support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 HER 16 12 1 3 37
2 ZWO 16 11 2 3 35
3 MVV 16 10 3 3 33
4 EIN 16 8 5 3 29
5 ALM 16 8 2 6 26
6 VVV 16 7 4 5 25
7 JAZ 16 7 3 6 24
8 RJC 16 7 3 6 24
9 WII 16 6 6 4 24
10 JAJ 16 5 6 5 21
11 GRA 16 6 3 7 21
12 JPS 16 5 5 6 20
13 DBO 16 6 1 9 19
14 TEL 16 4 7 5 19
15 NAC 16 5 3 8 18
16 DOR 16 4 4 8 16
17 ADO 16 4 4 8 16
18 TOP 16 5 1 10 16
19 HEL 16 5 0 11 15
20 JUT 16 2 3 11 9
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-07-2022 21:21:00

ADO lijnrecht tegenover supporters over rellen bij stadion


Mailverkeer brengt relatie tot kookpunt


tekst: Stan Wagtman
 
 
De supporters van ADO Den Haag en de directie van de Haagse club, in de persoon van Edwin Reijntjes, staan lijnrecht tegenover elkaar. Aanleiding zijn de rellen rondom het duel met Excelsior. De supporters wijzen qua ‘schuld’ naar Reijntjes en ADO, die op hun beurt terugwijzen naar de supporters.
 
Het verhaal is bekend. Wat een absolute feestdag had moeten worden voor ADO Den Haag, bekroond met promotie naar de eredivisie, eindigde op zondag 29 mei in een inktzwarte dag voor de club. Supporters, onder wie ook een aanzienlijke groep mensen met een stadionverbod, wisten zowel tijdens als na de wedstrijd het veld te bereiken, waarna het volledig misging.
 
Deze ‘supporters’ gooiden na de penaltyserie onder meer vuurwerk en stenen richting de fans van Excelsior. De Mobiele Eenheid (ME) greep in om de orde te herstellen, maar daarna gingen de rellen buiten het stadion verder. Het is een dag waaraan niemand binnen de club wil worden herinnerd en waar, van directie tot supporters, nog altijd schande van wordt gesproken. Maar dat is wat de ongeregeldheden betreft ook het enige waarin ADO en de supporters op één lijn zitten. Want verder is de situatie de voorbije weken geëscaleerd.
 
 
Naar elkaar wijzen
Sinds de gebeurtenissen op 29 mei, leven de supporters en directeur Reijntjes namelijk in onmin met elkaar. Dit heeft te maken met de vraag bij wie de schuld nu precies moet worden gezocht voor de ongeregeldheden op die bewuste dag in mei. De supporters wijzen naar ADO, de Haagse club vindt daarentegen dat de schuldige supporters, in de ogen van de Haagse club gelieerd aan de FCDH-groepering, een kwalijke rol hebben gespeeld bij de wanordelijkheden en de supportersverenigingen publiekelijk afstand hadden moeten nemen van de gebeurtenissen.
 
Het resulteerde de voorbije weken in gesteggel tussen ADO en supportersverenigingen Haagsche Bluf, Fansupport en FCDH. Op 18 juni bereikte dit een kookpunt, toen ADO-directeur Reijntjes een mail stuurde naar een secretaris van Haagsche Bluf, waarin hij zich richtte tot alle drie de supportersgroepen. Dit deed hij richting de vergadering tussen de supporters en de club, die een aantal dagen later zou plaatsvinden.
 
In de mail, die in het bezit is van deze krant, zei Reijntjes van de drie supportersverenigingen ‘een heel duidelijk en vooral ook oplossingsgericht (hoe de imago- en financiële schade op te lossen) publiekelijk statement’ te hebben verwacht. Verderop in de mail spreekt Reijntjes over meerdere maatregelen, die hij namens de club gaat opleggen.
 
 
Midden-Noord andere bestemming
Zo wil ADO pas weer om tafel met Haagsche Bluf wanneer die partij heeft laten weten wat het gaat doen aan ‘interne controle, het aanspreken en traceren van de vandalen, het vergoeden van de schade (stadion en met name gedupeerden) en richting de politie’. En stelt Reijntjes dat als er zich binnen en rondom het stadion nog één keer een incident voordoet, ‘het tribunedeel Midden-Noord’ een andere bestemming moet krijgen.
 
Vanaf die mail is de situatie tussen supporters en Reijntjes nog verder bekoeld. De vergadering die een aantal dagen later plaatsvond, veranderde daar niets aan. Recent stuurde Reijntjes nog een mail, waarin hij opnieuw aandrong op een publiekelijk statement van Haagsche Bluf. Dat kwam er nooit.
 
"Omdat het in onze ogen onbegrijpelijk is dat een risicowedstrijd een vrije verkoop kent, de club niet wie er binnen waren en er ook niet werd gefouilleerd, maar wij wel als schuldigen worden aangewezen. De supportersgroeperingen zijn niet verantwoordelijk voor het gedrag van individuen. We zien bij ADO heel weinig zelfreflectie”, aldus Gerard Dekker Kleijn, voorzitter van Haagsche Bluf.
 
 
Gebrek aan zelfreflectie
Dat gebrek aan zelfreflectie is juist hetgeen Reijntjes de supporters verwijt. "Ik had namelijk écht een publiek statement verwacht van Haagsche Bluf. Wij weten binnen ADO ook dat het hierbij ging om een stel raddraaiers en écht niet het gehele Midden-Noord. Maar juist daarom vind ik dat zij zich hadden moeten uitspreken. Hoe nu de schuld op ADO wordt afgeschoven, vind ik veel te makkelijk”, zegt Reijntjes, die ook weinig snapt van de manier waarop de supportersvereniging de kwestie aanpakt.
 
"Ik dacht dat we nog met elkaar in gesprek waren. Mij is immers beloofd en tijdens de laatste vergadering toegezegd dat ik vanuit Haagsche Bluf alternatieven zou krijgen voor de door de club opgestelde maatregelen. Die zijn tot op de dag van vandaag uitgebleven”, aldus Reijntjes.