support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 RJC 7 6 0 1 18
2 VVV 7 4 2 1 14
3 GRO 7 4 1 2 13
4 CAM 7 4 1 2 13
5 GRA 7 4 1 2 13
6 EMM 7 3 3 1 12
7 ADO 7 3 3 1 12
8 JAZ 7 3 2 2 11
9 DOR 7 2 4 1 10
10 JUT 7 3 1 3 10
11 JPS 7 3 1 3 10
12 EIN 5 2 3 0 9
13 WII 6 2 2 2 8
14 MVV 6 2 1 3 7
15 NAC 7 2 1 4 7
16 HEL 7 2 1 4 7
17 DBO 7 2 0 5 6
18 TOP 6 1 1 4 4
19 JAJ 6 0 1 5 1
20 TEL 7 0 1 6 1
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 31-07-2022 16:45:00

Daryl Janmaat: 'ADO moet zo snel mogelijk naar de Eredivisie'


Blijven voetballen werd door aanhoudend blessureleed steeds lastiger en dus besloot Daryl Janmaat (33) om toe te happen toen hij de kans kreeg om de nieuwe technisch manager van ADO Den Haag te worden.


tekst: Bart KruijtEen gesprek met de voormalig international over het einde van zijn spelersloopbaan en de start van een nieuwe carrière. "Ik ben heel erg nieuwsgierig naar wat ik allemaal ga ervaren."

Tijdens het interview houdt Daryl Janmaat (33) met een schuin oog de telefoon die voor hem op tafel ligt goed in de gaten. Het is allemaal nog even wennen, zijn nieuwe leven als technisch manager. Nog geen twee maanden geleden was Janmaat nog gewoon speler van ADO en zat hij, ondanks een scheurtje in zijn lies, bij de selectie voor de thuiswedstrijd tegen Excelsior in de finale van de nacompetitie. Hoe dat duel verliep, is bij iedereen wel bekend. Vanaf de kant zag Janmaat hoe een zeker lijkend succes toch nog werd verspeeld en dat niet ADO, maar Excelsior terugkeerde naar de Eredivisie. Voor ADO volgt een nieuwsei-zoen in de Keuken Kampioen Divisie.


Hoe kijkt u nu terug op die wedstrijd tegen Excelsior?
"Het was natuurlijk een behoorlijke klap. Voor de club, voor de spelers; voor iedereen eigenlijk. Niet eens dat je niet promoveert, want dat kan gebeuren, maar puur de manier waarop het misging. 3-0 voor, met nog tien minuten op de klok, en het dan niet halen... Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. De kater was er zeker, maar ik denk er niet vaak meer aan terug, om eerlijk te zijn. We kijken weer vooruit, gaan nu gewoon door en willen in het aankomende seizoen alsnog promoveren. Ik merk dat iedereen binnen de club er zo in staat. Excelsior is hier geen thema meer."


Kunnen we de mislukte promotiewedstrijd een passend slotstuk van uw terugkeer als speler bij ADO noemen?
"Zo zou ik het niet willen omschrijven, maar ik begrijp wel wat je bedoelt. Bij de club was het in de afgelopen anderhalf jaar ontzettend chaotisch en ik heb zelf door blessureleed niet kunnen brengen wat ik gewild had. Toen ik hier binnenkwam was ik al geblesseerd, maar ik hoopte dat het snel weer beter zou gaan. Dat is eigenlijk niet gebeurd en dat is gewoon heel erg jammer. Maar ik heb in de afgelopen anderhalf jaar ook nog wel genoeg kunnen genieten, hoor."
Vorig seizoen hebben we het sportief toch heel aardig gedaan met de ploeg en in een fase echt leuk gevoetbald. Periodetitel gewonnen, finale van de nacompetitie gehaald. Als speler krijg je ook niet heel veel mee van wat er in de bestuurskamer gebeurt. Je hoort weleens wat via de media, en we werden zo af en toe op de hoogte gehouden door mensen binnen de club, maar je bent toch vooral bezig met wat er op het veld gebeurt. Jammer dat ik zelf niet wat vaker op dat veld kon staan. Je probeert de andere jongens natuurlijk wel te helpen, maar ik was tegelijkertijd ook druk met mezelf. Steeds weer proberen om terug te komen. Ik heb keihard gewerkt, wat dat betreft kan ik mezelf niets verwijten. Maar het wilde gewoon niet meer."Het was vooral de knie die niet meer wilde.
