michael opdook in de zoektocht van de club naar een nieuwe technisch directeur. Vader en zoon werken voor zaakwaarnemersbureau Wasserman, maar ontkenden al snel dat Michael als td aan de slag zou gaan bij ADO. Toch verzekeren Haagse bronnen dat hij wel degelijk in beeld was.

 Uiteindelijk koos ADO, net als bij de trainerspositie, voor een onervaren technische man. Daryl Janmaat, die ook bij team Wasserman hoort, was niet eens gestopt als voetballer of ADO klopte bij hem aan voor de functie van technisch manager. In werkelijkheid heeft Janmaat, die als manager ook geen tekenbevoegdheid heeft, weinig te vertellen over het technisch beleid en is het Beristain die de touwtjes in handen heeft. Eerder zei Janmaat al tegen VI dat hij samen met Beristain onderhandelt met nieuwe spelers. Uiteindelijk is wel de handtekening van Reijntjes nodig, als enige directielid van ADO. De algemeen directeur wordt langzaamaan moe van vragen over de rol van Janmaat. ‘Denk je nu echt dat iemand met zijn statuur een functie zou gaan vervullen met weinig inhoud?’, vraagt Reijntjes zich af. ‘Ignacio en Daryl adviseren mij op technisch vlak en ik neem vanuit mijn verantwoordelijkheid als algemeen directeur en budget-bewaker uiteindelijk de beslissingen.’

 
Niet optimaal

Dat het technische trio nog niet optimaal functioneert, bleek deze zomer al. ADO zit met een onervaren trainer, een jonge technisch manager en een algemeen directeur die pas net een jaar komt kijken in de voetballerij. De gevolgen ervan zijn al te merken. Bij het opmaken van een nieuw contract voor middenvelder Gregor Breinburg werd over het hoofd gezien dat de verhuiskostenvergoeding die in de verbintenis werd opgenomen veel hoger uitviel dan afgesproken, al verzekert Reijntjes dat dit probleem is opgelost. Vervolgens lekte voor de uitwedstrijd tegen MVV Maastricht via De Telegraaf uit dat het salaris van Thomas Verheydt zo’n vijfhonderdduizend euro per jaar zou zijn. Reijntjes ontkent in alle toonaarden, maar ADO ging wel op zoek naar het lek.

De algemeen directeur weigert te bevestigen of het salaris van de spits boven het salarisplafond van 2,5 ton per jaar uitkomt. ‘De informatie die naar buiten is gebracht is feitelijk onjuist’, laat hij weten. Daarin heeft Reijntjes gelijk, aangezien het salaris van Verheydt geen vijf ton bedraagt. Met bonussen en premies komt het echter wel dicht in de buurt.
Verheydt verbaast zich ondertussen over de gang van zaken bij ADO, waar veel informatie binnen mum van tijd op straat ligt. ‘Ik vind het vrij bizar hoe dat gaat hier. Vorig jaar was het al zo dat er dingen lekten, dit jaar is het gewoon weer hetzelfde. Blijkbaar hoort het er hier bij, bij deze club. Het is hier altijd een beetje onrustig, maar daar wen je niet aan, nee. Dat is gewoon niet leuk. Laat ik het zo zeggen. Iedereen mag dingen roepen, dat maakt mij niet uit, maar ik vind het wel raar. Ik heb gevraagd of mensen konden nagaan waar dit vandaan komt en volgens mij zijn ze daarmee bezig, meer kan ik niet zeggen.’

Kuijt probeert zich niet te laten afleiden door het nieuws. Dat er wéér iets uitlekt bij ADO, neemt hij voor lief. ‘Nee, het verrast me niet. Soms ben je weleens verbaasd, maar ik loop lang genoeg mee in deze wereld om te weten dat dit bij echte volksclubs, en dat is ADO Den Haag natuurlijk, kan gebeuren.’


