support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 17 12 2 3 38
2 RJC 17 9 5 3 32
3 EMM 17 9 5 3 32
4 ADO 17 8 6 3 30
5 GRA 17 9 3 5 30
6 NAC 17 8 4 5 28
7 CAM 17 8 4 5 28
8 DOR 17 6 9 2 27
9 GRO 17 7 4 6 25
10 HEL 17 7 3 7 24
11 JAZ 17 7 3 7 24
12 EIN 17 5 8 4 23
13 VVV 17 6 5 6 23
14 MVV 17 5 4 8 19
15 JUT 17 4 6 7 18
16 JAJ 17 4 5 8 17
17 JPS 17 5 2 10 17
18 TEL 17 4 2 11 14
19 DBO 17 3 2 12 11
20 TOP 17 2 2 13 8
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
NOS

Datum plaatsing: 21-08-2022 11:01:00

Grote problemen voor Kuijt: geen goals, geen punten, maar WEL een lek


Drie wedstrijden gespeeld: nul punten en slechts één doelpunt. Nooit begon ADO Den Haag, dat sinds deze zomer wordt gecoacht door 104-voudig Oranje-international Dirk Kuijt, zo slecht aan een seizoen.


Vrijdagavond ging het in Maastricht al in het begin mis. MVV zocht meteen vanaf het beginsignaal de weg naar voren en vond spits Koen Kostons, die de thuisploeg al na vijftien seconden op voorsprong schoot.
 
ADO kwam die klap niet meer te boven en verloor, ondanks een treffer van spits Thomas Verheydt, met 3-1. "Ik wil eigenlijk een scheldwoord gebruiken, maar dat ga ik niet doen. Er zit zoveel meer in...", verzuchtte Kuijt na afloop in gesprek met ESPN.
 
 
Scheve gezichten
Sinds de aanstelling van de jonge trainer, die tot dusver alleen Feyenoord onder 19 onder zijn hoede had, zijn de spotlights nog meer op ADO gericht. Over Kuijt heeft iedereen een mening, zeker als de resultaten teleurstellend zijn.
 
Op het brutale officiële Twitter-account van MVV werd Kuijt al voorafgaand aan de wedstrijd van vrijdagavond op de hak genomen.
 
MVV Maastricht
@mvvmaastricht
Onze tegenstander van vanavond, ADO Den Haag, verloor de eerste twee wedstrijden van het seizoen. Maar als er één iemand is die weet hoe hij het weer strak moet trekken, is het hun trainer wel. We moeten dus op onze hoede zijn. #MVVADO
19:08
19 augustus 2022
 
Kuijt moest zich naast de sportieve problemen afgelopen week meteen al bezighouden met randzaken. Bij ADO ontplofte een bommetje toen De Telegraaf schreef dat het topsalaris van topscorer Verheydt (naar verluidt 500.000 euro per jaar) voor scheve gezichten zou zorgen bij zijn teamgenoten.
 
 
ADO-directeur: 'Salaris Verheydt niet zo hoog'
Algemeen directeur Edwin Reijntjes ontkent dat ADO jaarlijks een half miljoen euro overmaakt aan Verheydt, zoals De Telegraaf schreef. "Hij verdient geen vijf ton, natuurlijk niet. Hij gaat ook niet door het salarisplafond van 2,5 ton", aldus Reijntjes.
 
De 30-jarige Verheydt scoorde afgelopen seizoen dertig keer en kreeg deze zomer aanbiedingen van andere clubs, maar koos ervoor om zijn contract bij ADO te verlengen. De club hoopt met Verheydt zo snel mogelijk terug te keren in de eredivisie. De bonkige spits maakte de enige Haagse treffer tot nu toe.
 
"Dat verhaal is niet van invloed geweest op de ploeg", zei Kuijt na het duel met MVV. "Maar het is vervelend dat mensen binnen de club hun ongenoegen uiten via de media. Dat vind ik heel erg kwalijk. Ik denk dat we weten waar het zit, dus ik hoop dat de club het zo snel mogelijk oplost."
 
 
Veel liever richt Kuijt zich volledig op de prestaties van zijn elftal. Er is wat hem betreft één sleutelwoord: vertrouwen. "Dat is zo belangrijk in voetbal. Dat hebben we nodig. Een gelukje waarmee we over het dode punt komen. Als we daar doorheen zijn, dan kunnen we een stap voorwaarts maken."
 
 
'Typerend doelpunt'
"Kuijt hamert op het vertrouwen. Daarin heeft hij voor een groot gedeelte ook wel gelijk", zegt verslaggever Jim van der Deijl, die ADO volgt voor Omroep West. "Als je de kansen ontleedt, dan vraag je je af hoe het kan dat ze niet worden afgemaakt..."
 
ADO kwam tegen MVV tot liefst 26 schoten, waarvan zeven op doel. Alleen Verheydt maakte een goal. Van der Deijl: "Dat doelpunt was typerend voor het aanvalsspel op dit moment. Voordat het raak was, werd de bal tot twee keer toe van de lijn gehaald. Het kost ze heel veel energie om te scoren."
 
 
Aan het begin van het seizoen sprak ADO de ambitie uit om komend jaar terug te keren naar de eredivisie. Vooralsnog staat de club laatste. "Dat is heel pijnlijk", constateerde Kuijt, die nog niet van een crisis wil spreken.
 
Van der Deijl denkt niet dat er intern al aan de coach wordt getwijfeld. "Het zou wel paniekvoetbal zijn als ADO nu al terug zou krabbelen. Directe promotie wordt waarschijnlijk lastig, maar ze kunnen nog zomaar meedoen om een periodetitel."
 
 
Spaanse invloed
Om alsnog aan de doelstelling te kunnen voldoen, wil ADO komende week nog een aantal (transfervrije) aanwinsten presenteren. Een nieuwe linksback is in aantocht en naar een rechtsbuiten wordt nog gezocht.
 
Het selectiebeleid zou op papier in handen moeten zijn van technisch directeur Daryl Janmaat (33), die pas dit voorjaar is gestopt als voetballer. In de praktijk heeft de Spanjaard Ignacio Beristain de grootste vinger in de pap.
 
Beristain heeft namens het Amerikaanse voetbalconcern Bolt, dat ADO sinds begin dit jaar in handen heeft, de leiding in Den Haag. Hij is tevens president van voetbalclub Estoril, die uitkomt op het hoogste niveau in Portugal.
 
 
Netwerk in voetballerij
Van der Deijl: "Ik hoor van mensen in en om ADO dat Beristain een vriendelijke man is. Hij heeft een netwerk in de voetballerij vanwege zijn werk in Portugal, maar ik weet niet of hij ook de Nederlandse competitie goed kent."
 
"Janmaat is feitelijk nog een trainee. Hij loopt mee met Beristain, dan weer met de algemeen directeur en dan weer bij de jeugdopleiding. Je kan je afvragen of ADO daar niet gewoon een ervaren rot neer had moeten zetten, met Janmaat ernaast."
 
Gezamenlijk hoopt de ADO-leiding de selectie dus zo snel mogelijk te versterken, zodat de weg omhoog kan worden ingezet. Om te beginnen volgend weekend, thuis tegen Jong Ajax.