"De problemen zijn ooit begonnen bij SC Heerenveen. Ik had steeds last van mijn kraakbeen en een meniscus die een paar keer scheurde. Ik ben zes, zeven keer geopereerd in mijn carrière. Steeds weer die knie open maken, daar wordt-ie natuurlijk niet beter van. En toen kreeg ik in Engeland ook nog een bacterie in mijn knie, dat heeft de boel helemaal verzwakt. Dat is zelfs twee keer gebeurd, door een prik die ik regelmatig kreeg ter bescherming van mijn kraakbeen. Pure pech, al had die tweede prik misschien niet meer gegeven mogen worden. Maar goed, dat kan je niet meer terugdraaien. Ik zal nu in ieder geval nooit meer een prik nemen, dat weet ik wel. Twee keer lag ik in het ziekenhuis aan een infuus, ik ben daar echt goed ziek van geweest. Daarna is het eigenlijk nooit meer helemaal goed gekomen met die knie. Ik heb altijd hoop gehouden dat het beter zou worden, maar ik ben altijd last blijven houden. Bij het optrainen kreeg ik ook steeds te maken met terugslagen. Op een gegeven moment moet je dan toch voor je-zelf concluderen dat het beter is om de eer aan jezelf te houden en ermee te stoppen."Hoe moeilijk was het om die conclusie te trekken?
"Natuurlijk, in een ideaal scenario bepaal je zelf tot wanneer je doorgaat. Ik ben nu een soort van gedwongen om te stoppen en dat is niet leuk. Aan andere kant: dit is ook part of the job. Blessures horen er nu eenmaal bij en ik ben blij met de hele mooie carrière die ik heb gehad. Alles meegemaakt: in de Nederlandse top gespeeld bij Feyenoord, het Nederlands elftal gehaald, aan een WK deelgenomen, bijna 150 wedstrijden in de Premier League achter mijn naam... Hartstikke mooi. Ik had het graag allemaal nog iets verder willen uitbreiden, maar ik kijk vooral met een heel goed gevoel terug. En door al die blessures voelde het ook gewoon goed om te stoppen. Dat is wel fijn, dat ik dat gevoel erbij heb. Niet dat ik nu langs het veld sta en denk: had ik daar nog maar gestaan. Het kriebelt niet meer, nee. Ik heb het wel redelijk snel kunnen afsluiten."Wanneer hakte u de knoop over het beëindigen van uw carrière door?
"In het afgelopen seizoen dacht ik er al steeds vaker over na en richting het einde van het seizoen zijn we in gesprek geraakt over de functie van technisch manager. Ignacio Beristain, die namens de investeerders die ADO hebben overgenomen verantwoordelijk is voor wat er bij deze club gebeurt, vroeg me of het niets voor mij zou zijn. Tijdens de play-offs heb ik dat even losgelaten, maar daarna heb ik er tijdens mijn vakantie eens goed over nagedacht en besloten om het te doen. Toen ik hier anderhalf jaar geleden terugkeerde, was het al de intentie dat ik ook na mijn spelersloopbaan binnen de club actief zou blijven; in wat voor rol dan ook. Deze rol lag nu open. Ik had altijd wel interesse in deze functie, dus ik greep de kans nu graag aan."Het klinkt als een behoorlijke gok, van zowel de club als van u. Welke garantie is er dat u een goede technisch manager bent?
"Belangrijk om te vermelden is dat ik deze baan alleen graag wilde aannemen omdat we alles in overleg gaan doen. Ik ben niet perse in mijn eentje verantwoordelijk; ik heb veel overleg met Ignacio en algemeen directeur Edwin Reijntjes. Zij begrijpen ook wel dat ik niet in één keer de stap kan maken van voetballer naar de directeur die hier alles kan gaan leiden. Het is nu vooral veel leren en bij veel dingen betrokken zijn. In alle e-mails sta ik steeds in de cc, zodat ik kan zien welke dingen er spelen en hoe dat loopt, en in september ga ik nog een managementcursus volgen.' 'Ik wil hier gewoon rustig inrollen. Het is niet de bedoeling dat alles direct op mijn bordje terechtkomt, want ik weet heel goed dat ik het niet allemaal alleen kan. Als ik het in mijn eentje had moeten doen, had ik deze baan ook helemaal niet gewild. We doen het samen, met ook Dirk Kuijt als hoofdtrainer daar natuurlijk nauw bij betrokken. Met zijn vieren proberen we steeds op één lijn te komen. En van daar-uit worden dan de beslissingen genomen."Wie doet op dit moment dan de onderhandelingen over nieuwe spelers?