Onrustig
Voorlopig zal het nog onrustig blijven bij ADO, zeker als de resultaten uitblijven. Geruchten dat de club alweer te koop staat doordat Globalon geen voet aan de grond kan krijgen in Nederland, doet Reijntjes af als een ‘broodjeaapverhaal’. ‘Wellicht is bij een aantal de wens de vader van de gedachte’, laat de algemeen directeur weten. Reijntjes weet inmiddels hoe het werkt bij ADO. ‘Sommige mensen die zeggen dicht bij de club te staan hebben daar baat bij en suggereren naar de media toe dat zij ‘op de hoogte’ zijn. Dat is natuurlijk altijd spannende kost voor de media en dat begrijp ik.’

Het was misschien ook niet toevallig dat het nieuws over Verheydt naar buiten kwam. De zaakwaarnemer van de spits, Danny Ris, is tevens de belangenbehartiger van Elano Yegen. De negentienjarige middenvelder is in conflict met ADO omdat hem een transfervrij vertrek zou zijn beloofd. Vorige week diende in dat kader een arbitragezaak in Zeist. Volgens Yegen hoorde hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen al na twee dagen van Kuijt dat hij niet in de plannen voorkwam. Geheel onverwacht kwam dat nieuws niet, want de jonge middenvelder kreeg vorig seizoen tijdens een verhuurperiode aan MVV al het gevoel dat ADO niet naar hem omkeek. ‘Het lijkt mij best logisch dat mensen van de club mij komen bekijken om te zien wat voor resultaten ik daar behaal. Maar niemand heeft mij bekeken’, zei Yegen vorige week.
De middenvelder, die aasde op een overstap naar Turkije, zag geen perspectief bij ADO. ‘Ik zag het niet meer zitten. Wilde stoppen met voetbal. Er is geen plan met mij bij ADO.’ Toch kreeg Yegen onlangs te horen dat de club tóch met hem verder wilde. ‘Niemand heeft naar mij omgekeken. Ik had onder een auto kunnen liggen en ze hadden nog niks geweten. Ik snap echt niet dat de heer Kuijt nu ineens zegt dat hij toekomst in mij ziet.’
 
Het verhaal van Yegen over het gebrek aan perspectief past bij een beeld dat Jamal Amofa eerder schetste. Waar Beristain tijdens het enige interview dat hij gaf repte over de nadruk die kwam te liggen bij de eigen jeugd en ADO dat op termijn spelers gaat opleiden voor de Europese top, kreeg de 23-jarige verdediger al in april van de club te horen dat er voor hem geen plaats meer zou zijn. Gedesillusioneerd trok Amofa naar Eredivisionist Go Ahead Eagles, waar hij inmiddels basisspeler is. Ook Samy Bourard koos voor een transfervrij vertrek.


Met Janmaat en Beristain als technisch duo werd de selectie in de zomer nog niet voorzien van een kwaliteitsinjectie. Investeringen bleven uit, waardoor ADO afhankelijk was van transfervrije spelers en de huurmarkt. Max de Waal, Jordy Wehrmann, Joël Zwarts en Denzel Hall kwamen op huurbasis over, maar vertegenwoordigen eigenlijk geen waarde voor de club. In de defensie, waar dit seizoen al veel misging, kreeg Kuijt de beschikking over Dirk Carlsson, Daryl Werker en sinds vorige week Amir Absalem. Kan er van de huidige selectie wel verwacht worden dat ze met ADO een serieuze gooi doen naar promotie?
 

Van het netwerk van Globalon heeft ADO in ieder geval nog weinig gebruik kunnen maken. Alleen Titouan Thomas kwam over van Estoril, de club waar Beristain de voorzitter is. De twintigjarige Franse middenvelder speelde echter nog geen wedstrijd in een eerste elftal en Janmaat had voor zijn komst nog nooit van Thomas gehoord. Ook aanvaller Malik Sellouki en Gylermo Siereveld, die werden overgenomen van respectievelijk NK Maribor en NAC Breda hebben nauwelijks ervaring. Slechts twee spelers in de selectie van ADO zijn de dertig gepasseerd: Verheydt en Breinburg. Na de vier beloftenelftallen heeft de club uit Den Haag de jongste selectie van de Keuken Kampioen Divisie, waarmee meteen de vraag is beantwoord wat eraan schort bij ADO. De club mist ervaring, op én buiten het veld.