Datum plaatsing: 29-08-2022 09:29:00

Vleugelspelers staan op: Het ging wel knagen

ADO boekt tegen Jong Ajax eerste zege onder Dirk Kuyt

Joel Zwart, ADO Den Haagtekst: Stan Wagtman

ADO Den Haag boekte tegen Jong Ajax eindelijk de eerste zege (4-0) van het seizoen. De basis werd gelegd door buitenspelers Joël Zwarts (23) en Xander Severina (21), die een goede klik hebben en samen bij alle doelpunten direct betrokken waren.

Natuurlijk was er na afloop van het duel met Jong Ajax voldoende ruimte voor verbetering bij buitenspelers Joël Zwarts en Xander Severina. Eerstgenoemde had de bal in de slotfase een aantal keer breed moeten leggen voor een ploeggenoot en Severina was, tot aan zijn doelpunt in minuut 38, niet goed omgesprongen met zijn kansen.

Maar buiten dat, was er weinig aan te merken op het spel van de twee buitenspelers, die zondag hun visitekaartje afgaven. Zwarts (een doelpunt en een assist) en Severina (twee doelpunten en een assist) waren samen bij alle Haagse goals betrokken.

Het glansrijke en vooral productieve optreden van de twee was een groot contrast met de eerste duels van dit seizoen. De van Jahn Regensburg gehuurde Zwarts oogde daarin vaak ongelukkig en in de afronding nog niet zo scherp als hij in zijn laatste seizoen in Nederland was, toen hij voor Excelsior tien keer scoorde en tien assists gaf.

"Ik voel dat ik nog niet het wedstrijdritme heb dat ik in mijn tijd bij Excelsior had. Ik kom uit een moeilijke periode. Het maakt dat ik het in wedstrijden lastiger heb en het lastig is om beslissend te zijn voor het team. Zeker als dat sowieso niet draait", zegt Zwarts.

Xander Severina, ADO Den HaagBang
En bij Severina bleef, net als in de voorbije jaargang, rendement achterwege. Zijn acties zagen er altijd dreigend uit, maar tot zondag scoorde de 21-jarige aanvaller nooit een officieel doelpunt voor ADO. En dat terwijl er toch al 27 officiële wedstrijden voor de Haagse ploeg op zijn teller stonden. "Dat ging aan me knagen", geeft Severina toe. "Vorig seizoen hield ik me soms een beetje in, omdat ik bang was om fouten te maken. Maar dit seizoen merk ik aan alles dat ik lekker in mijn vel zit. Alleen moet die eerste dan nog wel vallen. Als het gebeurt, voelt het als een opluchting."

De aanzet voor de mooie middag voor ADO en dus met name voor de buitenspelers, gaven de twee al binnen 120 seconden. Een combinatie tussen Zwarts en Severina, die de bal perfect op het hoofd van de eerstgenoemde legde, betekende de snelle 1-0 voor de Haagse ploeg. "Het is mooi dat juist Joël die bal binnenkopte. We hebben een goede klik, ook buiten het veld. Ik zie hem als mijn grote broer", vertelt Severina.

De vleugelspeler, die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd, ging na zijn vroege assist vrolijk door en maakte zeven minuten voor rust, na een pass van Max de Waal, dus zijn eerste doelpunt voor ADO. Vlak na de rust scoorde diezelfde De Waal op aangeven van Zwarts de 3-0. En de 4-0, een fraaie knal van Severina in de kruising, was het slotakkoord.

ADO Den Haag, Xander SeverinaConcurrentie
Kuyt vertelde na afloop te hebben genoten van zijn twee buitenspelers, die hij goed vond spelen. "Bij Xander zie je dat hij steeds meer met gevoel afrondt en Joël is altijd dreigend en creëert kansen. Vandaag was het rendement er gelukkig naar en dat is lekker, vooral voor die jongens zelf", zei Kuyt.

En met name voor Severina misschien wel precies op tijd. ADO hoopt voor het sluiten van de transferperiode (woensdag 23.59 uur) nog een rechtsbuiten aan de selectie toe te voegen, die de concurrentie met Severina moet aangaan.

Hoe dan ook zal het optreden van Zwarts en Severina ADO, dat tegen Jong Ajax met name in de eerste helft verdedigend soms wat onzeker oogde, vertrouwen geven richting de rest van het seizoen. Met twee buitenspelers die leveren en een spits die er vorig seizoen bijna veertig maakte, lijkt de ploeg van Kuyt zich om doelpunten in ieder geval geen zorgen te hoeven maken.

Kuyt blij met goede in plaats van slechte start
"In plaats van een slechte start, die ons dit seizoen een aantal keer nekte, startten wij nu juist heel goed. De spelers hebben het echt verdiend, al is het als beginnend trainer ook wel fijn dat je een keer wint. Doe je dat in dit vak niet, dan heb je een probleem", zei de opgeluchte Dirk Kuyt.