"Dat doe ik en dat doet Ignacio. We doen dat een beetje om en om. Zaakwaarnemers en clubs weten ons ook allebei te vinden. Het is zo dat Ignacio op dit moment beslissingen neemt over het budget, maar ik kan zeker zelf ook knopen doorhakken. Doordat we veel met elkaar in contact zijn, weet ik tijdens dat soort gesprekken ook precies hoe het zit en wat er mogelijk is."Begrijpt u dat supporters misschien liever een meer ervaren technisch manager hadden gehad?
"Natuurlijk kan ik dat ergens wel begrijpen. Maar goed: ik ben nu aangesteld en ik bespreek alles met ervaren mensen om me heen. Wat kan ik er verder over zeggen? Ik kan andermans mening hierover toch niet veranderen. Ik doe het op mijn manier; als het goed is is het goed, als het niet goed is, dan hoor ik het wel. Ik sta er wat dat betreft heel gemakkelijk in. Ervaring moet je toch opdoen. En als je hier een oude vent op mijn positie hebt zitten, dan roepen de mensen weer dat het tijd is voor een frisse wind. Wat dat betreft is het ook nooit goed. Ik ben er met een open vizier ingegaan en ga overal meekijken. Binnenkort ga ik eens bij Martin van Geel langs en ik wil graag nog wat meer ervaren technisch directeuren bezoeken. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar wat ik allemaal ga ervaren."Zo klinkt het haast meer als een snuffelstage.
"Dat is het natuurlijk niet. Dit is niet vrijblijvend, want ik ben gewoon verantwoordelijk. Ik moet ervoor zorgen dat er een goed team staat voor het eerste elftal, ik ga kijken wat er vanuit de jeugd doorkomt, het hele pakket. Maar, zoals gezegd: ik doe het niet in mijn eentje. Ik heb nu voor twee jaar getekend en we gaan kijken of dit voor beide partijen zal gaan bevallen. Ik zie het vooral als een enorm mooie uitdaging, die ik met heel veel plezier en ambitie ben aangegaan. En ik ga er het beste van maken, door dicht bij mezelf te blijven en het op mijn eigen manier in te vullen.'Er gaan geruchten dat Rob Jansen, uw zaakwaarnemer én die van Dirk Kuijt, ook een behoorlijke vinger in de pap heeft gekregen.
"Kijk, Wasserman is natuurlijk een groot agentschap, waar je altijd spelers vandaan kan halen. Ze hebben een groot netwerk, dus daar kan je je voordeel mee doen. En wij hebben natuurlijk goed contact met Rob, dat is duidelijk. Maar het is niet zo dat Rob bepaalt wat ik doe of wat wij doen. Helemaal niet, zelfs. Ik snap wel dat er mensen zijn die denken dat Rob veel in-vloed heeft in wat er hier gebeurt en in welke keuzes wij maken, maar als je kijkt naar de spelers die we tot dusver gehaald hebben: daar zit er niet één van Wasserman bij. Dus zo kan je dat direct ontkrachten."Net als u begint ook Dirk Kuijt aan iets nieuws.
"Het is leuk om weer met Dirk samen te werken. Ik heb met hem samengespeeld bij het Nederlands elftal en toen was hij ook altijd al bezig met andere spelers. Wat ik tot dusver van hem gezien heb als trainer, is erg positief. En Dirk heeft natuurlijk ook een bepaalde naam, waar we van proberen te profiteren. Dirk kan zeker als een magneet werken voor spelers die we willen aantrekken, dat geloof ik direct. Of ik zelf geen trainer had willen worden? Daar heb ik wel over nagedacht hoor, en misschien is dat nog iets voor in de toekomst. Maar voor nu ben ik wel even klaar met het veld. Ja, zo voelt het wel een beetje. Misschien heeft dat deels met mijn blessures te maken, ik kan het niet helemaal verklaren, maar op dit moment vind ik de functie die ik nu heb veel interessanter."Hoe is het contact met de nieuwe eigenaren?
"Erg goed. Ignacio is het aanspreekpunt van Bolt, hij is verantwoordelijk voor ADO en Estoril (een Portugese club uit de Bolt-portefeuille, red.), en ik heb dagelijks contact met hem. We werken goed samen en tegelijkertijd geeft hij me veel vrijheid.
Ignacio hecht voor mijn gevoel veel waarde aan mijn mening, dus die samenwerking verloopt prima. En ook van hem kan ik veel leren. Ignacio is al een tijdje bezig met Estoril en heeft door de jaren heen een groot netwerk opgebouwd, waar ik dan ook weer van kan profiteren. Ik heb veel aan zijn aanwezigheid."In hoeverre merkt u al dat Bolt serieuze plannen heeft met ADO?
"Dat is vrij duidelijk zichtbaar. Het spelersbudget is omhoog gegaan en er zijn echt goede ideeën over hoe deze club vooruit geholpen moet worden. De eerste prioriteit is om terug te keren naar de Eredivisie, dat moge duidelijk zijn. Vanuit daar wil je vervolgens verder bouwen. In welk tempo dat zal gaan moet blijken, want je komt al-tijd wel dingen tegen onderweg, maar ons gezamenlijke doel is helder. Of alle proble-men uit het verleden nu voorbij zijn? Nou, voetbal is voetbal: er komen altijd wel weer nieuwe problemen langs. Soms zal je je doelen daarom ook wat moeten bijstellen. Maar op dit moment heb ik echt het idee dat er een hele interessante groep achter ADO zit, met een goede visie en een heel duidelijk plan. En ze zijn hier voor de lange termijn, dat is ook belangrijk."Wat is de doelstelling voor die lange termijn?
Om van ADO een club voor het linkerrijtje van de Eredivisie te maken. Maar goed, dat doe je niet zomaar. Het heeft niet alleen maar met geld te maken, want je kan er nog zoveel geld tegenaan gooien: het gaat erom dat je de juiste keuzes maakt en een goed beleid neerzet. Ik ga ervan uit dat we daarin kunnen slagen. Alles ziet er heel positief uit en ik ben blij dat ik mijn steentje hier-aan mag bijdragen. Het is gewoon heel leuk als je als club een nieuwe weg inslaat en je daar dan deel van uitmaakt. Maar laten we niet te ver vooruitkijken. Eerst maar eens proberen om weer in de Eredivisie terecht te komen."Dat is nog gemakkelijker gezegd dan gedaan. De Keuken Kampioen Divisie is voor komend seizoen sterker dan ooit.
"Dat klopt, er zitten nogal wat clubs in de competitie die dezelfde doelstelling hebben als wij. Dat zorgt ervoor dat we in ieder geval een heel leuk seizoen kunnen verwachten. Ik ben niet zo bezig met de concurrenten, ik kijk puur naar ADO. En dan zie ik dat het team al redelijk staat. We kunnen nog wel een paar kwaliteitsimpulsen gebruiken, maar het is niet zo dat we nog een stuk of tien spelers nodig hebben. Ik hoop dat we nog een rechtsback, een rechtsbuiten en misschien nog een back-up voor de linksbackpositie kunnen aantrekken. En daarnaast kunnen er natuurlijk altijd nog buitenkansjes zijn. Daar houden we de ogen altijd voor geopend."Als speler had u ADO sinds uw terugkeer graag nog meer willen geven. Werkt dat voor nu als een extra motivatie?
 "Zo denk ik er niet over. Ik wil gewoon mijn werk goed doen, met het team waar ik nu in zit. Daar haal ik veel motivatie uit: om samen te proberen dingen voor elkaar te krijgen. Dat had ik als speler al en dat is in deze functie hetzelfde. Ik denk dat er nu een hoop ervaren en kundige mensen bij elkaar zitten, van wie ik ook nog eens heel veel kan leren, die allemaal als doel hebben om ADO zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie te brengen. Al met al is dit gewoon een perfecte situatie voor mij. Ik ben er alleen maar heel blij mee.'